بازرگانان عربستانی در راه ایران
تعادل|
بازرگانان آفریقایی، آسیایی و همسایهها برای حضور در رویداد اکسپو وارد تهران میشوند. بنابه اظهارات دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، نمایشگاه دستاوردهای صادراتی ایران میتواند تا یک میلیارد دلار قرارداد تجاری برای ایران داشته باشد و نمایندگان تجاری و دولتی 60 کشور در این نمایشگاه حضور خواهند داشت. به گفته مهدی صفری، یک هیات تجاری عربستانی نیز به ایران سفر خواهد کرد. البته معاون سازمان توسعه تجارت نیز درباره اینکه آیا شرکتهای اروپایی دعوت شدهاند یا خیر گفت: بالای ۱۰۰ دعوت نامه فرستادیم و از کشورهای اروپایی دعوت کردیم، اما تمرکزمان را روی کشورهای اروپای غربی نگذاشتهایم.اینکه چرا اروپاییها برای حضور در این رویداد استقبال نکردهاند، بحث تحریمها عنوان شد.
دستاورد یک میلیارد دلاری در راه است؟
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه درباره برگزاری پنجمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران (اکسپو ۲۰۲۳) درجمع خبرنگاران گفت: 750 شرکت ستارهدار داخلی نیز در این نمایشگاه حضور خواهند یافت. این شرکتها پاسخگوی صادرات در سطح بالا هستند. وی ادامه داد: یکی از ویژگیهای این نمایشگاه بخش خدمات همچون کشتیرانی است. این بخش ارزآوری بسیاری بالایی دارد.
بیش از ۷۰ درصد ارزآوری برخی از کشورهای اروپایی از طریق خدمات است. صفری اضافه کرد: برای حفظ و توسعه بازارهای صادراتی و جدید نیازمند برگزاری این دست از نمایشگاهها هستیم. صفری ادامه داد: بندر انزلی میتواند تا دو ماه دیگر به کشتیرانی رو رو وصل شود و به همین منظور کشتیهای جدید زیادی نیز خریداری شده است. وی تصریح کرد: بخش خصوصی ارتباطات تجاری مناسبی با دیگر کشورها با وجود تحریمها دارد و از طریق پلتفرمهای خود با کشورهای همسایه مشترکالمنافع و دیگر کشورها ارتباط داریم. معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: به دنبال حذف دلار با کشورهای عضو اتحادیه پایاپای آسیایی هستیم تا از این طریق بتوانیم تجارت راحتتری با دیگر کشورها داشته باشیم. او با بیان اینکه یکی از سیاستهای اصلی دولت سیزدهم، توسعه تجارت
غیر نفتی است، بیان کرد: وزارت خارجه در سالهای گذشته تلاش کرده که تمام ظرفیتهای خود را در این حوزه به کار گیرد و استفاده از ظرفیت نمایشگاهها نیز در این حوزه اهمیت فراوانی دارد. در نمایشگاهی که در روزهای آینده برگزار خواهد شد، شرکتهایی از روسیه، چین، امارات متحده عربی و کشورهای منطقه حضور دارند و از صنعت، تجهیزات پزشکی، مواد غذایی و لوازم خانگی نیز میتوان به بخشی از حوزههای اقتصادی اشاره کرد که در این نمایشگاه حضور دارند. وی افزود: خطوط کشتیرانی به غرب امریکا و امریکای لاتین راه افتاده همچنین مسیر صادرات به روسیه، بهبود یافته است.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: در گذشته تنها راه زمینی صادراتی ایران به روسیه از طریق یک پل کوچک از مسیر آستارا بود که اکنون آن پل عریض و محدودیتهای عبور و مرور آن برداشته شده است. معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در مورد حضور کشور عربستان در این نمایشگاه، اظهار کرد: در حال آمادهسازی سرکنسولگری و سفارتخانهها در عربستان و ایران هستیم. هیات تجاری هم از عربستان به ایران سفر خواهد کرد. البته از ایران هم هیاتهایی به عربستان اعزام میشوند. در اجلاس بانکداری اسلامی نیز وزیر اقتصاد ما حضور مییابد. تجار عربستانی در این نمایشگاه حضور مییابند.
صفری در مورد انعقاد قرارداد در نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران تصریح کرد: در نمایشگاه روسیه ۷۵۰ میلیون دلار قرارداد منعقد شد و حدود ۱۰۰ میلیون دلار اجرایی شده است. حال در این نمایشگاه که ۶۰ کشور حضور مییابند انعقاد یک میلیارد دلار قرارداد دور از ذهن نیست. وی در مورد تأمین زیرساختها با بیان اینکه باید روز به روز خود را توسعه دهیم، گفت: وضعیت نسبت به قبل بهتر شده است. خطوط کشتیرانی به امریکای لاتین و غرب آفریقا کشیدیم. این مقام مسوول افزود: همچنین قبلاً تنها راه عبور کالاهای ایرانی به روسیه مسیر آستارا- رشت بود که قدمت ۷۰ ساله داشت. هماکنون مسیر دریای خزر راه افتاده و حرکت کشتیهای رو-رو در بندر انزلی تا دو ماه آینده راه میافتد.
چرا اروپاییها نیامدند؟
مهدی ضیغمی نیز در این مراسم گفت: پنجمین دور از این نمایشگاه بعد از چند سال وقفه برگزار میشود. معاون سازمان توسعه تجارت افزود: این نمایشگاه از آن دست از نمایشگاههایی است که کشورهای در حال توسعه برای نمایش دستاوردهای صادراتی خود برگزار میکنند و دولت حداقل هزینههای اقامت و… را بر عهده میگیرد و از تجار برای حضور دعوت میکند و به تسهیل افزایش صادرات کمک میکند. ضیغمی در مورد حضور کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز اینطور توضیح داد: در حوزه خلیج فارس کشورها در قالب مقامات همچون وزیر تجارت یا تجار عالیرتبه شرکت میکنند.
این مقام مسوول درباره اینکه آیا شرکتهای اروپایی نیز دعوت شدهاند یا خیر گفت: بالای ۱۰۰ دعوت نامه فرستادیم و از کشورهای اروپایی دعوت کردیم، اما تمرکزمان را روی کشورهای اروپای غربی نگذاشتهایم. او در مورد اینکه چرا اروپاییها استقبال نکردهاند، را بیشتر بحث تحریمها عنوان کرد. وی تصریح کرد: با توجه به اینکه حجم اصلی کالاهای صادراتی و مقاصد صادراتی کشور محدود است هدف از برگزاری این نمایشگاه افزایش مقاصد و گروه کالاهای صادراتی است.
او گفت: آمادگی برای برقراری ارتباط با تجار را داریم. بنابراین افزایش پیچیدگی صادرات و تنوع بخشی در دستور کار است. ضیغمی اظهار داشت: ۱۲ گروه کالایی در این نمایشگاه عرضه خواهند شد که از جمله آنها میتوان به پتروشیمی، دانش بنیان، پزشکی و تجهیزات پزشکی، ساختمان، لوازم خانگی، صنعت، مواد غذایی و کشاورزی، چرم، صنایع دستی، انرژی و خدمات فنی و مهندسی اشاره کرد. وی افزود: برگزاری این نمایشگاه به منظور تسهیل حرکت بخش خصوصی از طریق حمایت و توسعه صادرات است. کالاهای با ارزش افزوده بالاتر در این نمایشگاه عرضه خواهد شد. این مقام مسوول گفت: در این نمایشگاه کشورهایی حضور دارند که ارتباط تجاری چندانی با آنها نداشتیم. این نمایشگاه برای سال بعد میتواند میزبان ۵ تا ۱۰ هزار تاجر خارجی باشد اما در تهران این ظرفیت را نداریم. بنابراین از الان روی بهبود زیرساختهای شهری باید تمرکز کنیم.
وی تصریح کرد: متراژ نمایشگاه امسال ۳۰ تا ۳۵ هزار متر مربع است و برای سال بعد ۱۰۰ هزار مترمربع خواهد بود.ضیغمی گفت: برای اینکه از یک کشور صادرکننده نفتی به یک کشور صادرکننده غیرنفتی تبدیل شدیم نیاز به یک تغییر رویکرد داریم. بعد از این نمایشگاه یک دبیرخانه دایمی برای پیگیری مسائل و جلسات B2B ایجاد خواهیم کرد. معاون سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: شرکتهای خودروسازی و قطعهسازی نیز در نمایشگاه حضور فعال دارند و برای رشد صادرات این در نمایشگاه تلاش میکنیم. گفتنی است، نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران ۱۷ اردیبهشت ماه تا ۲۰ اردیبهشت ماه برگزار میشود.