اقتصاد کلان

۱۴۰۱/۰۷/۱۰ - ۰۱:۵۱:۰۲
کد خبر: ۱۹۳۰۲۱

جنگ اوکراین و بحران بزرگ اقتصادی

صندوق بین‌المللی پول روز جمعه (۳۰ سپتامبر) اعلام کرد که اختلالات جنگ اوکراین در جریان غلات و کود، باعث بدترین بحران امنیت‌ غذایی از بحران مالی جهانی ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸ شده است، به‌طوری که حدود ۳۴۵ میلیون نفر اکنون با کمبودهای تهدیدکننده زندگی مواجه هستند.یک مقاله تحقیقاتی جدید صندوق بین‌المللی پول تخمین می‌زند که ۴۸ کشوری که بیشتر در معرض کمبود موادغذایی قرار دارند، در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ به دلیل جهش ناگهانی قیمت موادغذایی و کود ناشی از جنگ روسیه و اوکراین، مجموعاً با افزایش ۹ میلیارد دلاری صورت‌حساب واردات خود مواجه می‌شوند.صندوق بین‌المللی پول گفت که این مورد، ذخایر بسیاری از کشورهای شکننده و متاثر از درگیری را که در حال حاضر پس از یک بیماری همه‌گیر و افزایش هزینه‌های انرژی با مشکلاتی در تراز پرداخت‌ها مواجه هستند، از بین می‌برد.کریستالینا جورجیوا، مدیر صندوق بین‌المللی پول و دیگر مقامات صندوق بین‌المللی پول در یک پست وبلاگی گفتند: ما تخمین می‌زنیم که فقط برای امسال، کشورهای در معرض مشکلات بیشتر به ۷ میلیارد دلار برای کمک به فقیرترین خانواده‌ها برای مقابله با این وضعیت نیاز دارند. آنها گفتند که جنگ بحران غذایی را بدتر کرده است که از سال ۲۰۱۸ تا حدودی به دلیل افزایش فراوانی و شدت شوک‌های آب‌وهوایی و درگیری‌های منطقه‌ای است.صندوق خواستار افزایش سریع کمک‌های بشردوستانه از طریق برنامه جهانی غذا و سایر سازمان‌ها و همچنین اقدامات مالی هدفمند در کشورهای آسیب دیده برای کمک به فقرا شد اما اعلام کرد که دولت‌ها باید مبارزه با تورم را در اولویت قرار دهند.بر اساس گزارش رویترز، صندوق بین‌المللی پول، همچنین خواستار حذف ممنوعیت‌های صادرات موادغذایی و سایر اقدامات حمایتی شد. این صندوق همچنین اعلام کرد که بهبود تولید و توزیع محصول، از طریق افزایش تامین مالی تجارت، برای مقابله با شوک فعلی قیمت موادغذایی نیز حیاتی است. همچنین، سرمایه‌گذاری در کشاورزی مقاوم در برابر آب‌وهوا، مدیریت آب و بیمه محصولات نیز برای مقابله با خشکسالی و سایر رویدادهای آب‌وهوایی غیرقابل پیش‌بینی مورد نیاز است.اوکراین یکی از پنج صادرکننده غلات قبل از جنگ بود که حدود ۱۵ درصد از صادرات جهانی ذرت و ۱۲ درصد از صادرات گندم را به خود اختصاص داده بود و از سرگیری محموله‌ها از بنادر دریای سیاه تحت توافق با روسیه تنها تا حدی کمبود را کاهش داده است، اما این درگیری باعث کاهش تولید محصولات کشاورزی آینده اوکراین می‌شود. همچنین، روسیه و اوکراین صادرکنندگان عمده کود بوده‌اند.

همکاری دولت و مجلس برای محصولات دانش‌بنیان

رییس فراکسیون اقتصاد دانش‌بنیان مجلس، همکاری‌های مجلس و دولت بر اجرایی شدن آیین‌نامه‌های دانش‌بنیان را با تکیه بر تجاری‌سازی محصولات دانش‌بنیان دانست و ادامه داد: مردم باید اثر محصولات دانش‌بنیان را در سفره‌ها و زندگی خود احساس کنند، از این رو تمرکز ما در این زمینه است. محسن دهنوی در حاشیه افتتاح سیزدهمین نمایشگاه ایران نانو ۱۴۰۱ در جمع خبرنگاران نمایشگاه نانو را افتخاری برای کشور دانست و افزود: پیشرفتی که کشور در حوزه نانو‌فناوری داشته، موجب مباهات است و به عنوان فردی که تخصص نانو فناوری دارد، اعلام می‌کنم که موجب غرور ایرانیان خواهد بود.وی ادامه داد: ما در حوزه دانش‌بنیان‌ها هر چند در تولید علم و ثبت اختراع موفق بوده‌ایم، ولی در حوزه تجاری‌سازی عقب هستیم.دهنوی با اشاره به تصویب قانون جهش تولید دانش‌بنیان، خاطرنشان کرد: دولت در تصویب آن اهتمام ویژه‌ای داشت و بیشتر آیین‌نامه‌های آن نیز مصوب و اجرایی شده و در حال حاضر تمرکز خود را همکاری با دولت قرار داده‌ایم.رییس فراکسیون اقتصاد دانش‌بنیان مجلس، این همکاری‌های مجلس و دولت بر اجرایی شدن آیین‌نامه‌های دانش بنیان را با تکیه بر تجاری‌سازی محصولات دانش‌بنیان ذکر کرد و ادامه داد: مردم باید اثر محصولات دانش‌بنیان را در سفره‌ها و زندگی خود احساس کنند؛ از این رو تمرکز ما در این زمینه است.وی ابراز امیدواری کرد که آن طور که کشور در تولید علم و مفاهیم اصلی فناورانه موفق بوده است، در تجاری‌سازی نیز موفق باشد.دهنوی به اقدامات برای صادرات محصولات دانش‌بنیان اشاره کرد و گفت: یکی از رمزهای تولید محصولات با کیفیت، تولید محصولات صادراتی است، چون زمانی محصولی صادراتی می‌شود که از کیفیت خوبی برخوردار باشد؛ از این رو اگر توان خود را بر ارتقای توان صادراتی متمرکز کنیم، کیفیت مورد نیاز برای محصولات نیز تامین خواهد شد.

تورم یورو صعودی شد

نرخ تورم منطقه یورو در سپتامبر به ۱۰ درصد رسید. به گزارش اکونومیک، بر اساس گزارش اولیه یورواستات که روز جمعه منتشر شد، نرخ تورم سالانه در منطقه یورو (EA۱۹) در ماه سپتامبر به رکورد ۱۰ درصد رسید که ۰.۹ واحد درصد نسبت به ماه قبل افزایش یافته است. برآورد می‌شود نرخ تورم سالانه انرژی به ۴۰.۸ درصد برسد. نرخ تورم مواد غذایی، الکل و دخانیات ۱۱.۸ درصد و قیمت کالاهای صنعتی غیر انرژی نیز ۵.۶ درصد افزایش خواهد یافت. پیش‌بینی می‌شود که نرخ تورم خدمات نیز به ۴.۳ درصد برسد. در میان کشورهای منطقه یورو، بالاترین نرخ تورم سالانه پیش‌بینی شده ۲۴.۲ درصد در ماه سپتامبر در استونی و کمترین آن، ۶.۲ درصد در فرانسه است.