خودروهای وارداتی چطور قیمتگذاری میشوند؟
مهدی دادفر، دبیر انجمن واردکنندگان خودرو درباره شرایط قیمت احتمالی دومین محموله خودروهای وارداتی میگوید: شرایط قیمت خودروهای وارداتی براساس آنچه که ما میدانیم، قیمت تمام شده خرید به علاوه هزینههای حمل و قیمت اظهار شده به گمرک به علاوه ۱۵ درصد سود واردکننده، قیمت پایه بورس میشود.
به گزارش خبرآنلاین، وی افزود: از اینجا به بعد دیگر مردم با یکدیگر در خرید رقابت میکنند و مابقی وجوهات هم به حساب خزانه واریز میشود. یعنی به غیر از ۱۵ درصد، هر عددی کسب شود، برای دولت است.
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو درباره اینکه این خودروها حداکثر ۲۰ هزار دلار قیمت دارند، عنوان میکند: حداکثر ۲۰ هزار یورو است. البته همه این خودروها ۲۰ هزار یورویی نیست، ممکن است ۱۰ هزار یورو یا ۱۵ هزار یورو باشد. هنوز ارزش این خودروها مشخص نیست.
دادفر درباره مدل خودروهای وارداتی نیز متذکر میشود: گفته میشود، کیا، سراتو و ۴۰ دستگاه میتسوبیشی ASX.
برخی میگویند نباید منتظر ارزانی خودرو باشیم
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه این خودروها قرار است در بورس عرضه شود، برخی از تحلیلگران عنوان میکنند نباید منتظر ارزانی خودرو باشیم؛ چراکه این خودروها با قیمت پایه وارد بورس کالا میشوند و به یکباره دو برابر قیمت پایه از بورس بیرون خواهند آمد؛ اتفاقی که درباره دیگنیتی و لاماری افتاد و دو میلیاردی شدند، میگوید: به احتمال غریب به یقین این اتفاق میافتد.
دادفر در پاسخ به این پرسش که با اینکه خودروهای اقتصادی وارد کشور شدهاند، دیگر این خودروها اقتصادی نخواهند بود، میافزاید: دیگر ما امکان واردات خودروی اقتصادی را نداریم. نه تنها در حوزه واردات، امکان تولید خودروی اقتصادی هم نداریم. خودروی اقتصادی یعنی چه؟ یعنی اینکه خودرویی با درآمد متوسط یک ساله بتوانید خرید کنید.
وی متذکر میشود: شما حساب کنید به طور متوسط در ماه ۱۰ میلیون تومان و سالی ۱۲۰ میلیون تومان درآمد داشته باشید. با این رقم چه خودرویی را ۱۲۰ میلیون تومان میدهند. برای خودروی اقتصادی دولت خیلی باید تلاش کند و خیلی پیگیری میخواهد. در شرایط فعلی چنین موقعیتی وجود ندارد.
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو عنوان میکند: شاید ۲ سال قبل که ما بحث میکردیم، میشد با قیمت پایین به مردم چنین خودرویی را داد، اما الان خیلی بعید میدانم.
دادفر تصریح میکند: امیدوارم چنین اتفاقی بیفتد، چون به نفع مردم است و مردم حداقل در این موضوع آرامش میگیرند. کار نشدنی هم نیست، یک مقداری برنامهریزی و تدبیر میخواهد و دست برداشتن از یکسری زیادهخواهیها.
وی با ذکر مثالی عنوان کرد: به هر شکلی، میگویند که باید خودروی تولید داخل فروش برود و حمایت کنیم و ... یعنی تولید داخل هر کاری با بازار دوست دارد، میکند. هر گاه از این موضوع دست برداشتیم و گفتیم تولید داخل در رقابت با واردات بتواند عرضه خودرو داشته باشد، آن زمان احتمال دست یافتن به خودروی اقتصادی خیلی بیشتر از الان است. اما تا وقتی این کار را نکنیم، همین آش و همین کاسه است.
خودرو مهندسی شده به بورس رفت
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو در ادامه با بیان اینکه ما خودروی داخلی را مهندسی شده به بورس بردیم، میگوید: من قبلا هم گفته بودم که این کار مهندسی شده است و میخواهند خودروها را به بورس ببرند تا از شمول قیمتگذاری خارج شود و قیمتها را بالا ببرند. این اتفاق هم افتاد و این کار را هم کردند.
دادفر میافزاید: خب اگر میخواهید این کار را کنید، واردات را آزاد کنید؛ تعرفه واردات را هم آزاد کنید که بازار رقابتی شود. اما این کار را نکردند. معلوم است دیگر؛ در این شرایط هر خودروسازی باشد، خودروی خود را به چند برابر قیمت میفروشد.
وی تاکید میکند: ما از ابتدا گفتیم که این بلا را سر بازار نیاورید. در اینجا بگویم که اتفاقا نمایندگان مجلسی که حمایت ناصحیح از تولید خودرو داشتند و مخالف صددرصد واردات بودند، آنها باعث و بانی شرایط امروز بازار هستند. این گروه از نمایندگان نگذاشتند قیمتها کنترل شود و زمینهسازی کردند که این حادثهها رخ دهد. مسوول این شرایط آنها هستند، اما الان سکوت کردهاند و قایم شدهاند.
خودروهای وارداتی روی کاهش قیمتها اثری نخواهد گذاشت
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو متذکر میشوند: ما گفتیم واردات خودرو را آزاد کنید و از آن طرف، قیمت خودروهای داخلی را آزاد کنید، اما گفتند واردات خودرو اصلا و ابدا و فقط تولید. بر این اساس، امروز تولیدکننده به هر شکلی که میخواهد، میفروشد.
دادفر در پاسخ به این پرسش که خودروهای وارداتی چه اثری روی بازار خودرو دارد؟ خاطرنشان میکند: روی کاهش قیمتها اثری نخواهد گذاشت، اما اگر این واردات تداوم پیدا کند و از نظر تعدادی هم افزایش داشته باشد و تعرفه هم نگیرند، احتمالا کاهش قیمت با افزایش فشار عرضه وجود دارد. در غیر این صورت نباید منتظر کاهش قیمتها در بازار باشیم.