ایرانشهر
سقوط آزاد اوراق مسکن به ۷۰ هزار تومان
قیمت اوراق تسهیلات مسکن در روزهای اخیر به دامنه ۷۰ هزار تومان برای هر برگه بازگشته است. به گزارش مهر، در حالی که در نیمه دوم سال گذشته قیمت اوراق گواهی حق تقدم تسهیلات مسکن با نماد «تسه» در بازار سرمایه به بالای ۱۰۰ هزار تومان و حتی در برخی روزهای ۲ ماه پایانی سال ۱۴۰۰ به حدود ۱۸۰ هزار تومان هم رسیده بود، اما از آغاز سال جاری قیمت این اوراق کاهش یافته است. در معاملات روز گذشته، متوسط قیمت اوراق تسهیلات مسکن در نمادهای مختلف بین ۷۲ تا ۷۷ هزار تومان در نوسان بود. در ۳ نماد نیز تعدادی از برگهها در قیمت ۸۱ هزار تومان به فروش رفتهاند. به گفته کارشناسان اقتصاد مسکن، یکی از مهمترین علل کاهش قیمت اوراق تسهیلات مسکن، حذف نوسانگیری این اوراق با همکاری بانک مسکن و فرابورس بود. بر اساس مقررات فرابورس، فروش اوراق تسهیلات مسکن تا ۴ ماه پس از خرید ممنوع است؛ اما این ممنوعیت شامل همان روز خرید نمیشد و از این رو، سفته بازان با خرید این اوراق در ابتدای روز و سپس فروش آن در همان روز با ۵ درصد افزایش (سقف دامنه نوسان)، اقدام به نوسانگیری میکردند که از ابتدای اسفند نوسانگیری اوراق تسهیلات مسکن لغو شد و امکان فروش این برگهها در همان روز، وجود نداشت.
این کاهش قیمت اوراق تسهیلات مسکن در حالی است که بانک مسکن در سال جاری امکان دریافت نیمی از تسهیلات مسکن با استفاده از منابع داخلی خود و نیمی دیگر با اوراق را تمدید نکرد؛ اتفاقی که پیش بینی میشد به افزایش قیمت اوراق تسهیلات مسکن دامن بزند؛ ولی نتیجه عکس داد و کاهش قیمت این برگهها را در پی داشت. به خصوص که هدف بانک مسکن از اجرای وام مسکن نیم بها، کاهش هزینههای تمام شده دریافت تسهیلات خرید مسکن از محل اوراق بود. کارشناسان اقتصادی از دیگر علل کاهش قیمت اوراق تسهیلات مسکن را افزایش ۶ درصدی متوسط قیمت مسکن در اسفند ۱۴۰۰ نسبت به بهمن سال گذشته میدانند که سبب شده تا ارقام و سقف فعلی تسهیلات خرید مسکن در پایتخت، کفاف خرید واحد مسکونی میان متراژ و بین ۶۰ تا ۸۰ متری را نمیدهد. در حال حاضر سقف تسهیلات خرید مسکن زوجین تهرانی ۴۰۰ و با وام جعاله ۸۰ میلیونی، ۴۸۰ میلیون تومان است که برای دریافت این تسهیلات ۹۶۰ برگه تسهیلات مسکن باید خریداری شود. با احتساب میانگین هر برگه ۷۵ هزار تومان، هزینه دریافت این وام ۷۲ میلیون تومان خواهد بود. همچنین برای دریافت وام مسکن فردی به همراه وام جعاله در تهران که مجموعاً به ۲۸۰ میلیون تومان میرسد، متقاضی میبایست ۵۶۰ برگه با متوسط قیمت ۷۵ هزار تومانی و هزینه نهایی ۴۲ میلیون تومان از بازار سرمایه خریداری کند.
برخی جایگاهها گازوییل آزاد را لیتری ۲۵۰۰ تومان میفروشند
نمایندگان تشکلهای صنفی حمل و نقل جادهای در نشستی مشکلات کامیون داران را از نمایندگان وزارت خانههای راه، صمت و نفت پیگیری کردند. احمد کریمی دبیر کانون سراسری انجمنهای صنفی کامیون داران در گفتوگو با مهر درباره جلسه نمایندگان تشکلهای صنفی رانندگان خودروهای سنگین با نمایندگان وزارت راه و شهرسازی، وزارت صمت و وزارت نفت اظهار کرد: نمایندگان تشکلهای صنفی تولیدکنندگان روغن موتور قول مساعد دادند تا دفاتری در پایانههای بار ایجاد کنند و روغن موتور بدون واسطه مستقیماً از کارخانه به راننده عرضه شود. وی درباره علت عدم عرضه گازوییل آزاد از سوی برخی جایگاه داران هم یادآور شد: تخصیص سوخت یارانهای ۳۰۰ تومانی به کامیون داران بر اساس پیمایش و کارکرد ماه قبل است؛ وقتی در ماه بعد، میزان کارکرد و پیمایش کامیونها افزایش مییابد، رانندگان برای دریافت سوخت آزاد ۶۰۰ تومانی به جایگاه مراجعه میکنند اما برخی جایگاه داران از عرضه گازوییل ۶۰۰ تومانی خودداری کرده و آن را لیتری ۲,۵۰۰ تومان میفروشند؛ حتی در برخی جایگاهها، همین سوخت ۲,۵۰۰ تومانی هم یافت نمیشود.
احتمال ریزش متقاضیان نهضت ملی مسکن
آمار نشان میدهد تاکنون فقط یک دهم متقاضیان واقعی نهضت ملی مسکن نسبت به واریز وجه اقدام کردهاند و بررسیهای میدانی گویای آن است که بسیاری از افراد قادر به تامین آورده ۴۰ میلیون تومان اولیه هم نیستند؛ البته بسیاری معتقدند همین که دولت برای ساخت چهار میلیون مسکن آستینها را بالا زده و طرح مذکور از قوانین بالادستی و تسهیلات مناسب بهره میبرد باید نسبت به این پروژه خوشبین بود. به گزارش ایسنا، طبق پیشبینی کارشناسان، متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن آنطور که باید و شاید از این طرح استقبال نکردهاند. جدیدترین آماری که توسط محمود شایان، مدیرعامل بانک مسکن اعلام شده حاکی از آن است که حدود ۳۷۲ هزار نفر در بانک مسکن برای این طرح افتتاح حساب کرده و از این میزان ۲۲۰ هزار نفر آورده خود را واریز کردهاند. این در حالی است که چند روز قبل وزارت راه و شهرسازی از تایید ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار متقاضی خبر داد. بنا به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی حدود ۸.۵ میلیون خانوار مستاجر در کشور وجود دارد. این آمار به نوعی منعکسکننده تقاضای واقعی برای پروژههای مسکن دولتی است. در دو طرح اقدام ملی و نهضت ملی مسکن که با یکدیگر تلفیق شدند حدود ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر ثبت نام کردند که پس از استعلامات اولیه در زمینه سبز بودن فرم «ج»، وضعیت تاهل و سابقه مالکیت تعداد ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر تایید شدند اما قطعا احتمال ریزش همین تعداد نیز به دلیل پایین بودن توان اقتصادی آنها وجود دارد.