توزیع گسترده واکسن از هفته آینده
گلی ماندگار|
این روزها کرونا در تمام شهرها و استانهای کشور در حال تاخت و تاز است و با اینکه آمار ابتلا در کشور کمی کاهش یافته اما شواهد از احتمال شیوع پیک ششم با سویه لامبدا در کشور خبر میدهد. اینکه برخی از کارشناسان از شناسایی یک مورد مشکوک به کرونا لامبدا در تهران میگویند و از سوی دیگر خبر فوت 30 درصد بیماران مبتلا به قارچ سیاه منتشر میشود، نشان میدهد که اوضاع همچنان بحرانی است و باید هر چه زودتر فکری به حال این وضعیت کرد. حالا دیگر بسیاری از متخصصان حوزه بهداشت و درمان یک صدا از مهار کرونا تنها به وسیله واکسیناسیون سراسری حرف میزنند و در این بین وزیر بهداشت جدید هم مدعی است که در حال حاضر کرونا اولویت اول دولتمردان است و تدابیر بسیاری برای واردات واکسن به کشور انجام شده و قرار است از هفته آینده روند واکسیناسیون سرعت قابل توجهی بگیرد.
توزیع گسترده واکسن در استانها از هفته آینده
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه دولت با همه توان در حال تلاش برای واکسیناسیون حداکثری است، تصریح کرد: از هفته آینده شاهد توزیع گسترده واکسن در استانها خواهیم بود. بهرام با بیان اینکه هیچ بیمار کرونا نباید از بیمارستان بدون درمان خارج شود و باید همه امکانات برای مدیریت بیماری بسیج شوند، گفت: روسای علوم پزشکی سرکشی از بیمارستانها را در برنامههای خود قرار دهند. همه ما خدمتگزاری مردم هستیم و باید این مسله توسط مردم در عرصه مشاهده شود.
او اظهار داست: مردم عزیز پای کار هستند، حماسههای دفاع مقدس و حرکتها نشان از آمادگی برای کمک مردم است زیرا اداره بیماری کرونا فقط برای وزارت بهداشت نیست بلکه باید از همه امکانات استفاده کرد. عیناللهی تاکید کرد: دولت با همه توان در حال تلاش برای واکسیناسیون حداکثری است؛ از مردم خواهش میکنیم برای این موضوع کمک و همراهی کنند.
اوافزود: همزمان با افزایش ورود و تولید واکنس در کشور سرعت واکسیناسیون افزایش پیدا خواهد کرد و تلاش میکنیم مراکز مربوط به این بخش گسترش پیدا کنند. عیناللهی تصریح کرد: دارو باید به موقع و به مقدار لازم تجویز شود و کمیتههایی در این خصوص تشکیل و برنامهریزی خواهند کرد.
عیناللهی گفت: در اصل نباید کمبود دارو داشته باشیم و اکنون دارو به میزان کافی وجود دارد؛ اما ممکن است کمبود کاذب در توزیع دارو پیش بیاید. توجه به ثبت داروها با سیستم تی تک بسیار مهم است. با رشد پرونده الکترونیک سلامت این موضوع خود را بهتر نشان میدهد و باید بتوان تجویز منطقی داروها را انجام داد. تامین سرم انجام شده است و مشکلی در این زمینه نداریم و ممکن است مشکلی در توزیع آن باشد که صحبت شد برطرف شود. مصرف داروها باید براساس گایدلاین باشد. برخی فکر میکنند اگر پزشک داروی بیشتری بنویسد بهتر است؛ درحالی که چنین نیست. دارو باید به جا مصرف شود.
تمام امکانات برای درمان کرونا باید به کار گرفته شود
وزیر بهداشت تاکید کرد: ما هم اکنون در یک پیچ تاریخی قرار گرفتیم که در تاریخ کشورها بی نظیر بوده و معضلی جهانی محسوب میشود، اما جا دارد از کادر پرتلاش نظام سلامت که در این روزها حماسه آفریدند نیز قدردانی کنم. ما امروزه با آمارهای نگران کنندهای مواجه هستیم و بسیاری از خانوادهها عزادار شدهاند. در مورد درمان کرونا باید همه امکانات استانی به کار گرفته شود و هیچ بیمار کرونایی نباید بدون درمان از بیمارستان خارج شود. باید تمام امکانات را برای درمان بیماران بسیج کنیم. پروتکلها توسط کمیتههای علمی مشخص است و از عزیزان میخواهم کارهای درمانی را بر اساس این پروتکلها انجام دهند و از نیروهای متخصص استفاده کنند و تا حد امکان تختهای ویژه را توسعه دهند. عیناللهی تصریح کرد: در بیماری کرونا دو فاز وجود دارد؛ یکی فاز ایجاد و استقرار ویروس در بدن و یکی فاز بروز عوارض آن است. کرونا را همیشه به یک زلزله تشبیه میکنم که بیشتر اتفاقات پس از زلزله رخ میدهد. ویروس کرونا در بدن کل سیستم را با اختلال مواجه میکند و بعد از آن با کنترل داروها میتوان از عوارض بیشتر جلوگیری کرد. بنابراین، آنچه که در کرونا باعث مرگ و میر میشود، عوارض بعد از حمله اولیه ویروس است. پس نگهداری و مراقبت از بیمار اهمیت ویژه دارد.
لزوم نظارت و سرکشی روسای دانشگاهها از بیمارستانها
او با اشاره به بایدها و نبایدهای پیرامون بیماری کرونا، گفت: این روزها یکی از نبایدها پیرامون بیماران این است که نباید بیمار به فاز اینتوبه برسد و باید تا جایی که میشود اکسیژن از راه غیرتهاجمی به بیمار برسد. بنابراین، رساندن اکسیژن به بیمار نقش حیاتی دارد.
عین الهی تاکید کرد: من خواهشم از روسای دانشگاهها حضور در فیلد و سرکشی از بیمارستانها است، زیرا یکی از واجبات است. «مدیریت بر عرصه »
، بسیار مهم است و مدیر باید احساس خدمتگزاری مردم را داشته باشد. خداوند این توفیق را به ما داده است که خدمتگزار مردم باشیم. بنابراین حضور مسوولان در عرصه باید احساس شود و یک شاخص مهم برای ما است و هر مسوولی که در عرصه حضور یابد، برای ما ارزشمند است. اگر در استانی مریض بر زمین بماند و به او جا ندهیم، یک شاخص بد است. مردم نشان دادند حاضر هستند کمک کنند و پای کار هستند و باید از همه امکانات استفاده کنیم.
مدیریت کرونا تنها بر عهده وزارت بهداشت نیست
وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه مدیریت کرونا تنها به عهده وزارت بهداشت نیست، اظهار کرد: باید از تمام ظرفیتها و سازمانها در این زمینه استفاده شود. در عین حال مردم نیز نسبت به بیماری آگاه شدهاند. ولی وقتی با حجم زیادی از بیماران مواجه میشویم، میبینیم که ماسکها کنار گذاشته شده یا تجمعاتی شکل گرفته است و تعداد زیادی از افراد خانواده مبتلا شدهاند. بنابراین رعایت پروتکلها باید همچنان بر قوت خود باقی بماند.
واکسیناسیون تنها راهحل مدیریت کرونا است
او افزود: تنها راهحلی که میتواند کرونا را مدیریت کند واکسیناسیون است. این یک تجربه جهانی است و تنها مربوط به کشور ما نیست. در کشورهایی که واکسیناسیون انجام دادند، مرگ و میر کنترل شده است. البته واکسیناسیون به معنای عدم ابتلا به بیماری نیست؛ بلکه به معنای کاهش شدت عوارض بیماری است. راهحل اساسی کنترل کرونا واکسن است که دولت در این زمینه با تمام قدرت و انرژی کار میکند تا واکسیناسیون با سرعت انجام شود.
عیناللهی گفت: از مردم میخواهیم که کمک کنند. ما در بازدید میدانی صحنههای خوبی دیدیم و مثلا در اهواز دیدم یک حسینیه را تبدیل به مرکز واکسیناسیون ۲۴ ساعته کردهاند و ما فقط یک رابط داشتیم و خود مردم کمک میکردند و حتی واکسن را تزریق میکردند؛ چون این کار سختی نیست و فقط دو شرط در این زمینه داریم که اولا اطلاعات افراد ثبت شود و دوما چرخه زنجیره سرمای واکسن حفظ شود. در برخی واکسنها چرخه سرما خیلی پیچیده نیست. آمادگی داریم که با همکاری مردم و ارگانها، مراکز تجمیعی واکسن را افزایش دهیم تا با ورود و تولید بیشتر واکسن، واکسیناسیون هم با سرعت انجام شود.
کمیته علمی کرونا در دانشگاهها تشکیل شود
وزیر بهداشت عنوان کرد: حتما باید کمیته علمی کرونا در دانشگاهها تشکیل شود. درست است که کمیته ملی کشوری بر کلیات تصمیمگیری میکند، اما کمیته علمی در دانشگاهها از ضرورتها است تا پروتکلهای محلی تدوین شود.
او با تاکید بر لزوم تجویز صحیح دارو برای بیماران، تصریح کرد: دارو باید به موقع و به مقدار لازم تجویز شود و باید مشخص شود چه کسانی این داروها را تجویز کنند؛ به ویژه در مورد داروهای گرانتر و پر عارضهتر این موضوع باید برقرار باشد. مساله مهم این است که باید دید چرا در یک نقطه مرگ و میر بیشتر است و مثلا اگر در منطقهای مرگ و میر بیشتری رخ میدهد، باید مشکلات را شناسایی کرده و به دنبال راهکار باشید. وزیر بهداشت با بیان اینکه پس از موضوع کرونا اولویت اول ما موضوع بهداشت است، تصریح کرد: امروز در دنیا ثابت شده است که هرچقدر در بهداشت سرمایهگذاری کنیم سلامت مردم بهتر تامین میشود و توجه به شبکههای بهداشتی اهمیت ویژه دارد. پرسنل بهداشتی به هیچوجه نباید جابهجا شوند. جابهجایی پرسنل بهداشتی و به کارگیری آنها در بخشهای دیگر خط قرمز ما است. ممکن است به دلیل واکسیناسیون از آنها در جایی دیگر استفاده شود، اما این کار موقت است و پرسنل و تشکیلات بهداشتی باید تقویت شود. برنامه داریم که زیرساختهای پرونده الکترونیک سلامت، پزشک خانواده و نظام ارجاع را نیز تقویت کنیم، امروزه در مورد پزشکی خانواده از دانشگاهها میخواهیم حداقل در یکی دو نقطه به صورت پایلوت آن را اجرا کنند و این از نکات مهمی است که باید انجام شود.