تورم و بازارهای مالی منتظر برنامه
تیتر دوم
«تعادل» وضعیت سکاندار سابق سازمان بورس را بررسی میکند
رییس جدید بانک مرکزی بازار را به تعادل میرساند؟
گروه بانک و بیمه | محسن شمشیری |
به دنبال انتخاب علی صالحآبادی به عنوان رییس کل جدید بانک مرکزی در جلسه هیات دولت، که با پیشنهاد احسان خاندوزی - وزیر امور اقتصادی و دارایی - و رای اعتماد هیات وزیران به عنوان رییس کل بانک مرکزی انتخاب شد، رییس کل بانک مرکزی با تشریح برنامههای خود برای کنترل بازار ارز گفت: ما سیاستهای جانب عرضه ارز را تقویت خواهیم کرد و در جانب تقاضای ارز هم اولویتهای کشور مدنظر قرار میگیرد. علی صالحآبادی در اول آذر سال ۱۳۸۴، همزمان با تصویب قانون بازار اوراق بهادار به سمت دبیرکل سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران منصوب شد. نگاهی به سوابق رییس کل بانک مرکزی نشان میدهد که علی صالحآبادی متولد سال ۱۳۵۷ در سبزوار بوده و دارای مدرک کارشناسی ارشد معارف اسلامی و مدیریت مالی از دانشگاه امام صادق و دکترای مدیریت مالی از دانشگاه تهران و همچنین عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) است.وی، مدیرعامل فعلی بانک توسعه صادرات ایران و نخستین رییس سازمان بورس و اوراق بهادار کشور بوده است. در خرداد سال بعد و پس از تأسیس سازمان بورس و اوراق بهادار، از سوی شورای عالی بورس به عنوان رییس سازمان انتخاب شد و حدود یک دهه، هدایت بازار سرمایه کشور را برعهده داشت و آذر ماه ۱۳۹۳ از ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار ایران استعفا کرد. در سوابق اجرایی صالحآبادی مسوولیتهایی همچون مدیر تالار منطقهای بورس کرج و مسوول بررسیهای سرمایهگذاری در شرکت سرمایهگذاری غدیر، سازمان تأمین اجتماعی و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) دیده میشود. وی عضویت در کمیته فنی هیات خدمات مالی اسلامیIFSB مالزی را نیز در کارنامه دارد.
صالحآبادی: از ارسال گل اجتناب شود؛ توییتر ندارم
صالحآبادی پس از انتخاب در اولین سخنان خود گفت است که در شبکه اجتماعی توییتر، حساب کاربری و فعالیت ندارد و از ارسال گل و پیام تبریک به ایشان اجتناب شود.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، رییس کل این بانک تا این لحظه هیچگونه حساب کاربری در شبکه اجتماعی توییتر ندارد؛ بنابراین حسابهای کاربری که به نام ایشان ایجاد شدهاند و پیامهایی تولید و منتشر میکنند جعلی هستند. رییس کل بانک مرکزی در پیامی خواستار اجتناب و خودداری از ارسال هرگونه پیام تبریک، تاج گل، درج پیام تبریک به هر شکل و سایر اقدامات متناظر و مشابه شد.
رییس جدید بانک مرکزی اولویتهای خود را اعلام کرد
کنترل تورم، ثبات بازار ارز و نظارت بر شبکه بانکی از اولویتهای مهم بانک مرکزی در دوره جدید است. کنترل پایه پولی، نظارت بر اضافه برداشت بانکها از منابع بانک مرکزی، اتخاذ ساز و کار مناسب برای تامین کسری بودجه دولت با حداقل اثر افزایشی بر پایه پولی، هدایت منابع بانکی به بخشهای مولد به ویژه در زمینه شرکتهای دانش بنیان و بخش تولید مسکن، توسعه صادرات غیرنفتی، کمک به تولید داخل از طریق کنترل واردات، اخذ تعهد ارزی از صادرکنندگان، تعامل با کشورهای دوست در حوزه مبادلات ارزی و آزادسازی منابع مسدود شده در خارج از کشور و ورود آن به چرخه اقتصاد از طریق واردات از دیگر اولویتهای مهم بانک مرکزی در دوره جدید فعالیت این بانک است. وی درباره نوسانات نرخ ارز گفت: ثبات دربازار ارز توسط بانک مرکزی و سایر اعضای دولت دنبال خواهد شد؛ بازار ارز باید برای فعالان اقتصادی پیش بینی پذیر شود، بنابراین در این راستا هم سیاستهای لازم را اتخاذ خواهیم کرد؛ البته سیاستهای مختلفی در این زمینه وجود دارد مثلا تقویت تعاملات بانکی ما با کشورهای دوست و همکار که جزو برنامههای جدی است و همچنین تقویت صادرات غیر نفتی کشور و تعامل با بخش خصوصی هم بسیار مهم است که ارز حاصل از صادرات غیر نفتی و عرضه آن در بازار و سامانه نیما میتواند به تعادل دربازار کمک کند.ما باید بتوانیم در بازار ارز تعادل در عرضه و تقاضا را ایجاد کنیم تا یک آرامشی را دربازار ارز ایجاد کند. ما سیاستهای جانب عرضه ارز را تقویت خواهیم کرد و در جانب تقاضای ارز هم اولویتهای کشور مدنظر قرار میگیرد و نگاه به تولید داخل برای توسعه هم باید داشته باشیم. رییس کل جدید بانک مرکزی در معرفی برنامههای خود گفت: تعامل با بخش خصوصی از اولویتهای جدی بانک مرکزی در دوره جدید فعالیت این نهاد مالی خواهد بود. تقویت تعاملات بانکی و تعامل با بخش خصوصی اولویتهای بانک مرکزی است. توسعه تعاملات بانکی با کشورهای دوست و همکار، تقویت صادرات غیر نفتی کشور و تعامل با بخش خصوصی جزو برنامههای جدی بانک مرکزی است.
حفظ ارزش پول ملی
وی درباره راهکارهای ارتقاء و حفظ ارزش پول ملی گفت: یکی از موضوعات موثر در جهت تقویت پول ملی، نظارت موثر بانک مرکزی بر شبکه بانکی است.بانکها باید از بخش تولید، بخشهای مولد اقتصادی و مسکن حمایت کنند و تسهیلات هم به این سمت حرکت کند و از فعالیت سرمایهها در بخشهای غیر مولد اقتصادی اجتناب شود.بانک مرکزی باید نظارت موثر بر مصرف تسهیلات بانکی داشته باشد و این نظارت قطعاً در تورم اثر گذار است؛ اگر سرمایهها به بخشهای غیر مولد برود و نظارت بر مصرف تسهیلات وجود نداشته باشد موجب تورم میشود، در حالی که حمایت از تولید و کمک به بخش تولید در جامعه میتواند به رشد اقتصادی کمک کند و همچنین از تورم هم جلوگیری میکند.
کنترل اضافه برداشت
رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: موضوع کنترل اضافه برداشتها هم در تورم بسیار مهم است و اینکه بانکها از بانک مرکزی اضافه برداشت داشته باشند موجب افزایش پایه پولی و نقدینگی و تورم در جامعه میشود.یکی از برنامههای جدّی بانک مرکزی این است که با کمک و همکاری سیستم بانکی، ناترازیهایی که امروز در شبکه بانکی، داراییها و بدهیهای سیستم بانکی و همچنین ناترازی در درآمد و هزینه سیستم بانکی وجود دارد، با همکاری سیستم بانکی و بانکها مرتفع کنیم به گونهای که اضافه برداشتهای بانکها از بانک مرکزی کنترل شود که این موضوع بر تورم اثر گذار است. صالحآبادی ادامه داد: موضوع دیگر، کسری بودجه دولت و نیاز دولت به نقدینگی است که اضافه برداشت دولت از بانک مرکزی و کسری بودجه از طریق منابع بانک مرکزی یکی از ریشههای تورم است؛ البته با هماهنگی وزارت امور اقتصاد و دارایی و سایر دستگاههای دولتی تلاش میکنیم از روشهای غیر تورمزا منابع درآمدی دولت تامین شود، کما اینکه از استقرار دولت جدید در ۴۰ روز گذشته، اضافه برداشتها از بانک مرکزی کنترل شده است و از روشهای دیگر تامین مالی دولت در حال انجام است.
فروش اموال مازاد
فروش اموال مازاد شبکه بانکی یکی از موضوعاتی است که دنبال خواهد شد؛ کمک بانک مرکزی به بانکها در کاهش معوقات بانکی هم میتواند در سیستم بانکی اثر گذار باشد و اضافه برداشتها را از بانک مرکزی کنترل میکند.
وی ادامه داد: سیستم بانکی کشور باید در خدمت آحاد مردم باشد؛ ما باید به گونهای عمل کنیم که دسترسی آحاد مردم به نظام بانکی و تسهیلات بانکی تسهیل شود و یکی از کارهایی که در این زمینه جزو اولویتها میباشد این است که در سیستم بانکی به جای اینکه نگاه بانکها صرفاً به موضوع وثیقه برای تسهیلات باشد، اعتبار سنجی و رتبه مناسب مشتری است که باید مورد توجه قرار گیرد. باید نظام رتبهبندی را در کشور توسعه دهیم تا مردم بتوانند با رتبه مناسب و خوش حسابی و با وضعیت مطلوب خود شخص تسهیلات را دریافت کنند.
برنامههای رییس جدید بانک مرکزی برای تورم و ارزش پول
رییس کل بانک مرکزی توسعه تعاملات بانکی با کشورهای دوست و همکار، تقویت صادرات غیر نفتی و تعامل با بخش خصوصی را جزو برنامههای جدی این بانک اعلام کرد.بانکها باید از بخش تولید، بخشهای مولد اقتصادی و مسکن حمایت کنند و تسهیلات هم به این سمت حرکت کند و از فعالیت سرمایهها در بخشهای غیر مولد اقتصادی اجتناب شود.بانک مرکزی باید نظارت موثر بر مصرف تسهیلات بانکی داشته باشد و این نظارت قطعاً بر تورم اثر گذار است. اگر سرمایهها به بخشهای غیر مولد برود و نظارت بر مصرف تسهیلات وجود نداشته باشد موجب تورم میشود؛ در حالی که حمایت از تولید و کمک به بخش تولید در جامعه میتواند به رشد اقتصادی کمک کند و همچنین از تورم جلوگیری کند.
اصلاح ناترازیهای بانکی
وی گفت: یکی از برنامههای جدی بانک مرکزی این است که با کمک و همکاری سیستم بانکی، ناترازیهایی که امروز در شبکه بانکی، داراییها و بدهیهای سیستم بانکی و همچنین ناترازی در درآمد و هزینه سیستم بانکی وجود دارد، با همکاری سیستم بانکی و بانکها مرتفع کنیم؛ به گونهای که اضافه برداشتهای بانکها از بانک مرکزی کنترل شود که این موضوع بر تورم اثر گذار است.
سهولت دسترسی مردم به تسهیلات
وی ادامه داد: سیستم بانکی کشور باید در خدمت آحاد مردم باشد؛ ما باید به گونهای عمل کنیم که دسترسی آحاد مردم به نظام بانکی و تسهیلات بانکی تسهیل شود و یکی از کارهایی که در این زمینه جزو اولویتها میباشد این است که در سیستم بانکی به جای اینکه نگاه بانکها صرفاً به موضوع وثیقه برای تسهیلات باشد، اعتبار سنجی و رتبه مناسب مشتری است که باید مورد توجه قرار گیرد. باید نظام رتبهبندی را در کشور توسعه دهیم تا مردم بتوانند با رتبه مناسب و خوش حسابی و با وضعیت مطلوب خود شخص تسهیلات را دریافت کنند.
تلاش میکنیم فضای مثبتی در کشور با سازوکارهای دولت ایجاد شود
علی صالحآبادی اعلام کرد: از مهمترین اولویتهای امروز بانک مرکزی، موضوع کنترل تورم است که با کمک تیم اقتصادی دولت، وزارت امور اقتصاد و دارایی، وزارت صمت و سایر وزارتخانههای ذیربط، تلاش میکنم که آرامشی را در ماههای آینده در بازارهای مختلف ایجاد کنیم؛ همچنین ثبات بازار ارز در اولویت ما قرار دارد. وی گفت: سازوکار لازم را اندیشیدهایم تا آرامش بازار ارز در روزها وماههای آینده برقرار شود. وی همچنین گفت: سایر امور زیرساختی متعددی را در بانک مرکزی دنبال خواهیم کرد به گونهای که بانک مرکزی بتواند آرامشی را در فضای اقتصاد کشور ایجاد شود. در سیاستهای ارزی به دنبال این هستیم که با توسعه صادرات غیرنفتی، منابع ارزی افزایش پیدا کند. همچنین در شرایط حاضر بیش از هر زمانی نیاز داریم که صادرات غیرنفتی افزایش یابد و یکی از سیاستهای ما تشویق صادرات غیرنفتی و همچنین وارداتی که با اولویت به کمک تولید داخل باشد. بنابراین سیاستهای ارزی کشور هم در جهت توسعه صادرات خواهد بود و یکی از برنامههای ما رفع تعهد ارزی از واردکنندگان است. واردکنندهای که ارز دریافت میکند تا کالای مورد نیاز را وارد کنند و صادرکنندگانی که کالا صادر میکنند و ارز حاصل از آن را باید به چرخه اقتصاد برگردانند. وی یکی دیگر از برنامههای خود را تعامل با کشورهای دوست و همکاری در مبادلات ارزی اعلام کرد و گفت: تعامل با کشورها هم دنبال میشود و تلاش میکنیم ارز حاصل از صادرات را وارد کشور کنیم و در چرخه تجاری کشور قرار گیرد و ارزهایی که تولیدکنندگان به آن نیاز دارند، به وسیله واردات مواد مورد نیاز تولید وارد چرخه کشور شود.
توصیههای رییسی به رییس جدید بانک مرکزی
رییسجمهور پس از انتخاب رییس کل جدید بانک مرکزی با تأکید بر اینکه نقش بانک مرکزی درحفظ ارزش پول ملی و کنترل تورم بسیار اساسی است، گفت: بانک مرکزی باید به صورت جدی بر عملکرد بانکها نظارت دقیق و نه نظارت توصیهای داشته باشد. رییسی رمز موفقیت در عرصه اقتصاد را سلامت در نظام اقتصادی دانست و گفت: امکانات و پول زیادی در اختیار بانک مرکزی قرار دارد که اگر بر آن نظارت نباشد، قطعاً مشکلآفرین خواهد بود. اینکه در هر فساد اقتصادی ردی از بانک و شبکه بانکی به چشم میخورد، گواه آن است که در نظام بانکی کشور اشکالاتی وجود دارد. رییسجمهور از رییس کل بانک مرکزی خواست با نظارت جدی و دقیق بر نظام بانکی کشور، حفظ منافع ملت را اساس کار خود قرار دهد و به خاطر هیچ منفعتی در مقابل منفعت ملت، کشور، ارزش پول ملی و منافع اساسی کوتاه نیایید. رییسی با اشاره به اینکه یکی از وعدههای دولت هماهنگی تیم اقتصادی بوده است، گفت: الحمدلله هماهنگی خوبی بین تیم اقتصادی دولت ایجاد شده است و شاید فلسفه اینکه رییس کل بانک مرکزی را وزیر اقتصاد معرفی میکند، همین لزوم هماهنگی تیم اقتصادی دولت است. رییسی با بیان اینکه قبلاً هم اعلام کردم و در این جلسه نیز تأکید میکنم که مسوولیت ایجاد هماهنگی در تیم اقتصادی دولت بر عهده معاون اول قرار دارد، گفت: مجموعه تیم اقتصادی دولت باید برای برونرفت از مشکلات کنونی اقتصادی، با معاون اول هماهنگ باشند.
اصلاحات ساختاری نظام بانکی تداوم یابد
دکتر کمیجانی نیزدر پیامی ضمن تبریک انتصاب دکتر علی صالحآبادی به مقام ریاست کلی بانک مرکزی، از همکاریها و تلاش کارکنان و مدیران بانک مرکزی و شبکه بانکی قدردانی کرد و خواستار آن شد که اصلاحات ساختاری نظام بانکی تداوم یابد. وی افزود: به همت همکاران گرانقدر در بانک مرکزی و نظام بانکی کشور فرصت پیدا کردم دانش و تجربه خود را در جهت اهداف کلان اقتصادی و خدمترسانی به مردم عزیز بهکار گیر بابایی کارنامی: رییس جدید بانک مرکزی طغیان قیمتها را مهار کند نایبرییس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: با انتخاب رییس جدید بانک مرکزی انتظار داریم پس از مهار نسبی طغیان کرونا، طغیان قیمتها نیز مهار شود. به گزارش ایسنا، علی بابایی کارنامی نماینده مردم ساری در مطلبی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «با انتخاب رییس جدید بانک مرکزی و تکمیل شدن تیم اقتصادی دولت، انتظار داریم پس از مهار نسبی طغیان کرونا، طغیان قیمتها نیز مهار شود. دولت در این زمینه روی کمک بهارستان قطعا حساب کند..»