تجارت با محوریت رمزارز
عباس آرگون
ما در سالهای گذشته با تحریمهای اقتصادی همهجانبهای مواجه بودیم که برای تجار ایرانی نیز مشکلات فراوانی ایجاد کرد. از دشواری فعالیت در بازارهای بینالمللی تا افزایش هزینه خرید و فروش کالا و بازگشت ارز آن، تنها بخشی از مشکلاتی بود که ما در سالهای گذشته با آن روبهرو شدیم. از این رو اولویت نخست ما باید فراهم کردن شرایطی باشد که در آن تحریمها کنار بروند. تا زمانی که تحریمها کنار بروند، استفاده از هر شیوهای که میتواند فشار بر فعالان اقتصادی را کاهش دهد یا به بهبود وضعیت تجاری ما منجر شود اهمیت فراوانی خواهد داشت. اگر در این بستر رمزارزها میتوانند سهمی داشته باشند نیز باید تلاش کرد که از ظرفیت آنها بهطور کامل استفاده شود.
البته برای استفاده از رمزارزها در فضای تجاری نیاز به فراهم کردن زیرساختهای مختلف خواهد بود. در حال حاضر در این بازار تعداد زیادی رمزارز وجود دارد که هر یک شرایط خاص خود را دارند. از سوی دیگر نوسان در این بازار نیز بسیار بالاست و هر روز قیمتها تغییرات مختلفی را تجربه میکنند. از این رو اینکه مشخص کنیم که فعالیت با کدام رمزارزها مجاز است و به رسمیت شناخته میشود، نخستین مقدمه مهم در این حوزه خواهد بود. نحوه معامله این رمزارزها، چگونگی استفاده از آنها در صادرات و واردات، تعامل با بانک مرکزی برای تعهدات ارزی و قوانین نظارتی بر این رویه دیگر مقدمات مهمی هستند که تا زمانی که از سوی دولت به شکل دقیق بررسی و اعلام نشوند، نمیتوان انتظار داشت که استفاده از آنها بهطور گسترده در تجارت در دستور کار قرار بگیرد.
آیا در صورت فراهم شدن مقدمات در ایران، کشورهای خارجی آماده استفاده از رمزارزها هستند؟ با وجود آنکه در ماههای گذشته بحثهای گستردهای درباره رمزارزها در کشورها و شرکتهای مختلف مطرح شده و حتی برخی از شرکتها کار رسمی با آن را آغاز کردهاند اما هنوز در ابتدای این مسیر قرار داریم. در واقع بسیاری از کشورها هنوز تجارت با رمزارز را رسما نپذیرفتهاند و در بسیاری از حوزههای اقتصادی نیز تاکنون شاهد معامله با این شیوه نبودهایم. از این رو پس از فراهم کردن مقدمات داخلی، باید مذاکره با طرفهای خارجی نیز آغاز شود تا بدانیم که چه کشوری و تحت چه شرایطی از این طریق با ما معامله خواهد کرد و تا چه میزان میشود روی ظرفیتهای آن حساب کرد.