حذف دلار از اقتصاد ایران در عمل ممکن نیست
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت: دلار یکی از ارزهای قدرتمند جهان است و کسی نمیتواند آن را کتمان کند و بسیاری از ارتباطات اقتصادی در جهان با دلار انجام میشود. حتی با وجود ممنوعیت ثبت سفارش به دلار، خود دولت اطلاعات و آمار را بر اساس دلار میدهد.
مهراد عباد در گفتوگو با «ایلنا» در مورد اظهارات وزیر صمت مبنی بر حذف دلار از اقتصاد کشور اظهار کرد: حذف دلار از مبادلات تجاری کار سختی است که برخی از کشورها که تعداد آنها هم زیاد نیست توانستهاند این کار را انجام دهند، قدرت مالی این کشورها هم از ما بیشتر بوده است. خوب است که ما با همه کشورهای دنیا تعامل داشته و با کسی خصومتی نداشته باشیم. مطرح شدن این موارد شاید نتواند در این برهه به ما کمک کند.
وی افزود: حدود 3 سال است که ثبت سفارش با دلار ممنوع است و بسته به کشوری که با آن تجارت میکنیم با ارزهای دیگر مانند یورو، یوآن و درهم ثبت سفارش انجام میشود. دیگر کسی به دلار پروفرم نمیدهد؛ ممکن است برای حواله پولها، معادل دلاری پرداخت شود. موضوع اصلی در تجارت و اقتصاد کشور الان این موضوع نیست. شاید قیمت عرضه یا ارز 4200 تومانی مساله مهمتری باشد شاید حرفها در شروع کار کمی ایدهآلگرایانه باشد.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در پاسخ به این سوال که با توجه به ممنوعیت ثبت سفارش به دلار از اسفندماه سال 96 و عدم تاثیرگذاری آن بر تاثیر دلار بر اقتصاد ایران، آیا اقدامات در جهت حذف دلار اثرگذاری خواهد داشت، گفت: خیر، تاثیر خاصی در برهه کنونی نخواهد گذاشت. دلار یکی از ارزهای قدرتمند جهان است و کسی نمیتواند آن را کتمان کند. بسیاری از ارتباطات اقتصادی در جهان با دلار انجام میشود. حتی با وجود ممنوعیت ثبت سفارش به دلار، خود دولت اطلاعات و آمار را بر اساس دلار میدهد. این بحثها به نظر جانبی میآید، اینکه ما بتوانیم ارزش پول ملی خود را افزایش دهیم یا به نوعی نرخ ارز کاهش بیابد اهمیت بیشتری از اینکه چند پروفرم با دلار انجام شود یا خیر دارد. ما نمیتوانیم دلار را حذف کنیم چون همهچیز ما به دلار است، حتی تعرفهها و قیمتهایی که در سامانه گمرک درج شده بر اساس دلار است و تجار همیشه با تبدیل واحد کار خود را انجام میدهد.
وی در ادامه تصریح کرد: تجارت خارجی ما به سمتی رفته که تجار با ارز کشور طرف معامله کار میکنند، اگر اروپا باشد با یورو و اگر برای مثال امارات باید با درهم. حذف دلار میتواند دو بخش داشته باشد یکی در معاملات یا تهاترهای نفتی و یک قسمت هم مربوط به بخش خصوصی باشد. برای بخش خصوصی معامله به دلار یا یورو تفاوت زیادی ندارد، شاید تاثیر آن را بتوانیم در خرید و فروش نفت و گاز بین دولتها ببینیم.