اموال مازاد بانک‌ها: بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان

۱۴۰۱/۱۲/۱۰ - ۰۱:۰۰:۲۰
کد خبر: ۱۹۹۹۲۸

نایب‌رییس فراکسیون انقلاب مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه انجماد سرمایه در بانک‌ها حمایت از تولید را دشوار کرده است، گفت: نرخ بالای تورم مانع ریسک سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بخشی غیر از صنعت ساختمان شده است.

محسن پیرهادی درباره چرایی ممانعت بانک‌ها از فروش اموال مازاد خود، بیان کرد: صورت‌های مالی بانک‌ها نشان می‌دهد که اکثر آنها طبق دستورالعمل‌های بانک مرکزی توان تسهیلات دهی چندانی ندارند، این در حالی است که همین بانک‌ها اموال و دارایی‌های منجمد فراوانی دارند که درصورت موفقیت در فروش آنها، می‌توانند از این وضعیت خارج شوند.

وی در ادامه اظهار کرد: بر همین اساس هم هست که بند «ز» تبصره «۴» لایحه بودجه بر فروش اموال مازاد بانک‌های دولتی توجه ویژه دارد، تاکنون آمار رسمی از سوی بانک مرکزی یا وزارت امور اقتصادی و دارایی در خصوص میزان اموال مازاد به تفکیک بانک‌ها منتشر نشده است، اما بر اساس برخی گزارش‌ها میزان اموال مازاد بانک‌های دولتی و خصوصی شده را بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان عنوان کرد. نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: در خصوص میزان واگذاری اموال مزبور نیز گزارش جامعی در خصوص میزان اموال مازد کل بانک‌ها وجود ندارد اما طبق گزارش وزیر امور اقتصادی و دارایی، فروش اموال مازاد بانک‌های دولتی و خصوصی شده از سال ۱۳۹۴ تا قبل از ۱۴۰۱، حدود ۶۷ هزار میلیارد تومان بوده است؛ ۳۳ همت سهام غیربانکی و ۳۳ همت املاک مازاد به فروش رفته است.

نایب‌رییس فراکسیون انقلاب با تاکید بر اینکه ضرورت فروش اموال مازاد بانک و سرمایه‌گذاری بانک‌ها در طرح‌های مهم و راهبردی از جمله رفع موانع تولید و تسهیلات دهی به بنگاه‌های خرد و خانگی بر همگان واضح و مبرهن است، تصریح کرد: به‌رغم این مهم اما نرخ بالای تورم و رشد قیمت املاک و دارایی‌ها در کشور، دارندگان اموال را ترغیب می‌کند تا در فروش دارایی‌های مازاد خود تعلل یا مقاومت کنند چرا که باور دارند که حفظ و نگهداری آن، در بلندمدت برای آنها سودآورتر است. دلیل دیگری که از رغبت بانک‌ها نسبت به فروش اموال مازاد کاسته، مشاعی بودن درآمدهای حاصل از فروش سرمایه‌گذاری‌ها میان بانک‌ها و سپرده‌گذاران‌شان است.

وی افزود: البته نگرانی دوم بانک‌ها در ماه‌های اخیر رفع شده است و طبق مصوبه شورای پول و اعتبار که در ماه‌های اخیر توسط بانک مرکزی به بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی ابلاغ شده، سود ناشی از فروش سرمایه‌گذار ی بانک‌ها در سهام شرکت‌های غیربانکی، قابل توزیع بین سهامداران و سپرده‌گذاران نیست و صرفاً باید با تایید بانک مرکزی در جهت افزایش سرمایه مورد استفاده قرار گیرد؛ باتوجه به این مهم انتظار می‌رود این مصوبه بتواند در این مسیر راهگشا واقع شود هر چند انطباق این مصوبه با قانون عملیات بانکی بدون ربا محل سوال است. پیرهادی خاطرنشان کرد: از آنجا که توان تسهیلات دهی محدود، وجود اموال مازاد و منجمد در سبد دارایی بانک است در شرایط فعلی اقتصاد کشور فروش اموال مازاد بانک‌های دولتی موجب افزایش نقدشوندگی ترازنامه بانک‌های دولتی شده و توان تسهیلات دهی بانک‌ها را افزایش می‌دهد.