زیر دوش حمام به چه بیماری‌هایی مبتلا می‌شویم؟

۱۴۰۲/۰۶/۲۸ - ۲۱:۴۶:۴۶
کد خبر: ۲۱۵۶۰۱
زیر دوش حمام به چه بیماری‌هایی مبتلا می‌شویم؟

یک پزشک می‌گوید که تمیز نگه‌داشتن نقطه‌ای از حمام چقدر می‌تواند برای سلامتی مهم باشد.

به گزارش بهداشت نیوز، دکتر اسکات والتر می‌گوید که افراد باید سردوش حمام خود را تمیز کنند تا به پوست و ریه‌های خود آسیب نرسانند.

بیماری‌هایی که شاید زیر دوش حمام به آن دچار شوید

اسکات والتر، متخصص پوست مستقر در دنور ایالت متحده آمریکا، در یک ویدیوی پربازدید تیک‌تاک که بیش از شش میلیون بار دیده شده است، می‌گوید که این موضوع را در یک کنفرانس پوست یاد گرفته است، و دلیلش «بیوفیلم» است.

والتر در این ویدیوی ۴۵ ثانیه‌ای، بیوفیلم‌ها را به‌عنوان کلنی‌های باکتریایی توصیف کرد و گفت که آن‌ها درواقع بیشتر شبیه یک قلعه‌اند، زیرا بسیار غیرقابل‌نفوذند و طبق مطالعات، داخل سردوش حمام ما زندگی می‌کنند.

به گزارش نیویورک‌پست و بر اساس توضیحات مجله «بیماری‌های عفونی نوظهور»، بیوفیلم‌ها مجموعه‌ای از سلول‌های میکروبی‌اند که به‌طور برگشت‌ناپذیری با یک سطح مرتبط‌اند و در ماتریکسی از مواد اغلب پلی‌ساکارید محصور شده‌اند. بر اساس توضیحات نشریه، نمی‌توان آن‌ها را با شست‌وشوی ملایم از بین برد.

بیوفیلم‌های باکتریایی می‌توانند باعث ایجاد بیماری‌های پوستی و مشکلات تنفسی شوند که اغلب در مناطقی ایجاد می‌شوند که در فرایند تمیزکاری نادیده گرفته شده‌اند.

والتر در ادامه به افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مانند افراد سیگاری یا مبتلایان به بیماری‌های ریوی، هشدار می‌دهد که حواسشان به باکتری‌های ماندگار در حمام خود باشد.

این متخصص پوست ادامه می‌دهد: «وقتی حمام می‌کنید، آن باکتری‌ها، مخمرها و قارچ‌ها هواپخش شده و مثل یک اسپری خوب عمل می‌کنند. آن‌ها می‌توانند وارد ریه‌های شما بشوند، و روی پوست و سایر نقاط بدن اثر بگذارند.»

به گفته والتر، این باکتری‌ها می‌توانند باعث برخی بیماری‌ها و مشکلات پوستی شوند:

- مالاسزیای کف سر (مالاسزیا Malassezia نوعی قارچ است که به‌صورت طبیعی روی پوست سر انسان‌ها و برخی حیوانات زندگی می‌کند. مشکل از جایی آغاز می‌شود که تعداد و فعالیت آن‌ها بنا به دلایلی از حالت طبیعی فراتر رود)

- آکانتامبای چشمی (Acanthamoeba یک بیماری التهابی است که قرنیه چشم را تحت تاثیر قرار می‌دهد)

- سودوموناس گوش (Pseudomonas عفونت‌ سودوموناس بیماری‌ است که به‌دلیل باکتری سودوموناس بروز می‌کند)

- مایکوباکتریوم آویوم کمپلکس دستگاه گوارش (Mycobacterium avium complex)، مایکوباکتریوم آویوم کمپلکس به‌صورت گسترده در محیط وجود دارند و عامل ایجادکننده بیماری در حیوانات، پرندگان و بیماران نقص سیستم ایمنی و افراد سالم است.

- لژیونلا/میکوباکتریوم ریه (لژیونلا Legionella نوعی میکروباکتری است که می‌تواند در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، افراد مسن، سیگاری‌ها و افرادی که از بیماری‌های ناتوان‌کننده یا بیماری‌های شدید ریوی رنج می‌برند، کشنده باشد)

- فولیکولیت (Folliculitis یکی از بیماری‌های شایع پوستی است که به‌دلیل التهاب فولیکول مو ایجاد می‌شود)

- عفونت بعد از عمل.

بر اساس گزارش وب‌سایت «مدلین پلاس» (Medline Plus)، باکتری دیگری که در سردوش حمام پیدا می‌شود، مایکوباکتریوم، یک ارگانیسم مضر است که با نوعی عفونت ریه به نام مایکوباکتریوم غیر سلی شناخته می‌شود.

مطالعه‌ای از انجمن میکروبیولوژی آمریکا توانست باکتری‌ها را در سردوش حمام و استنشاق مایکوباکتری‌های هواپخش‌شده را هنگام دوش گرفتن، مشاهده کند. اگرچه باکتری‌ها در سردوش‌های فلزی در مقایسه با انواع پلاستیکی رایج‌تر به نظر می‌رسند، اما والتر توضیح داد چطور با یک محلول پاک‌کننده می‌توان آن‌ها را از بین برد.

این متخصص پوست در ویدیوی دیگری به مخاطبان خود آموزش داد که چگونه با سرکه سفید سردوش خود را تمیز کنند.

در روش اول، او سردوش را در یک کاسه سرکه سفید فرو برد و توضیح داد که اجازه دهید چهار ساعت، یا یک‌ شب در آن بماند و در روش دوم، سردوش را در یک کیسه پلاستیکی پر از سرکه سفید پیچید و با یک نوار لاستیکی به دور لوله دوش آن را ثابت کرد.

طبق گفته فروشگاه «شاور هد» (The Shower Head)، یک سردوش باید حداقل هر یک ماه یک‌بار تمیز شود که افراد عادی این کار را انجام نمی‌دهند.