بررسی بورسها در هفته اخیر
در هفتهای که گذشت شاخص کل در آخرین روز کاری هفته به رقم 2 میلیون و 19 هزار و 957 واحد رسید و نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل 49 هزار و 843 واحد پایینتر ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس منفی 2.4 درصد شد. در این هفته کاری شاخص صنعت محصولات چوبی افزایش ۸.۸۲ درصدی بیشترین رشد را در بین صنایع بورسی تجربه کرد و بعد از آن صنعت حمل و نقل در جایگاه دوم قرار گرفت.
در هفتهای که گذشت شاخص کل در آخرین روز کاری هفته به رقم 2 میلیون و 19 هزار و 957 واحد رسید و نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل 49 هزار و 843 واحد پایینتر ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس منفی 2.4 درصد شد. در این هفته کاری شاخص صنعت محصولات چوبی افزایش ۸.۸۲ درصدی بیشترین رشد را در بین صنایع بورسی تجربه کرد و بعد از آن صنعت حمل و نقل در جایگاه دوم قرار گرفت.
در این هفته صنعت سایر معادن نیز با کاهش ۱۱.۹۱ درصدی بیشترین اُفت را بین صنایع بورسی تجربه کرد. میانگین سرانه خرید افراد حقیقی ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و میانگین سرانه فروش آنها ۲۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده است. آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد در هفته سوم مهر ۳۸۹ شرکتی که کالا و محصول خود را در تالارها و بازار فرعی عرضه کرد، ۳ میلیون و ۵۹ هزار تن محصول به ارزش ۳۰ هزار میلیارد تومان عرضه داشتند. ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر ۱۲ هزار و ۲۳۹ میلیارد تومان برآورد شد.بورس کالای ایران برترینهای بورس کالا در هفته منتهی به ۲۱ مهر را براساس ارزش فروش شرکتها در بازار فیزیکی اعلام کرد.
جزییات رتبهبندی جایگاه شرکتها از لحاظ فروش به شرح زیر است:
ملی صنایع مس ایران (فملی) با ثبت معامله ۷ هزار و ۸۲۰ تن مس کاتد، مس کم عیار، مس مفتول و سولفور مولیبدن به ارزش یک هزار و ۹۳۳ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد.
فولاد خوزستان (فخوز) با فروش ۹۸ هزار تن شمش بلوم، تختال C و آهن اسفنجی به ارزش یک هزار و ۹۱۰ میلیارد تومان، دوم شد.
فولاد کاوه جنوب کیش (کاوه) با فروش ۸۶ هزار و ۶۰۰ تن شمش بلوم به ارزش یک هزار و ۶۷۹ میلیارد تومان، سوم شد.
فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با ثبت معامله ۲۵ هزار و ۵۰۰ تن ورق رنگی، ورق قلع اندود، ورق سرد و ورق گالوانیزه به ارزش یک هزار و ۱۷۸ میلیارد تومان در رتبه چهارم ایستاد.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو (کچاد) با ثبت معامله ۱۷۰ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن، آهن اسفنجی و شمش بلوم به ارزش یک هزار و ۱۳۱ میلیارد تومان پنجم شد.
پالایش نفت اصفهان (شپنا) ۷۶ هزار تن وکیوم باتوم و لوب کات سبک را به ارزش یک هزار و ۴۲ میلیارد تومان فروخت و ششم شد.
معدنی و صنعتی گل گهر (کگل) با فروش ۲۱۷ هزار تن گندله سنگ آهن به ارزش یک هزار و ۱۶ میلیارد تومان هفتم شد.پالایش نفت بندرعباس (شبندر) با ثبت معامله ۵۹ هزار و ۵۰۰ تن وکیوم باتوم و لوب کات سنگین به ارزش ۹۵۳ میلیارد تومان، هشتم شد.
صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان (اپال) با فروش ۱۵۰ هزار تن گندله سنگ آهن به ارزش ۶۹۸ میلیارد تومان در رتبه نهم ایستاد. صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه نیز با ثبت معامله ۳۱ هزار و ۷۰۰ تن میلگرد به ارزش بیش از ۶۹۷ میلیارد تومان دهم شد.
تغییر رکوردها در بورس انرژی
روز چهارشنبه و در جریان رقم خوردن نخستین معاملات پتروشیمی نوری در سال ۱۴۰۲، بالغ بر ۳۵ هزار تن برش سنگین و ۲۰ هزار تن رافینت مورد داد و ستد قرار گرفت که ارزش مجموع این مبادلات بر ۴۱ میلیون و ۳۸۱ هزار دلار بالغ شد.
به گزارش مدیریت ارتباطات بورس انرژی ایران، روز چهارشنبه نوزدهم مهر ماه ۳۱۱ هزار و ۲۰۰ بشکه معادل ۳۵ هزار تن برش سنگین پتروشیمی نوری روی میز عرضه قرار گرفت و با استقبال خریدار، معامله به روش کشف پریمیوم و به ارزش ۲۹ میلیون و ۹۱۵ هزار و ۶۵۶ دلار انجام شد.
در دیگر داد و ستد پتروشیمی نوری، ۲۰ هزار تن رافینت در معرض فروش قرار داده شد و با استقبال متقاضی داد و ستدی به ارزش ۱۱ میلیون و ۴۶۵ هزار و ۸۰۰ دلار را به ثبت رساند که نخستین معامله رافینت پتروشیمی نوری در بورس انرژی نیز لقب گرفت.
استقبال از شمش در بورس
بررسیها آماری نشان میدهد از ابتدای هفته تا روز سه شنبه (۱۵ تا ۱۸ مهر) یک میلیون و ۲۱۰ هزار و ۴۵۱ گواهی سپرده شمش طلا در بازار مالی بورس کالا معامله شد و با توجه به اینکه هر گواهی معادل ۱۰۰ سوت یا ۰.۱ گرم شمش طلا است در مجموع ۱۲۱ هزار و ۵۴ گرم (۱۲۱ کیلوگرم) شمش طلا مورد معامله قرار گرفته است.
ارزش این حجم از معاملات ۳۸۸ میلیارد تومان محاسبه شده که معادل جذب همین میزان سرمایه از بازار است و نشان از استقبال خریداران از ابزارهای مالی بورس کالا در حوزه طلا است که سبب کنترل خرید فیزیکی طلا شده و ریسک نگهداری و پوشش ریسک معاملات سنتی طلا را به حداقل رسانده است.
هر گواهی سپرده شمش طلا معادل یک دهم گرم شمش طلا (۱۰۰ سوت) و حداقل سرمایه برای ورود به این معاملات طبق آخرین قیمتها رقمی در حدود ۳۲۳ هزار تومان است و سرمایهگذاران خرد نیز قادرند با سرمایه اندک در این بازار شمش طلا خرید و فروش کنند. علاقهمندان به این معاملات میتوانند از روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۰ تا ۱۷ و در روزهای پنجشنبه از ساعت ۱۰ تا ۱۵ اقدام به معامله کنند و با رعایت نصاب تحویل شمش طلا، امکان تحویل فیزیکی آن از خزانههای بانک نیز برای آنها وجود دارد. همچنین امکان انجام معاملات گواهی سپرده شمش طلا به صورت برخط در اکثر شرکتهای کارگزاری برای سرمایهگذاران فراهم است و در این بازار افراد میتوانند از طریق گوشی تلفن همراه یا سیستمهای رایانهای شخصی خود شمش طلا خریداری کنند.