عوارض تداخل دارویی را بدانید

۱۴۰۳/۰۴/۳۱ - ۱۹:۲۳:۰۴
کد خبر: ۳۱۷۰۱۳
عوارض تداخل دارویی را بدانید

آیا بیش از یک دارو مصرف می‌کنید؟ آیا به چند پزشک مختلف برای تجویز دارو مراجعه کرده‌اید؟ اگر چنین است، ممکن است در معرض خطر افزایش تداخلات دارویی قرار گرفته باشید.

آیا بیش از یک دارو مصرف می‌کنید؟ آیا به چند پزشک مختلف برای تجویز دارو مراجعه کرده‌اید؟ اگر چنین است، ممکن است در معرض خطر افزایش تداخلات دارویی قرار گرفته باشید.

به گزارش روزنامه همشهری، به گزارش هاروارد هلت، تداخل دارویی زمانی رخ می‌دهد که یک دارو، یک مکمل یا حتی یک غذا بر نحوه پردازش دارو توسط بدن شما تأثیر بگذارد. چنین تداخلاتی می‌تواند یک دارو را قوی‌تر کند، به‌طوری که یک دوز استاندارد تبدیل به یک دوز بیش از حد شود یا می‌تواند آن را کم قدرت یا به‌طور کلی بی‌اثر کند. دکتر شوبها فانسالکار، استادیار پزشکی در دانشکده پزشکی هاروارد می‌گوید:«این بسیار مهم است که مردم درباره داروهای خود بیاموزند.»

تداخل دارویی

تداخل دارویی یکی از اتفاقات رایج در عرصه درمانی است که می‌تواند به خنثی شدن اثر یک یا 2 دارو یا همه داروهای دریافتی فرد در یک نوبت بینجامد.

تداخل با مواد مغذی

چندین غذا همچنین می‌توانند آنزیم‌های تجزیه‌کننده داروها را مسدود یا تحریک کنند.

تداخلات دارویی چگونه رخ می‌دهد؟

تداخلات با سایر داروها:

تداخل بین 2 دارو زمانی رخ می‌دهد که یک دارو بر «آنزیم سیتوکروم» که دیگری را پردازش می‌کند تأثیر می‌گذارد.

مثال: آنتی بیوتیک مترونیدازول (Flagyl) آنزیم CYP2C وارفارین (کومادین یا دارویی که جلوی لخته شدن خون را می‌گیرد) را تجزیه می‌کند. اگر این آنتی بیوتیک به همراه وارفارین مصرف شود، رقیق‌کننده خون در بدن ترشح می‌شود و خطر خونریزی شدید را افزایش می‌دهد.

تداخل 2 دارو با اثر یکسان:

در موارد دیگر، 2 دارویی که برای اهداف متفاوت مصرف می‌شوند ممکن است اثر یکسانی داشته باشند و عوارضی شبیه به مصرف بیش از حد دارو را ایجاد کنند.

به حداقل رساندن خطر تداخل

از چرایی مصرف هر دارو مطلع باشید، درصورت نیاز از متخصص کمک بگیرید.

هر بطری یا بسته قرص را با دلیل مصرف دارو برچسب بزنید.

از شیوه مصرف داروهاکه با غذا یا معده خالی یا... باشد، مطلع باشید.

از یک داروخانه دارو بگیرید تا با عطف به سابقه داروهای شما، تصمیم‌گیری برای متخصصان دارو راحت‌تر باشد.

درباره مکمل‌ها تردید داشته باشید، چرا که برخی از جدی‌ترین تداخلات دارویی شامل داروهای تجویزی و مکمل‌هاست.

در مصرف آب گریپ فروت احتیاط کنید.

هنگام دریافت داروهایتان با داروساز خود صحبت کنید.

بروشورهای همراه با دارو را دقیقا مطالعه کنید، چرا که گاهی از تداخلات و عوارض‌ها و نحوه مصرف اطلاعاتی دارد.

تداخل با بدن

بدن شما ممکن است به روش‌های غیرمنتظره‌ای به داروها واکنش نشان دهد. بیش از یک نسخه از هر یک از 50 آنزیم CYP450 وجود دارد و هیچ راه آسان یا قابل اعتمادی برای شناسایی آنزیم‌هایی که به ارث برده‌اید وجود ندارد. ممکن است به برخی داروها واکنش نشان دهید. همچنین، با افزایش سن، متابولیسم داروها آهسته‌تر است، به‌طوری که دوز کمتر از مقداری که معمولا توصیه می‌شود ممکن است کافی باشد.