تحریک صنایع به خلق ارزش جدید در اقتصاد
گلناز پرتوی مهر| برای اصلاح وضعیت مخرب خامفروشی متانول که غیراقتصادی و غیربهینه است و جهت جلوگیری از خسارات بیشتر، برنامه هفتم توسعه راهحلی مهم را پیشنهاد کرده است که ایده اصلی اصلاح ساختار اعطای یارانه انرژی و تخفیفات روی نرخ سوخت و گاز صنایع را دنبال میکند و اعطای یارانه انرژی تنها منوط به توسعه و تکمیل زنجیره ارزش باشد، همچنین برای صحتسنجی از پیشرفت فیزیکی کار مجوزهای اعطای رانت خوراک هر سه ماه یک بار بررسی خواهد شد.
به گزارش خبرنگار «تعادل»، با این رویکرد جدید انتظار میرود طی یک دوره سه ساله، زنجیره ارزش متانول به دو سطح پایینتر در زنجیره ارزش ارتقا یابد و بیش از چهار برابر ارزش افزوده جدید در صنعت متانولی ایجاد کند. بدینصورت که از ارزش هر تن برابر با 250 دلار به تنی هزار دلار خواهد رسید. یکی از اقدامات مهم حمایتی از صنایع، حرکت به سمت اعطای تخفیفات در زمینه سوخت یا خوراک گازی صنایع است.
با این وجود که موضوع مربوط به اعطای یارانه به صنعت باید موجب افزایش رقابتپذیری محصولات شود، اما اگر مبتنی و مشروط به هدف خلق ارزش بیشتر و توسعه زنجیره ارزش نباشد، کاملاً به عکس خود تبدیل میشود و اتفاقی که بر سر صنعت متانولی کشور افتاد به خوبی در این زمینه و آثار زیانبار آن را برای کشور بازگو میکند.
در همین زمینه قاسم ساعدی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار «تعادل»، درباره لزوم اصلاح رویه اعطای سوخت به پتروشیمیهای متانولی گفت: خوراک برای پتروشیمیهای متانولی چون تولیدکننده داخلی هستند باید به آنها اهمیت داد و مورد حمایت قرار بگیرند و نباید آنها را تضعیف کنیم.
وی در ادامه بیان کرد: کمیسیون وزارت نفت هم معتقدند که این خوراک تامین شود تا سیاستگذاری جدیدی اتخاذ شود. این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در مجلس کارگروهی تشکیل شده تا روند اعطای سوخت به پتروشیمیهای متانولی را بررسی کرده و به جمعبندی برسد که یکی از پیشنهادات منوط کردن اعطای یارانه سوخت به پتروشیمیهای متانولی به توسعه زنجیره ارزش در آنها است.
این نماینده مجلس یازدهم در ادامه بیان کرد: منتظر جمعبندی مرکز پژوهشهای مجلس، کمیسیون انرژی و وزارت نفت در این خصوص هستیم.
عدهای از کارشناسان معتقدند باید در چارچوب برنامه هفتم توسعه ایران، تغییر قابل توجهی در زمینه اعطای یارانهها ایجاد شود. سازوکار جدید تعیین شده در برنامه هفتم توسعه، اعطای یارانهها را مشروط به تکمیل زنجیره ارزش و افزایش ارزش افزوده تولید صنعتی میکند، که این موضوع مورد تایید اکثریت نمایندگان مجلس هم قرار گرفته است.
این رویکرد با هدف جلوگیری از خام فروشی صرف محصولات صنعتی و در عوض تحریک صنایع به ایجاد ارزش اقتصادی جدید از طریق سود ایجاد شده حاصل از ارایه یارانه انرژی ارزان است که به نوعی سیاست هدایت منابع تولید به سمت توسعه بیشتر بدون دخالت دولت است.