چین برنده رقابت ایران و روسیه برای فروش ارزان‌تر نفت

۱۴۰۱/۰۴/۰۲ - ۰۲:۱۴:۴۷
کد خبر: ۱۹۰۱۹۹

یک کارشناس ارشد حوزه انرژی گفت: به‌طور کلی اگر تحریم‌ها لغو شود ما امکان فروش 400 تا 500 هزار بشکه نفت را به اروپا داریم و این میزان صادرات کار سختی نیست.

نرسی قربان در گفت‌وگو با ایلنا، درباره اشغال بازار نفت ایران در چین توسط روسیه اظهار داشت: اکنون صادرات روسیه به چین به این دلیل بوده که روسیه هم تحریم است و مانند ما دنبال دور زدن آن است، تداوم این وضعیت بستگی به این دارد که تحریم دو کشور چقدر ادامه پیدا کند و همه اینها باعث می‌شود نتوان پیش‌بینی کرد که آینده چه خواهد شد. اگر برجام به امضا برسد و تحریم‌های ما برداشته شود نفت ما مانعی برای رفتن به دور دنیا نخواهد داشت، بنابراین بازار چین چندان مهم نخواهد بود و می‌توانیم به اروپا هم صادرات داشته باشیم، اما در صورتی که تحریم‌های ما و روسیه تداوم داشته و حتی تشدید شود، روی صادرات دو کشور تاثیر می‌گذارد. 

وی افزود: اکنون روسیه هم مانند ایران سعی می‌کند با دور زدن تحریم‌ها نفت بفروشد، خریداری مثل چین هم از این فضا استفاده می‌کند از هر کشوری که تخفیف بیشتری اعمال کند، قدرت چانه‌زنی بالاتری داشته و قدرت اقتصادی بیشتری برایش داشته باشد، بیشتر نفت وارد می‌کند. 

این کارشناس ارشد حوزه انرژی تصریح کرد: تا زمانی که تحریم ادامه دارد این شرایط باقی است، اما اگر تحریم‌های ایران لغو شود ما مشکلی نخواهیم داشت، اگر تحریم روسیه هم برداشته شود این کشور میزان زیادی از نفت خود را به اروپا می‌فروشد در نتیجه فشار از رقابت با ما در بازار چین برداشته خواهد شد. 

وی خاطرنشان کرد: به‌طور کلی اگر تحریم‌ها لغو شود ما امکان فروش 400 تا 500 هزار بشکه نفت را به اروپا داریم و این میزان صادرات کار سختی نیست، درواقع در صورت رفع محدودیت‌ها ما به آسانی می‌توانیم به اروپا برگردیم. 

قربان با بیان اینکه در شرایط امروز و جنگ روسیه و اوکراین؛ برنده میدان چین است، گفت: اکنون هر دو کشور ایران و روسیه تحریم هستند، هر دو سعی می‌کنند همدیگر و تحریم‌ها را دور بزنند، بازار محدودی هم برای دور زدن تحریم وجود دارد، در نتیجه رقابت بیشتر خواهد بود و این به ضرر هر دو است چون مجبورند با دادن تخفیف و امتیازات بیشتری نفت خود را عرضه کنند. به گزارش ایلنا، خبرگزاری رویترز به نقل از اداره کل گمرک چین اعلام کرده که صادرات نفت روسیه به چین در ماه مه نسبت به مدت مشابه پارسال (مه 2021)، 55 درصد افزایش یافت و با کنار زدن عربستان سعودی، بزرگ‌ترین صادرکننده به چین شد.

هرچند طبق آمار گمرکی چین؛ این کشور با وجود تحریم‌های امریکا علیه ایران، به خرید نفت ایران ادامه داده است که معادل 7 درصد از کل واردات نفت به چین را تشکیل می‌دهد، اما باید گفت که شاید اوضاع ایران در رقابت با روسیه تا حدی سخت شده، هرچند روس‌ها هم با توجه به تخفیف‌هایی که اعمال می‌کنند اوضاع بسامانی ندارند. در این بین بنا به اذعان نرسی قربان کارشناس حوزه انرژی این تنها چین است که برنده رقابت بازاریابی بین این دو کشور نفتی و البته تحریم شده است.