اظهارات بورسی برخی از کاندیداها ضد بازار است

۱۴۰۰/۰۳/۱۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۹۱۹۲

سعید اسلامی، عضو شورای عالی بورس درباره اثرپذیری بازار سرمایه از کاهش نرخ سود بین‌بانکی به ۱۸.۴ درصد اظهار کرد: موضوع نرخ سود بانکی حتماً به بازار سرمایه ارتباط دارد و تغییرات آن می‌تواند آثاری در بازار سرمایه داشته باشد.

وی ادامه داد: البته این روزها موضوعی که بیشتر از سایر عوامل بازار را تحت تأثیر قرار می‌دهد مساله اطمینان‌بخشی، اعتماد به بازار سرمایه و دو مبحث مذاکرات و رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری است و دو عامل تأثیرات بیشتری حداقل در کوتاه‌مدت در بازار سرمایه‌دارند. اما ممکن است در شرایطی که سایر عوامل ثابت باشند اخبار اقتصادی هم بتواند بازار سرمایه را چند روزی تحت تأثیر خود قرار دهد.

عضو شورای عالی بورس با اشاره به تأخیر در اخذ برخی از تصمیمات اقتصادی اثرگذار در بازار سرمایه گفت: در کنار کیفیت تصمیم، به‌طورقطع زمان‌بندی تصمیم هم بسیار مهم است. زمان اخذ تصمیم و اجرای آن به‌شدت از اهمیت بالایی برخوردار است به‌ویژه در مورد تصمیماتی که آثار روانی هم می‌توانند داشته باشند.

اسلامی تأکید کرد: به همین دلیل است که معتقدم امروز بازار از تصمیماتی از جنس اطمینان بخشی متأثر می‌شود. البته انتظار برای تعیین تکلیف مذاکرات وین و رقابت‌های انتخاباتی از عوامل بسیار اثرگذار در بازار سرمایه هستند. البته بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که کاهش نرخ بهره بانکی آنقدر که گفته می‌شود هم بر بازار سرمایه اثرگذار نیست و امروز بازار به سایر محورهای اقتصادی متکی است؛ اخباری مانند حذف کامل قیمت‌گذاری دستوری کالاها و محصولات شرکت‌های بورسی آثار روانی سریع‌تری خواهد داشت.

این فعال بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که برنامه‌های اقتصادی ۷ کاندیدای نهایی انتخابات ریاست‌جمهوری به‌ویژه در بخش بازار سرمایه را چگونه ارزیابی می‌کنید، اظهارکرد: به عنوان فعال بازار سرمایه انتظار بسیار بیشتری از کاندیداهای ریاست‌جمهوری داشتیم به‌ویژه چند نامزدی که مدت زیادی است که می‌دانیم در انتخابات این دوره حضور خواهند داشت. تصور این حجم از بی‌برنامگی و کلی‌گویی را از این ۷ کاندیدا نداشتم و درباره برخی از آنها که می‌دانستیم از ماه‌ها قبل برنامه ورود به رقابت‌های انتخابات رادارند، این انتظار را داشتیم که برنامه‌های دقیق‌تر و سنجش‌پذیرتری ارایه کنند و اظهارات دقیق‌تری از مسائل اقتصادی داشته باشند. اما به نظر می‌رسد که سطح صحبت‌های کلی سنجش‌ناپذیر باقی‌مانده‌اند.

وی ادامه داد: از نگاه من وعده انتخاباتی در کشوری که تحزب ندارد و نمی‌توانم عقبه یک کاندیدا را طبق حزب آن بررسی کنم، کاملاً باید سنجش پذیر باشد. باید این امکان وجود داشته باشد که وعده‌ها با متغیرهای کمی موردسنجش قرار بگیرد متأسفانه بخشی از اظهارات در بازار سرمایه از جنس حرف‌های کلی‌گویی یا غیرممکن است یا برخی از اظهارات کاندیداها ضد بازار است.

اسلامی تأکید کرد: اینکه برخی از کاندیداها اعلام می‌کنند شاخص بازار سرمایه را به یک عدد خاص می‌رسانم، نشان می‌دهد که فهم وی از بازار هنوز یک فهم دستوری است و هنوز فهم درستی از بازار ندارند. برای بنده تعجب‌آور است کسانی که مدت‌هاست خود را برای کاندیداتوری در انتخابات آماده می‌کنند، نمی‌توانند برنامه مشخصی در اقتصاد و بازار سرمایه بیان کنند.

عضو شورای عالی بورس گفت: البته فعالان بازار سرمایه از اینکه این بازار به‌طور کم‌وبیش موردتوجه کاندیداها قرار دارد، خرسند هستند اما از اینکه برنامه‌های روشنی برای این حوزه از سوی نامزدهای انتخاباتی ارایه نمی‌شود ناراحت هستند و انتظار بیشتری از کاندیداها دارند. وی بابیان اینکه تقربیا اینطور است که هنوز کاندیدایی هیچ برنامه روشنی درباره بازار سرمایه ارایه نداده‌ است، افزود: مساله قیمت‌گذاری دستوری، حقوق مالکانه، توسعه زیرساختی بازار سرمایه، اصلاح قانون و مقررات در بازار سرمایه، کاهش ریسک‌های سیستماتیک از سوی حاکمیت، هماهنگی سیاست‌گذاری‌های کلان در جهت توسعه بازارهای مختلف باهدف استراتژیک توسعه بازار سرمایه و... موضوعاتی هستند که کاندیداها می‌توانند هدف‌های سنجش‌پذیری را ارایه کنند تا درباره آن بحث و بررسی شود. ممکن است برنامه‌ای ارایه شود و مورد مخالفت قرار بگیرد اما مساله این است که برنامه‌ای مشخص ارایه‌شده است و امکان دفاع یا انتقاد از آن برنامه وجود دارد.

اسلامی ادامه داد: اینکه از سوی کاندیداها گفته می‌شود هدف ما افزایش ضریب نفوذ بازار است باید بگویند با چه روشی قصد اجرای آن رادارند و باید دید با چه شاخصی می‌توان آن را اندازه‌گیری کرد. البته بماند که برخی از اظهارات کاندیداها اساس ضد بازار است و دستور می‌دهند که چه اتفاقی در بازار بیفتد، مشخص است که هنوز فضای ذهنی بازار را ندارند.

وی گفت: کاندیدای ریاست‌جمهوری باید در بیشتر حوزه‌ها حداقل سواد را داشته باشد اما انتظار نداریم که در تمام حوزه‌ها فوق تخصص باشند. اما انتظار داشتیم این کاندیداها برنامه‌ریزی جدی برای اقتصاد به‌ویژه حوزه‌هایی مانند معیشت دهک‌های پایین، تورم، نقدینگی و بازار سرمایه داشته باشند.

عضو شورای عالی بورس در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط، پیش‌بینی شما از شرایط بازار چند ماه پس از انتخابات ریاست‌جمهوری چیست، اظهار کرد: با استقرار هر دولتی احتمالاً آرامش تا حدی به مجموعه بازار بر می‌شود و حتماً دولت آینده حتی در کوتاه‌مدت مجبور است که به بازار سرمایه توجه کند. در ماه‌های گذشته دائم با چالش تغییر دولت در بازار سرمایه مواجه بودیم بنابراین هر یک از این ۷ کاندیدا انتخاب شوند، فعالان سعی می‌کنند برنامه‌ها مطابق ایده‌های آن رییس‌جمهوری چیده شود. البته تغییراتی در نظام مدیریتی ایجاد می‌شود و شورای و نظام‌های تصمیم‌گیر تغییر می‌کنند اما آرامش نسبی در بازار ایجاد می‌شود و امیدواریم تصمیم‌های اقتصاد کلان به نفع بازار سرمایه باشد.