کاهش نقدینگی کشور با آزادسازی دلارهای بلوکه شده
ایرنا| وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه استفاده از منابع بلوکه شده پس از آزادسازی باعث کاهش حجم نقدینگی در کشور خواهد شد، گفت: منابع بلوکه شده پس از آزادسازی متعلق به دولت نیست و نباید در این خصوص اشتباهی صورت گیرد. علی طیبنیا درباره تاثیر آزادسازی دلارهای بلوکه شده بر میزان نقدینگی افزود: براساس برنامهریزیهای صورت گرفته قرار است، ذخایر ایران در خارج از کشور و همچنین درآمدهای ناشی از افزایش صادرات نفت با حفظ تمام اصول و ضوابط عمدتا در جهت توسعه بخش خصوصی بهرهگیری شود.
وی از برنامه دولت برای بهرهگیری از منابع بلوکه شده پس از آزادسازی بدون افزایش حجم نقدینگی خبر داد و اظهار داشت: معادل ریالی ذخایر بلوکه شده در گذشته به حساب دولت واریز شده و اثر خود را بر افزایش نقدینگی و اقتصاد ایران گذاشته است.
این منابع پس از آزادسازی متعلق به بانک مرکزی است که ریال آن در گذشته به حساب دولت واریز و از آن استفاده شده است بنابراین برای دو بار نمیتوان از این پولها در بودجه دولت استفاده کرد. برهمین اساس نمیتوان از این منابع در طرحهای دولتی استفاده کرد ضمن آنکه این منابع جزو منابع ارزی بانک مرکزی هستند و قاعدتا در جهت توسعه بخش خصوصی از آن استفاده خواهد شد. وزیر امور اقتصادی ودارایی در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص اینکه نرخ واقعی دلار برای اقتصاد ایران چه رقمی است، گفت: نرخ واقعی دلار رقمی است که این ارز براساس آن در بازار خریدوفروش میشود. نرخ واقعی ارز نرخی است که در حال اتفاق و معامله است.
همچنین رییس کل بانک مرکزی پیش از این گفته بود: قرار است 29میلیارد دلار منابع بلوکه شده آزاد شود و در توضیح این رقم اظهارداشت که حدود 23میلیارد دلار از منابع ارزی متعلق به بانک مرکزی و حدود 6میلیارد دلار منابع ارزی متعلق به دولت است و این یعنی در مجموع 29 میلیارد دلار آزاد خواهد شد.
نرخ واقعی ارز قیمت عرضه و تقاضای بازار است
وزیر امور اقتصادی ودارایی در پاسخ به پرسش دیگری درخصوص اینکه نرخ واقعی دلار برای اقتصاد ایران چه رقمی است، گفت: نرخ واقعی دلار رقمی است که این ارز براساس آن در بازار خریدوفروش میشود.
وی تاکید کرد: نرخ واقعی ارز نرخی است که درحال اتفاق و معامله است.
یادآور میشود، رییس کل بانک مرکزی پیش از این گفته بود: قرار است 29میلیارد دلار منابع بلوکه شده آزاد شود و در توضیح این رقم اظهار داشت که حدود 23میلیارد دلار از منابع ارزی متعلق به بانک مرکزی و حدود 6میلیارد دلار منابع ارزی متعلق به دولت است و این یعنی درمجموع 29میلیارد دلار آزاد خواهد شد.
در چند هفته گذشته اختلاف آماری میزان داراییهای بلوکه شده ایران به یک جنجال رسانهیی تبدیل شد و مقامات اقتصادی اظهارنظرهای متفاوتی از ارزهای متعلق به ایران که پس از رفع تحریمها آزادسازی خواهد شد، داشتند اما در نهایت ولیالله سیف رییس کل بانک مرکزی رقم نهایی را اعلام کرد و علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی هم بر روی آن صحه گذاشت.
اما اخیرا باز هم مقامات امریکایی اظهارنظرهای جدیدی درباره منابع بلوکه شده ایران اعلام کردهاند، چند روز پیش معاون وزیر خزانه داری امریکا در جلسه استماع سنا این رقم را ۵۰ میلیارد دلار اعلام کرد.
«آدام زوبین» معاون وزیر خزانهداری امریکا در جلسه پرسش و پاسخ کمیته بانکداری مجلس سنای امریکا، در پاسخ به سوالهایی درباره مسائل مالی مرتبط با توافق هستهیی با ایران میزان داراییهای ایران که براساس توافق هستهیی آزاد خواهد شد را بالغ بر ۵۰ میلیارد دلار دانست و ارقام ۱۰۰ میلیاردی پیشین در این خصوص اشتباه بوده است. این در حالی است که پیش از این اوباما رییسجمهور امریکا رقم داراییهای بلوکه ایران که آزادسازی خواهد شد را ۱۵۰ میلیارد دلار اعلام کرد اما سیف درباره این اظهارنظر اوباما گفت: مبنایی برای صحبتهای اوباما وجود ندارد و این صحبت از روی عدم احساس مسوولیت و شبهه افکنی صورت گرفته است. جای تردیدی بر ارقام اعلام شده توسط بانک مرکزی نیست.
حال بنظر میرسد که بحث میزان داراییهای بلوکه شده ایران بیشتر یک جنبه رسانهیی پیدا کرده است و بدلیل اظهارات ضد و نقیض نمیتوان واقعیت موضوع را بررسی کرد. اما بسیار حایز اهمیت است که هر چه زودتر مقدار و همچنین ساز و کار بازگشت این داراییها به کشور شفافسازی گردد تا برای استفاده هر چه بهتر جهت پرداخت به تولید برنامهریزی گردد.
