روی خوش کدال به بورس
از نیمه تیر ماه انتشار صورت مالی سه ماهه شرکتها در سامانه کدال شروع شد و در این مدت به واسطه عدم دخالت و تنفسی که دولت به شرکتهای بورسی داده بود این شرکتها توانستند سود خوبی را داشته باشند. اگر بازار را فارغ از دخالت و دستکاری ببینم صورت مالیها میتوانند وضعیت بورس را تغییر دهند اما بیش از هر چیزی اکنون دخالت و دستکاری روی بازار تاثیر میگذارد و در بلندمدت وضعیت بازاررا خراب میکند. بررسیها نشان میدهد که دولت زمانی که در بورس دخالت نمیکند یک شرایط با ثابت در بازار داریم و شرکتها میتوانند با ثابت اقتصادی سودآوری بسیار بالایی داشته باشند. به گفته مدیران بازار سرمایه صنایع دارویی و سیمانی بر اساس انتظاری که میرفت، گزارشهای خوبی منتشر کرده و انتظار را برآورده کردند. صنایع زراعی و کاشی هم عملکرد به نسبت خوبی داشتند.
اما از دیگر سو صنایع لبنی و روغن خوراکی انتظارات را برآورده نکردند و گزارشهای خوبی منتشر نکردند. مهمتر از همه، صنعت پالایشی بود که زیان تسعیر ارز خود را در صورتهای مالی بهار نشان داد. با وجود اینکه این زیان در برخی از شرکتها به تفکیک مشخص نیست، اما با توجه به اینکه ارزش بازار پالایشیها بسیار بالاست این موضوع کلیت بازار را متاثر میکند؛ اما این یک زیان غیرتکرارشونده و ناشی از تسعیر نرخ ارز بود و انتظار چنین زیانی در فصلهای آتی نمیرود. در کل نکته مهمتری که وجود دارد این است که P/ E آینده نگر بازار با توجه به گزارش عملکرد خوبی که در فصل بهار داشتیم به محدودههای 7 و 6 رسید. بنابراین میتوان در میان مدت نسبت به کلیت بازار سرمایه کمی خوشبین بود و شاخصهای پایینتر از محدوده 1میلیون و 850هزار واحد متصور نیست. اما در کوتاهمدت با توجه به عدم اعتمادی که به دلیل دستورالعملهای غیرکارشناسی وجود دارد و همچنین رکود بازار سرمایه، وضعیت بورس متعادل پیش بینی میشود و انتظار رشد در تک سهمها و مخصوصا تک سهمهای کوچک را داریم.
وضعیت صنایع در گزارشهای سه ماهه
بهنام علیخانی، کارشناس بازار سرمایه چندی پیش درخصوص صورت مالی شرکتها نوشت: در حالی که شاخص کل از نیمه دوم اردیبهشت ماه حدودا ۲۰ الی ۲۵ درصد کاهش داشته، سهام اکثر شرکتهای بازار سرمایه ریزش بین ۳۰ الی ۴۰ درصد را تجربه کردند، حال با رسیدن شاخص به محدوده یک میلیون و ۹۰۰ هزار واحدی الی ۲ میلیونی مقداری از قدرت ریزش بازار کاسته شده و به نظر میرسد شرایط در مرداد ماه بهتر از دو ماه گذشته دنبال شود. با ثبات نسبی دلار در ماههای اخیر و با در نظر داشتن این موضوع که اکثر شرکتهای بورسی گزارشات فصل اول سال ۱۴۰۲ را منتشر کردهاند، میتوان انتظار داشت شاخص، هر چند به صورت موقت، تا محدودههای دو میلیون و ۲۰۰ هزار واحد رشد کند.
علت این رشد را میتوان در گزارشات فصلی شرکتهایی که تغییر چشمگیری نسبت به سال گذشته و هچمنین فصل زمستان داشتهاند جویا شد. بررسی کدال به صورت اجمالی نشان میدهد اکثر شرکتهای بازار سرمایه با توجه به ثبات نسبی دلار و پیشبینی پذیرتر شدن هزینهها، با رشد درآمدهای عملیاتی همراه بودهاند که اثر این امر را میتوان در افزایش حاشیه سود شرکتها مشاهده کرد. افزایش حدودا ۳۰ درصدی درآمد کل شرکتهای بازار حاکی از این است شرکتها از وضعیت بنیادی بهتری برخوردار هستند.صنعت سیمان به واسطه رقابت در بورس کالا، صنایع دارویی به واسطه افزایش نرخهای نسبتا منظم در سالهای اخیر، همچنین برخی شرکتها در صنعت فلزات اساسی از وضعیت بهتری نسبت به سایر صنایع نظیر غذایی و پترو پالایشی برخوردار بودهاند. بهطوری که سود سه ماهه چندین شرکت داروساز نظیر ریشمک، دفارا، دسانکو، دتولید، دامین و چندین نماد دیگر از این گروه، و نمادهایی نظیر سدور، سپاها، سنور، سبهان، سبزوا از صنعت سیمان تغییرات بیش از ۱۰۰ درصدی را نشان میدهد.
اثر این تعدیلات در نسبتهای p/s و p/e این شرکتها به وضوح قابل رویت است. نمادهایی همچون ارفع، فسبزوار و فجر نیز از گروه فلزات اساسی خیلی بهتر از انتظارات کارشناسان بازار عمل کردند که این امر منجر به رشد خوب این نمادها در هفته گذشته گردید.همچنین صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی که در سالهای اخیر همواره به عنوان سمبل صنایع بنیادین و ارز آور بازار شناخته میشدند، قربانی کسری بودجه، افزایش نرخ خوراک و سوخت، کاهش تخفیفات و سایر ریسکهای تحمیلی به بازار سرمایه شدند و این موضوع منجر به این شد که حتی شرکتهایی که در طی بدترین روزهای سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ نسبت به سایر بازار اصلاح کمتر و در برخی موارد رشدهای مناسبی نیز داشتند، با ریزشهای شدیدی همراه شوند بهطوری که نماد شبندر در روز معاملاتی گذشته (روز یکشنبه اول مرداد) کاهش حدودا ۱۵ درصدی را تجربه نمود.
در سالهای اخیر از گروههای مورد توجه و محرک بازار سرمایه بوده است، نشان میدهد قطعهسازان به واسطه ثبت فروشهای خوب در ماههای اخیر، وضعیت بسیار خوبی دارند. بهطوری که برخی شرکتهای این گروه نیز در مقایسه با بهار سال گذشته درصد تغییر سودهای بیش از ۱۰۰ درصد را تجربه کردهاند که از این میان میتوان به نمادهایی همچون خکاوه، خدیزل، خزامیا، خاور اشاره کرد.
در مجموع با بررسی گزارشات سالانه و فصلی شرکتها میتوان دید p/e آیندهنگر کل بازار حال حاضر در محدوده ۶ الی ۷ و نیز p/s بازار نیز به صورت تقریبی در محدوده ۱.۵ الی ۲ قرار گرفته است که حکایت از ارزنده بودن بازار در میان مدت دارد. هر چند در کوتاهمدت همچنان ریسکهای تحمیلی بر بازار ممکن است منجر به نوسانات غیر متعارف در بازار گردد، میتوان به بازدهی بهتر بازار سرمایه نسبت به سایر بازارهای موازی در میان مدت خوشبین بود.