شرایط ترخیص برنج اعلام شد

۱۴۰۰/۰۴/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۸۰۱۶۰

بر اساس نامه دبیر کارگروه تنظیم بازار، ترخیص آن بخش از محموله‌های برنج وارداتی که تا قبل از ۳۱ تیر ماه امسال دارای اعلامیه ورود/ قبض انبار بوده، مشروط به اینکه دارای ثبت سفارش باشد در دستور کار قرار گرفت. با تصویب کارگروه تنظیم بازار ممنوعیت فصلی واردات برنج در سال جاری لغو شد. در متن مصوبه کارگروه تنظیم بازار آمده است: «به استناد تصمیمات بند ۹) یکصد و چهلمین جلسه کارگروه تنظیم بازار (ابلاغی طی نامه شماره ۶۰/۷۷۱۳۹ مورخ 12/3/1400) گزارش روند واردات، تولید و تنظیم بازار برنج داخلی و وارداتی و بررسی دوره ممنوعیت برنج از سوی انجمن مربوطه و وزارت جهاد کشاورزی در جلسه ارایه و به لحاظ ضرورت تأمین نیاز کشور و تنظیم بازار آن اعضا کارگروه با پیشنهاد عدم اعمال ممنوعیت فصلی واردات برنج در سال جاری موافقت نمودند و مقرر گردید با توجه به تکالیف و وظایف وزارت جهاد کشاورزی مراتب از سوی وزارتخانه مذکور بررسی، پیگیری و اقدام لازم انجام پذیرد.» 

در همین راستا، عباس قبادی، دبیر کارگروه ستاد تنظیم بازار طی نامه‌ای به مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات، با اشاره به تصمیمات اخیر کارگروه تنظیم بازار، درباره ممنوعیت یا عدم برقراری ممنوعیت فصلی مورد بررسی قرار گرفت، اعلام کرد: با توجه به اینکه در این شرایط حساس کشور و کمبود منابع آبی و از طرفی ضرورت تامین امنیت غذایی کشور از اهم موضوعات مطروحه در دولت فعلی و آینده خواهد بود: خواهشمند است دستور فرمایید با رویکرد حمایت از مصرف‌کننده در خصوص بلامانع بودن ترخیص آن بخش از محموله‌های برنج وارداتی که تا قبل از ۳۱ تیر ماه ماه امسال دارای اعلامیه ورود/ قبض انبار بوده، مشروط به اینکه دارای ثبت سفارش باشد، اقدامات لازم انجام شود. در این نامه همچنین تاکید شده که در صورت دارا بودن شرایط یاد شده ویرایش و تمدید ثبت سفارش جهت ترخیص بلامانع است. فصل برداشت برنج در استان‌های مختلف بین بازه زمانی اول تیر ماه تا اواخر شهریور است که در سال‌های اخیر برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی واردات برنج در این مدت ممنوع شده بود.

     ممنوعیت فصلی واردات برنج 

به‌طور کامل رفع نشده

در همین حال، دبیرانجمن واردکنندگان برنج با اشاره به اینکه ممنوعیت فصلی واردات برنج در سال جاری به‌طور کامل رفع نشده است، گفت: قرار است آن بخش از محموله‌های برنج وارداتی که تا قبل از ۳۱ شهریور وارد کشور شده‌اند، امکان ترخیص از گمرکات را داشته باشند. مسیح کشاورز در گفت‌وگو با «ایسنا» در پاسخ به این پرسش که آیا ممنوعیت فصلی واردات برنج در سال جاری به‌طور کامل لغو شده یا خیر، گفت: یک ماه پیش ستاد تنظیم بازار در مصوبه‌ای موافقت خود را با برداشت ممنوعیت فصلی واردات برنج اعلام کرد که با مخالفت وزارت جهاد کشاورزی مواجه شد. او ادامه داد: بعد از آن نیز ستاد تنظیم بازار وظیفه اجرای این مصوبه را برعهده وزارت جهاد کشاورزی گذاشت که تاکنون هیچ اقدامی در این راستا از سوی این وزارتخانه انجام نشده است. حتی مکاتبات بسیاری نیز در این زمینه انجام دادیم که کشور ممکن است با کمبود برنج خارجی مواجه شود ولی پاسخی دریافت نکردیم. دبیر انجمن واردکنندگان برنج اضافه کرد: از دبیر ستاد تنظیم بازار درخواست کردیم که چون این ممنوعیت برداشته نشده حداقل برای گمرکاتی مانند زاهدان و برخی از گمرکات چابهار که ممکن است به دلیل کرونا و شرایط آب و هوایی و ... امکان سرویس دهی نداشته باشند، تدابیری اتخاذ شود. زیرا ممکن است بارهایی که قبل از دوره ممنوعیت وارد کشور شده‌اند به دلیل این مسائل وارد دوره ممنوعیت شوند و امکان ترخیص هم فراهم نشود که در این صورت هم کشور دچار کمبود برنج خواهد شد و هم واردکنندگان مجبور به پرداخت هزینه‌های زیاد دموراژ و انبارداری می‌شوند. وی تصریح کرد: در نهایت این موضوع با وزیر مطرح شد و مقرر شد کسانی که بارهایشان قبل از ۳۱ تیرماه به کشور می‌رسد و ممکن است وارد دوره ممنوعیت شوند، امکان ترخیص داشته باشند. این رفع ممنوعیت فقط شامل این بخش می‌شود و امکان سفارش و واردات همچنان در دوره ممنوعیت وجود نخواهد داشت. با این حال، آخرین آمارهای منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان می‌دهد که در اردیبهشت امسال قیمت برنج تایلندی بیشترین افزایش را داشته که قیمت آن در این مدت با ۸۶.۲ درصد افزایش به حدود ۱۴ هزار و ۳۰۰ تومان رسیده است. قیمت برنج پاکستانی نیز با ۷۲.۲ درصد افزایش به ۲۴ هزار و ۶۰۰ تومان رسیده است. اما افزایش قیمت در برنج‌های داخلی کمتر بوده است؛ به‌طوری که قیمت برنج طارم اعلا و داخلی هاشمی درجه یک در این مدت به ترتیب ۴۲.۱ و ۴۰.۱ درصد افزایش داشته و در اردیبهشت امسال به حدود ۳۵ هزار و ۳۰۰ تومان و ۳۴ هزار تومان رسیده است.