رنگ امید به شاخص بازگشت
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات چهارمین روز کاری هفته یعنی سهشنبه، ۹ خرداد با ۱۳ هزار و ۴۲ واحد افزایش در ارتفاع ۲میلیون و ۲۸۸ هزار واحدی ایستاد. شاخص هموزن با ۱۰هزار و ۸۸۴ واحد افزایش به ۷۷۳ هزار و ۸۹۳ واحد و شاخص قیمت با ۶ هزار و ۳۶۶ واحد رشد به ۴۵۲ هزار و ۶۵۳ واحد رسید. روز گذشته در معاملات بورس تهران، بیش از ۱۰ میلیارد و ۱۹۲ میلیون سهم، حقتقدم و اوراق بهادار به ارزش ۸۱ هزار و ۴۸ میلیارد ریال معامله شد.
صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس) با یک هزار و ۸۴۸ واحد، گروه مپنا (رمپنا) با یک هزار و ۵۲۰ واحد، بانک تجارت (وتجارت) با ۸۳۳ واحد، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (حکشتی) با ۵۷۵ واحد، معدنی و صنعتی گلگهر (کگل) با ۵۳۳ واحد، صنایع شیمیایی ایران (شیران) با ۴۱۵ واحد و بانک ملت (وبملت) با ۳۸۰ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس داشتند. همچنین گروه مدیریت سرمایهگذاری امید (وامید) با ۲۰۹ واحد، شرکت سرمایهگذاری غدیر (وغدیر) با ۱۷۴ واحد، گسترش نفت و گاز پارسیان (پارسان) با ۱۴۱ واحد و بانک پاسارگاد (وپاسار) با ۱۱۷ واحد و پتروشیمی پارس (پارس) با ۱۵ واحد با تاثیر منفی بر شاخص بورس همراه بودند.
بر پایه این گزارش، روز گذشته پرداخت الکترونیک پاسارگاد (پی پاد)، مهندسی نصر ماشین (خنصیر)، زامیاد (خرامیا)، بانک تجارت (وتجارت)، بانک ملت (وبملت)، سایپا (خساپا) و ایران خودرو (خودرو) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند. گروه خودرو هم در معاملات در این روز صدرنشین برترین گروههای صنعت شد و در این گروه یک میلیارد و ۹۵۷ میلیون برگه سهم به ارزش ۱۲ هزار و ۷۴ میلیارد ریال دادوستد شد. شاخص فرابورس نیز روز سهشنبه ۲۲۶ واحد افزایش داشت و به ۲۸ هزار و ۸۲۶ واحد رسید. در این بازار بیش از هفت میلیارد و ۳۳۹ میلیون برگه سهم و اوراق مالی دادوستد شد و تعداد دفعات معاملات امروز فرابورس بیش از ۳۷۶ هزار و ۵۱۹ نوبت بود.
آهن و فولاد غدیر ایرانیان (فغدیر)، سرمایهگذاری مالی سپهر صادرات (وسپهر)، بهمن دیزل (دیزل)، پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، فولاد هرمزگان جنوب (هرمز) و گروه انتخاب الکترونیک آرمان (انتخاب) تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس داشتند. در مقابل ایران خودرو دیزل (خاور)، بانک دی (دی)، سنگ آهن گهرزمین (کگهر)، نفت پاسارگاد (شپاس) و پخش هجرت (هجرت) با تاثیر منفی بر این شاخص همراه بودند. ارزش معاملات کل بازار سهام به 34 هزار و 65 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 21 هزار و 43 میلیارد تومان بود که 62 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود.ارزش معاملات خرد نیز با افزایش 2 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 9 هزار و 838 میلیارد تومان رسید.
جدال مثبت و منفی در بورس تهران
معاملات این روزهای بورس تهران به خوبی نشان میدهد که از سمتی خریداران دلایل محکم و خوبی برای خرید سهام دارند و از سمت دیگر نیز فروشندگان همچنان ابهامات و مسائلی را پیش پای خود میبینند و ترجیح میدهند فعلا در سمت خود باقی بمانند. طی ماههای گذشته محرکهای صعودی بورس تهران کم نبوده که از مهمترین آنها میتوان به ثبات نرخ ارز در بالای کانال ۵۰ هزار تومان، ثبات در انتظارات تورمی، انتشار آمارهای مختلف از وضعیت تورمی کشور، گزارشهای سالانه و فصلی مناسب از سمت شرکتها، نزدیکی به فصل مجامع و... اشاره کرد که هرکدام به نوعی خرید سهام در این شرایط را به عنوان یک سرمایهگذاری مناسب قلمداد میکند.
از سمت دیگر اما برخی شرایط و ابهامات نیز باعث شده است که فروشندگان همچنان رفتن را به ماندن ترجیح دهند. صعودی قدرتمندی که از ابتدای اسفند ماه سال گذشته شروع شد توانست بخش قابل توجهی از جاماندگی بازار سهام نسبت به بازارهای موازی را جبران کند و قیمت بسیاری از نمادها رشد خوبی را تجربه کردند و از آنجا که همواره صعودها با اصلاحات مقطعی همراه هستند، پیش بینی میشد که بورس تهران نیز به مرور این روند اصلاحی را طی کند.
ابهاماتی از جمله مشخص نبودن خط مشی سیاستگذاری اقتصادی در کشور، نرخ خوراک صنایع، کاهش قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی، تلاطم سیاستگذاری در بورس کالا، تداوم سیاستهای کنترلی و دستوری و... نیز هرکدام به شکلی مانع از تداوم روند صعودی قدرتمند بورس میشود. از این رو بدیهی است که در شرایط اینچنینی بورس تهران مسیر متعادلی را تا قدرت گرفتن یکی از این سمتها طی کند و روزهای خود را با احتیاط بیشتر نسبت به گذشته طی کند.