افزایش آمار ابتلا و فوت ناشی از تب کریمه کنگو

۱۴۰۱/۰۴/۱۵ - ۰۰:۴۴:۲۱
کد خبر: ۱۹۰۵۸۲
افزایش آمار ابتلا و فوت ناشی از تب کریمه کنگو

رییس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت ضمن تشریح اقدامات این اداره در راستای کنترل بیماری‌های زئونوز با اشاره به افزایش موارد ابتلا به تب کریمه کنگو در کشور گفت: تا امروز ۴۵ ابتلا و ۳ فوتی ناشی از این بیماری در کشور به ثبت رسیده است. دکتر بهزاد امیری گفت: ۱۵ تیر روز جهانی بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان است. علت نام‌گذاری این روز به اقدامات دانشمند فرانسوی لویی پاستور در این رابطه بازمی‌گردد که اولین بار توانست واکسن هاری را به‌طور موفق در سال ۱۸۸۵ کشف کند. تا پیش از آن هر فردی که توسط حیوان هار گزیده می‌شد محکوم به مرگ بود تا اینکه این واکسن کشف شد. او ادامه داد: بیماری‌های زئونوز عفونی (قابل انتقال بین انسان و حیوان) است که از انواع عوامل باکتریایی، قارچی، انگلی، ویروسی و... می‌تواند عامل بیماری باشد. حداقل ۲۰۰ بیماری زئونوز در جهان شناسایی شده است که ۶۱ درصد بیماری‌های عفونی جهان و ۷۵ درصد بیماری‌های بازپدید و نوپدید از بیماری‌های زئونوز است‌. از هر ۵بیماری عفونی جدیدی که شناسایی می‌شوند، ۳ مورد منشأ زئونوز دارند و ۸۰ درصد عوامل بیولوژیکی که برای سلاح‌های بیوتروریستی استفاده می‌شود منشأ زئونوز دارد. مخازن و ناقلین متعددی می‌تواند سبب بروز بیماری‌های زئونوز شود که توانایی ایجاد همه‌گیری‌ها را دارند و مثال اخیر آن همه‌گیری کووید۱۹ است‌. امکان انتقال همه‌گیری‌های بیمارستانی در این بیماری‌ها ممکن است که شایع‌ترین نگرانی ما در این بخش بیماری تب کریمه کنگو است. 

    مرگ 100 درصدی برخی بیماری‌ها

رییس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت افزود: برخی بیماری‌ها درصورت ابتلا مرگ ۱۰۰ درصدی دارد مانند هاری؛ اگر هاری در فردی بروز کند درمانی ندارد و او جانش را از دست می‌دهد. مشکل بعدی لطمات اقتصادی این بیماری‌ها بر صنایع به ویژه صنایع دامی است. بیماری تب مالت می‌تواند در تولید گوشت و فرآورده لبنی تاثیر منفی داشته باشد و این در حالی است که برخی از این بیماری‌ها هنوز واکسنی ندارند و در کنترل آن مشکلات عدیده داریم که تب کریمه کنگو یکی از این موارد است. 

    سلامت یکپارچه

او با تاکید بر لزوم اطلاع‌رسانی درباره بیماری‌های زئونوز، تصریح کرد: از چند سال قبل اصطلاح «سلامت یکپارچه» به عنوان یک رویکرد در بحث کنترل و پیشگیری زئونوز مطرح شده است به شکلی که در این رابطه همکاری مشترکی بین سازمان بهداشت جهانی، سازمان جهانی سلامت حیوانات و سازمان‌های کنترل‌کننده بیماری شکل داده است و مرکزی را در زمینه رصد و شناسایی بیماری‌های تهدید‌کننده سلامت عمومی تشکیل دادند. کنترل بیماری‌های زئونوز زمانی امکان پذیر است که هماهنگی کامل بین سلامت انسان، محیط زیست، دام‌ها و حیوانات حیات وحش شکل گیرد. سلامت انسان در گرو سلامت حیوانات اهلی و وحشی و محیط زیست است و باید یکپارچه در این راستا اقدامات پیشگیری به شکل یکپارچه را انجام دهیم. 

    خدمات رایگان 

رییس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت افزود: کلیه خدماتی که در واحدهای ما ارایه می‌شود رایگان است علی رغم اینکه این خدمات گران است؛ به عنوان مثال به ازای هر ویال واکسن هاری بین ۵ تا ۷ یورو هزینه می‌شود و به ازای هر ویال سرم ضدهاری ۵۶ یورو هزینه می‌شود. کل خدمات در این رابطه رایگان است و در ارایه خدمات تفاوتی بین ایرانیان و اتباع مجاز یا غیرمجاز قائل نمی‌شویم. عمده ۱۶ فوتی ناشی از هاری از اتباع بودند. امیری درباره بیماری تب مالت، تصریح کرد: در سال گذشته ۲۰ هزار و ۴۹۰ مورد بیماری تب مالت در کشور شناسایی کردیم. این بیماری انتقال انسان به انسان ندارد یا بسیار نادر است و اگر بتوانیم تب مالت را در حیوان کنترل کنیم در انسان هم پدیدار نمی‌شود. ۹۹ درصد انتقال بیماری از دام آلوده به انسان است که راه شایع انتقال آن مصرف فرآورده لبنی است. همچنین تماس با ترشحات آلوده دام هنگام ذبح و راه سوم نیز از طریق تنفس افشانه‌های ترشحات آلوده است. او با اشاره به اینکه در منطقه ما تب کریمه کنگو شایع است، اظهار کرد: این بیماری ویروسی است که امسال شاهد افزایش آمار ابتلا به آن هستیم‌. امسال تا اول خرداد ۲۲۲ مورد ابتلا به تب کریمه کنگو در عراق گزارش شده است. در ایران هم علی رغم اینکه سال قبل ۱۳ ابتلا و یک فوتی ناشی از این بیماری داشتیم، امسال تاکنون ۴۵ مورد ابتلا به تب کریمه کنگو گزارش شده است و ۳ نفر نیز جان باختند.

    آخرین اخبار از شناسایی و رصد بیماری  آبله میمونی در کشور

رییس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان درباره آخرین اخبار پیرامون شناسایی و رصد بیماری آبله میمونی در کشور، تصریح کرد: این بیماری ویروسی است و جزو بیماری‌های زئونوز تقسیم‌بندی شده است. از بدو شیوع مجدد این بیماری کمیته رصد و پیگیری این بیماری در کشور شکل گرفت و در عین حال مبادی مرزی نیز به دقت پایش می‌شوند. خوشبختانه تاکنون هیچ مورد مثبتی از بیماری در کشور شناسایی نشده است.