سرپیچی طلا از دلار

۱۴۰۱/۰۸/۲۳ - ۰۳:۰۹:۵۴
کد خبر: ۱۹۴۳۴۸
سرپیچی طلا از دلار

قیمت دلار با اندک نوسان در محدوده ۳۵ هزار تومان در گردش است. این قیمت تا کانال ۳۴ هزار تومانی نیز عقب نشست و در میانه روزیکشنبه به نیمه محدوده ۳۵ هزار تومانی بازگشت. 

به گزارش رسانه‌ها روند نزولی قیمت دلار در آخرین هفته آبان ماه این نرخ اسکناس امریکایی را تا کانال ۳۴ هزار تومانی تنزل داد و در میانه دومین روز هفته با اندکی افزایش به نیمه کانال ۳۵ هزار تومان نزدیک شد.

در حالی که سناریوی تکراری قیمت دلار، افزایش آن، تلاش بازارساز، سیاست تهدید و تشویق برای مهار قیمت در هفته‌ای که گذشت تکرار شد امروز تغییر کانال قیمت دلار ورق بازارساز را رو کرد.

آیا افزایش قیمت دلار در هفته سوم آبان سیاست بازارساز بود برای جمع‌آوری سرمایه‌های سرگردان و جبران کسری بودجه دولت یا نقش تورم بر قیمت دلاری که توسط نهاد پولی کشور فشرده شده است؟

روز گذشته قیمت دلار در اولین معامله ۳۴ هزار و ۸۸۰ تومان کلید خورد و دلار فردایی نیز با ۱۰۰ تومان بیشتر پیش‌بینی شد. اما در میانه روز روند افزایش به خود گرفت و تا ۳۵ هزار و ۴۵۰ تومان نیز معامله شد. در لحظه نگارش این گزارش قیمت دلار با ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان نوسان در معاملات بازار آزاد تهران معامله می‌شد. سیگنال بازارهای موازی نیز بر مدار قیمت دلار در تهران قرار گرفت. درهم امارات که هفته‌ پیش با افزایش قیمت دلار به محدوده ۱۰ هزار تومانی نزدیک شده بود دیروز به نیمه کانال ۹ هزار تومان رسید و با قیمت ۹ هزار و ۶۰۰ تومان معامله شد. دلار هرات هم با روند نزولی در اولین معامله دیروز ۳۴ هزار و ۱۰۰ تومان کلید خورد و در ادامه وارد کانال ۳۳ هزار تومانی شد. برای دلار هرات فردایی نیز کانال ۳۳ هزار تومان پیش‌بینی شد. این در حالی است که قیمت دلار هرات در میانه روز با اندکی افزایش به نیمه کانال ۳۵ هزار تومانی نزدیک شد و در لحظه نگارش این گزارش با نوسانی محدود به قیمت ۳۴ هزار ۵۰۰ تا ۵۵۰ هزار تومان رسید. در مقطع کنونی عامل تورم که پررنگ‌ترین دلیل برای تعیین قیمت دلار است به شکل بی‌سابقه‌ای بالا است و از سوی نهاد پولی کشور نیز چندان به آن پرداخته نمی‌شود. سایر عوامل افزایش قیمت دلار نظیر ناآرامی‌های اجتماعی بیش از ۵۰ روز گذشته، شرایط نامساعد روابط بین‌الملل، بی‌ثمر ماندن مذاکرات هسته‌‌ای برجام، بی‌ارزش شدن پول ملی و ترس مردم برای از بین‌رفتن دارایی‌هایشان از عواملی است که بارها به آن تاکید شده است.

تحلیلگران معتقدند تا وقتی عاملی بیرونی بر قیمت دلار اثرگذار است متصور شدن اینکه برای این اسکناس امریکایی در بازارهای داخلی چه آینده‌ قیمتی رقم می‌خورد شدنی نیست. برخی فعالان بازار معتقدند یکی از دلایل صعودی شدن نرخ دلار در بازارروز گذشته به احتمال صدور قطعنامه علیه ایران می‌گردد. بازار ارز با یک خبر جدید در این باره روبرو شد و همین امر موجب شد دست معامله گران افزایشی بالاتر باشد .

 امریکا به همراه سه کشور اروپایی عضو برجام باز هم بانی تهیه پیش‌نویس قطعنامه‌ای علیه ایران شدند که گفته می‌شود قرار است در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مورد بررسی قرار گیرد.

میثم رادپور کارشناس بازارهای مالی با تاکید براین‌که سیاست فعلی نهاد پولی کشور در بازار ارز مانند گذشته است و اشتباهات را چندباره تکرار می‌کنند به تجارت‌نیوز گفت: سیاست دستوری دولت برای کنترل بازار ارز تنها منبع خلق ارزش یعنی تولید را فلج کرده است. او ادامه داد: کاهش ارزش دستمزدها نسبت به قیمت کالاها و خدمات و تنزل سطح رفاه اجتماعی صرفا ناشی از چاپ پول نیست. چاپ پول مقدمتا از بین برنده ارزش نیست. اگر می‌بینیم ارزشی از ما کم شده، مشخصا جایی ارزشی از بین رفته است. ما عرصه این کشور را برای صاحبان کسب‌‌‌‌‌وکار بی‌ثبات کرده‌‌‌‌‌ایم، آنها هم بساط خود رامنقبض کرده‌‌‌‌‌اند و کمتر تولید می‌کنند و کمتر ارزش می‌‌‌‌‌آفرینند.

رادپور درباره آینده بازار ارز ضمن واضح بودن شرایط مانند تجربه‌های گذشته گفت: این دوره هم مثل دوره‌های قبل است، با این تفاوت که امروز مهم‌ترین محرک قیمت دلار در بی‌‌‌‌‌سابقه‌‌‌‌‌ترین وضعیت خود قرار دارد. تورم کشورمان چند سال ‌است که رکوردهایی نزدیک به ۵۰‌درصد را به‌ثبت می‌رساند. با این نرخ تورم، فشار‌‌‌‌‌ها برای افزایش قیمت ارز بیش از دوره‌های قبل خواهد بود. این کارشناس بازارهای مالی تاکید کرد: در ۲ سال‌اخیر، قیمت ارز تقریبا از هر کالا و خدمتی، از هر دارایی‌‌‌‌‌ای کمتر افزایش یافته است و از این بابت باید گفت نه‌تنها فشار تورم جاری که بی‌‌‌‌‌سابقه است قیمت‌ها را به سمت بالا تحریک می‌کند، عمده تورم انباشته دو سال‌اخیر هم در قیمت دلار منعکس نشده است

   حرکت صعودی طلا ادامه دارد؟

در دومین روز هفته قیمت سکه امامی به مرز ۱۶ میلیون تومانی رسید، اما نیم سکه و ربع سکه روند کاهشی داشت. قیمت این فلز زرد رنگ در روزهای گذشته از قیمت اونس جهانی طلا تبعیت کرده است. آیا روند صعودی قیمت در بازار طلا ادامه دارد؟

به گزارش تجارت‌نیوز قیمت طلا و سکه مانند روز شنبه همچنان بر مدار انس جهانی طلا چرخید و روند افزایشی به خود گرفت. قیمت دلار با نوسانی محدود در کانال ۳۵ هزار تومانی در گردش بود اما قیمت طلا و سکه با توجه به تغییر کانال اونس جهانی طلا از ۱۶۰۰ به ۱۷۰۰ دلاری روند صعودی به خود گرفت. طلا در هفته‌ای که گذشت نزدیک به 5.5 درصد رشد قیمت داشت که بهترین عملکرد هفتگی فلز زرد در دو سال اخیر بود. تحلیل‌گران دو عامل ترس از بحران در بازار رمزارزها و همچنین رکود اقتصاد جهانی را آغازکننده روند صعودی طلا می‌دانند. در همین حال معامله‌گران بازار روند صعودی را برای طلای جهانی پیش‌بینی می‌کنند. در حال حاضر قیمت هر اونس طلا 1,771.42 دلار است. در هفته‌های گذشته قیمت انس جهانی طلا تغییر محسوسی نداشت، اما قیمت دلار در هفته سوم آبان گران شد. قیمت طلا و سکه نیز از بازار دلار تبعیت کرد اما به اعتقاد فعالان بازار، افزایش قیمت در بازار این فلز گران‌بها به نسبت بازار ارز نبود. با روند کاهشی قیمت دلار در نیمه دوم هفته سوم آبان قیمت‌ها در بازار طلا نیز فرو ریخت.

   سرپیچی طلا از دلار

به اعتقاد تحلیلگران بازار طلا، در روزهای گذشته اونس جهانی طلا، اثر دلار بر قیمت طلا و سکه را خنثی کرد و ۲ روز است که سکه برخلاف قیمت دلار در مدار افزایش قرار دارد.

هر چند نهاد پولی کشور با تدوین سیاست‌های تشویقی نظیر فروش اوراق سکه سعی در برقراری آرامش و هدایت سرمایه‌ها به سمت بازار طلا داشت، اما به نظر می‌رسد فعلا تیر بازارساز به سنگ خورده و روند اونس جهانی طلا معادلات بازارساز را به هم‌ ریخته است.

این در حالی است که سخنگوی شورای فقهی بانک مرکزی نیز روز گذشته اعلام کرده، معاملات فردایی ارز و سکه، از نظر این شورا ممنوع و سود به دست آمده از این معاملات از نظر شرعی حرام است. سوال اینجاست که آیا این مصوبه، روند فروش اوراق سکه را متوقف خواهد کرد؟ روز گذشته قیمت سکه امامی با افزایش ۲۵ هزار تومانی نسبت به روز گذشته به ۱۵ میلیون و ۹۷۷ هزار تومان رسید. قیمت سکه امامی روز گذشته به محدوده ۱۶ میلیون تومانی ورود کرد و در پایان معاملات با قیمت ۱۵ میلیون و ۹۵۲ هزار تومان بسته شد. سکه طرح قدیم مانند دیروز سهم بیشتری از افزایش قیمت‌ها داشت و با رشد نزدیک به ۵۰ هزار تومانی به محدوده ۱۵ میلیون تومانی رسید. این قطعه از سکه که ۲ روز پیش به پله ۹ کانال ۱۴ میلیون تومانی رسیده بود، امروز با قیمت ۱۵ میلیون و ۲۱۰ هزار تومان معامله شد.

اما نیم و ربع سکه مانند روز شنبه قیمت‌گذاری شد و تغییر قیمت نداشتند. قیمت این قطعات سکه به ترتیب ۸ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان و ۵ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان معامله شدند. سکه گرمی در سه روز گذشته با قیمت سه میلیون و ۳۰۰ هزار تومان معامله شد و دیروز نیز بدون تغییر در همین محدوده باقی ماند.

هر مثقال طلا در دومین روز هفته نزدیک به ۴۰ هزار تومان گران‌تر شد و با قیمت ۶ میلیون و ۴۵۳ هزار تومان معامله شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار هم نزدیک به ۱۰ هزار تومان رشد قیمت داشت و به یک میلیون و ۸۹۵ هزار تومان رسید.

افزایش قیمت اونس جهانی طلا، قیمت حباب سکه را نیز به شکل قابل توجهی کاهشی کرد. حباب سکه امامی که در هفته‌های گذشته بیش از ۲ میلیون تومان بود اما اکنون به کف کانال یک میلیون تومانی رسیده است. حباب سکه امامی بیش از ۲۰۰ هزار تومان ریخت و به قیمت یک میلیون و ۱۶۸ هزار تومان رسید.

حباب سکه قدیم هم نزدیک ۲۰۰ هزار تومان کاهش داشت و به ۳۹۴ هزار تومان شد. با وجود کاهش بیش از ۱۰۰ هزار تومانی حباب ربع سکه اما این قطعه در خانواده خود پرچمدار بیشترین حباب است. حباب ربع سکه اکنون نزدیک به ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است.