بیمارستانهای فرسوده در تهران؛ از نامهنگاری تا اقدام
معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به قدمت بالای عمده بیمارستانهای تهران و با بیان اینکه انجام فعالیتهای بهداشتی و درمانی برای تامین سلامتی مردم است، گفت: بنابراین در مراکز بهداشتی- درمانی اهمیت ایمنی چه از نظر سازهای، تاسیساتی، خطرات آتشنشانی، مخاطرات و بحرانهای طبیعی و... اهمیت قابل توجهی دارد. دکتر محمود خدادوست با بیان اینکه اساسا مراکز بهداشتی- درمانی و بیمارستانها باید از عالیترین سطح ایمنی از همه نظر برخوردار باشند، تصریح کرد: چراکه در مواقع بروز یک اتفاق تهدیدکننده امنیت فیزیکی جان انسانها، این مراکز به عنوان محل نجاتدهنده جان انسانها عمل میکنند و مصدومین و بیماران باید در این مراکز تحت درمان قرار گیرند. لذا بر هیچکس اهمیت ایمنی بیمارستانها و مراکز درمانی پوشیده نیست.
قدمت بالای مراکز بهداشتی- درمانی موجود در تهران
او با اشاره به جمعیت زیادی که در شهر بزرگی مثل تهران متمرکز شده، با وجود اینکه محل مراکز ارجاعی بیماران است، یعنی جایی که از همه نقاط کشور سایر پزشکان بیماران خود را در صورت عدم بهبودی به پزشکان متخصص تهران ارجاع میدهند؛ توضیح داد: متاسفانه عمده بیمارستانها و مراکز بهداشتی- درمانی شهر تهران قدمت چندین ساله و حتی بالای ۴۰ سال دارند که با شرایط استاندارد ایمنی فاصله زیادی دارند و در طول این سالها نیز به علت کمبود بودجه و منابع به بحثهای ایمنسازی و مقاومسازی آنها توجه جدی نشده است. دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه مقاومسازی مراکز بهداشتی- درمانی و بیمارستانها برای ما (مسوولان توسعه دانشگاه) جزو اولویتهاست، بیان کرد: در سالهای گذشته این مساله را به کرات به کمیسیون مجلس، سازمان برنامه و بودجه و نیز وزارت بهداشت بهطور مکتوب نوشتیم و تاکید کردیم که حتما باید یک بودجه اختصاصی برای این امر در نظر گرفته شود؛ حتی خواستار این شدیم تا یک بودجه معینی را در برنامه بودجه کشور قرار دهند و منابعی اختصاصی و مضاعف برای بحثهای ایمنسازی و مقاومسازی مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستانها در تهران اختصاص داده شود.
ایمنی سازهای در مراکز بهداشتی - درمانی در برخی استانها
او با اشاره به اینکه در بسیاری از استانها و شهرستانها با توجه به قدمت شهرستان یا استان برخی بیمارستانها و مراکز بهداشتی درمانی جدید و نو، ساخته شده است، که میتواند برخی از مشکلات آنجا را پوشش دهد، یادآور شد: متاسفانه در شهر تهران متناسب با افزایش جمعیت و گذشت زمان مراکز جایگزینی که بتواند از ایمنی مناسبی برخوردار باشد در طول این سالها آن هم در بخش دولتی به ندرت ساخته شده است. خدادوست یکی از مشکلات اصلی تهران بزرگ را با در نظر گرفتن وضع و تعداد بیمارستانهای موجود، کمبود سرانه تخت بیمارستانی برای این پوشش جمعیت تهران دانست و افزود: اگر بسیاری از بیمارستانهای ما به دلیل ناایمن بودن و مشکلات زیر ساختی یا فرسودگی ناشی از زیر ساخت از رده خارج شوند، به طریق اولی تهران به سرانه تخت قابل توجه نیاز خواهد داشت؛ بنابراین مسوولان امر باید به این مساله یک توجه جدی و مضاعفی داشته باشند.
حفظ وضع موجود در حالت مطلوب
معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه اگر بخواهیم مراکز و بیمارستانهای ناایمن را نگه داریم طبیعتا به یک بودجه مضاعفی برای حفظ وضع موجود نیاز است، توضیح داد: چراکه وقتی ساختمانی دارای زیرساخت ناایمنی باشد هزینههای نگهداری آنها در وضع فعلی هم افزایش مییابد. همچنین برای حفظ وضع موجود در شرایط مطلوب به هزینه و منابع نیاز است.
مراکز بهداشتی - درمانی فرسوده در تهران شناسایی و ارزیابی شده است
او با اشاره به اینکه در یک سال اخیر با هماهنگی دفتر فنی، سازمان آتشنشانی و نظام مهندسی ارزیابی از مراکز بهداشتی- درمانی تحت پوشش دانشگاهها انجام شده است، عنوان کرد: آنهایی که نیاز به مقاومسازی دارند، آنهایی که نیاز به برخی اصلاحات زیرساختی دارند یا حتی آنهایی که باید از رده خارج شوند و به جای آنها بیمارستانها و مراکز بهداشتی- درمانی جدید ساخته شود تا حدودی انجام شده است. دانشگاههای مستقر در تهران این ارزیابی را دارند که کدام یک از بیمارستانهای دولتی و حتی خصوصی نیاز به تقویت زیرساختی دارند.
اضافه شدن بیمارستانهای جدید به مدار درمان در تهران
او با اشاره به اینکه در سالهای اخیر هم برای خود تهران بزرگ و نیز شهرستانهای اطراف برای افزایش تخت بیمارستانی اقدامات خوبی صورت گرفته است، که احتمالا تا پایان سال به چرخه مدار ما اضافه خواهند شد، افزود: برای مثال بیمارستان شهدای تجریش با ۸۳۰ تخت، بیمارستان مهدی کلینیک دانشگاه علوم پزشکی تهران با ۱۰۰۰ تخت، بیمارستان الغدیر بومهن با ۱۶۰ تخت وارد مدار میشوند. حفظ وضعیت موجود در حالت مطلوب، مقاومسازی و در نهایت ساخت مراکز بهداشت درمانی جدید از بهترین راهکارهای این حوزه هستند. او در ادمه افزود: هنوز بیمارستانی از کارکرد خارج نشده و فعلا از سال گذشته بسیاری از بیمارستانهایی را که زیر ساخت ناایمن داشتند، شروع به تقویت زیرساختهای آنها کردیم که این کار همچنان ادامه دارد.