اقتصاد کلان
به 95 درصد جمعیت یارانه بدهید
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در نامهای به رییسجمهور خواستار اختصاص یارانه کالای اساسی به 95 درصد جمعیت کشور شد. محمدرضا پورابراهیمی در نامهای به رییسجمهور بیان کرده است: با توجه به وجود اشکالات متعدد در پایگاه اطلاعاتی رفاه ایرانیان این سامانه، نیازمند بازنگری جدی در نحوه اخذ اطلاعات، بهروزرسانی دادههای موجود و از مهمتر فرمول محاسبه دهکها میباشد و ادامه وضعیت کنونی مشکلات خاصی برای جامعه هدف جهت دریافت یارانه کالاهای اساسی ایجاد کرده است. وی افزوده است: بررسیهای میدانی در چند روز اخیر در مناطق مختلف کشور حاکی از این است جمعیت زیادی از افراد واجد شرایط در مناطق روستایی و عشایری و نیز گروههای خاص همانند کارگران، بازنشستگان و کارمندان از دریافت یارانه حذف شدهاند که این مساله موجب نارضایتی و نگرانی آحاد مردم از نواقص موجود در سامانه جامع رفاه ایرانیان شده است. پورابراهیمی عنوان کرده است: بازنگری در نحوه اخذ اطلاعات و محاسبه دهکها در پایگاه جامع رفاه ایرانیان یکی از ضرورتهاست و در شرایط کنونی که عدم امکان دسترسی پایگاه جامع رفاه ایرانیان به بخشی از اطلاعات مربوط به هزینههای واقعی خانوارها از جمله بیماریها، معلولیتها و سایر موارد مشابه وجود دارد امکان انحراف در گزارشهای مد نظر وجود داشته و به دلیل عدم لحاظ شدن اطلاعات واقعی امکان انحراف در تصمیم در این خصوص مشهود بوده و باید بازنگری شود. نماینده مردم کرمان و راور در مجلس در این نامه گفته است: دیگر نکته حائز اهمیت این است که در چند سال اخیر امکان اصلاح اطلاعات خانوارهای نیازمند به یارانه در سامانه هدفمندی یارانهها وجود نداشته و اساسا این سامانه یک طرفه بوده و بعضا بدون بررسی واقعیتهایی که امکان اعتراض حذفشدگان فراهم شود، اقدام به قطع یارانه خانوارها کرده لذا باید سامانه به نحوی طراحی شود که همزمان امکان اضافه شدن خانوارها وجود داشته باشد. شاخصهای ارزیابی دهک دهم بیانگر ان است که حدود پنجاه درصد از جامعه هدف در این دهک بسیار نزدیک به دهک نهم است و این موضوع موجب نارضایتی جمعیت کثیری خواهد شد، لذا پیشنهاد این است به 9 درصد جمعیت یارانه کالاهای اساسی پرداخت شود که این امر موجب رضایت بیشتر مردم خواهد شد. پورابراهیمی بیان کرده است: پایگاه جامع رفاه ایرانیان باید به کلیه اطلاعات مورد نیاز از جمله پرداختهای هزینهای خانوارها همانند هزینههای بیماریهای خاص معلولیتها و سایر موارد مشابه جهت دهکبندی و ارزیابی اطلاعات متصل باشد و لذا به واسطه عدم دسترسی به تمامی اطلاعات مورد نیاز نمیتواند برآیند دقیقی از اطلاعات ارزیابی شده به سیاستگذاران و تصمیمگیران حوزه اجرایی بدهد. از رییسجمهور محترم میخواهیم کارگروه ویژهای با حضور نمایندگان وزارتخانههای اقتصاد، تعاون کار و رفاه اجتماعی و نیز و سازمان برنامه و بودجه تشکیل و اقدامات فوری برای ساماندهی افراد مشمول دریافت یارانه برای جلوگیری از نارضایتی در کشور انجام دهند.
حفظ قیمتهای شهریور1400
یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که تغییر در نظام پرداخت یارانه مشروط به حفظ قیمتها به نرخ شهریور ۱۴۰۰ است و دولت در این فرآیند باید از مردم حمایت غذایی و کالایی کند. مصطفی طاهری تغییر نظام پرداخت یارانه را امری ضروری خواند و گفت: پرداخت یارانه به شیوه قبلی عیبها و نقصهای فراوانی داشت بهطوری که حتی آقای همتی رییس سابق بانک مرکزی بیان میکرد که میزان ارز ۴۲۰۰ تومانی در خوشبینانهترین حالت در سفرههای مردم، خود را به نرخ ۱۵ هزار تومان نشان میدهد. وی ادامه داد: دولت سال گذشته برای یارانه ارز ترجیحی ۱۸/۵ دلار هزینه کرد اما تاثیر آن در سفرههای مردم کم بود پس در این وضعیت باید این روش اصلاح میشد بدین شکل که قیمتها آزاد شده و در انتهای زنجیره از مصرفکننده حمایت شود. این نماینده مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه تغییر در نظام پرداخت یارانه مشروط به حفظ قیمتها به نرخ شهریور ۱۴۰۰ است، افزود: دولت باید برای تغییر در نظام پرداخت یارانه حمایت غذایی و کالایی از مردم کند یعنی یارانه پرداختی خودش را در خرید کالا نشان دهد. مصوبه مجلس هم بر اعطای کالابرگ تاکید دارد البته دولت این کار را با مقدمهای انجام میدهد یعنی دو ماه به صورت نقدی یارانه پرداخت کرده و سپس کالابرگ میدهد.
کاهش فاصله فقیر و غنی
یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: در دو ماهه واریز یارانه نقدی نظارت برشبکه توزیع، برخورد با متخلفان و تکمیل بانک اطلاعات مردم و ثبت آمار موزاییکی از مصرف واقعی کشور امری ضروری است. مالک شریعتی نیاسر نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصی خود در توییتر، نوشت: «اصلاح یارانهها؛
۱. انتقال یارانه به آخر زنجیره کالای اساسی، ضریب دسترسی نیازمند واقعی را بالا برده، فساد در واردات نهاده و قاچاق کالای یارانهای را کاهش میدهد.
۲. واقعیتر شدن قیمت، فاصله بهره مندی ثروتمندان از یارانه پنهان با فقرا و در نتیجه ضریب جینی را کاهش میدهد.
۳. دهکبندی ۳-۶-۱ در آغاز کار، حذف فقط ۱۰درصد بالا و فاصله کم سهم یارانه 30 درصد خیلی نیازمند با 60 درصد متوسط نیازمند، کاملا مدبرانه است.
۴. سخنان تلویزیونی شفاف، واریز وجه قبل از اجرا و مسوولیتپذیری شخص رییسجمهور با حضور در میان مردم، عامل آرامش بخشی، جلب اعتماد مردم و ناکامی دشمن بود.