نظر محیط زیست درباره ورود زباله سوز ۶۰۰۰ تنی چینی
مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست گفت: زباله سوزها هم به سرمایه اولیه زیادی نیاز دارد و هم هزینههای نگهداری و بهره برداری بالایی دارند.
لطف اله فروزنده - معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران - ۵ مهر ماه در یک نشست خبری اعلام کرده بود که برای ساماندهی پسماند با چینیها مذاکره کردهاند و برای وارد کردن زبالهسوز ۶۰۰۰ تنی که زباله را تبدیل به برق میکند، منتظر تایید سازمان حفاظت محیط زیست هستند.
به گزارش ایسنا، مهدی خادم ثامنی - مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست- در واکنش به مذاکرات شهرداری با کشور چین برای وارد کردن زبالهسوز به کشور اظهار کرد: طبق ماده ۴ آیین نامه اجرایی قانون مذیریت پسماند، تمام شهرها باید طرح جامع مدیریت پسماند را داشته باشند. خوشبختانه در تهران هم این طرح اخیرا مصوب و ابلاغ شده است. ما نمیتوانیم خارج از طرح جامع مدیریت پسماند اقدامی انجام دهیم. درست است که زبالهسوزها یکی از راههای مدیریت اجرایی پسماند هستند اما آخرین گزینهاند.
او ادامه داد: اولین گزینه ما تولید کمتر پسماند و بعد از آن تفکیک از مبدا و بازیافت است. پسماندهایی که قابلیت بازیافت ندارند، سوخته میشوند اما در همین زمینه هم مقرون به صرفه است که این نوع زبالهها دفع مهندسی شوند. زباله سوزها هم به سرمایه اولیه زیادی نیاز دارد و هم هزینههای نگهداری و بهرهبرداری بالایی دارند. معمولا زبالهسوز دز کشورهایی است مثل ژاپن و سنگاپور که مشکل زمین دارند و نمیتوانند پسماندشان را دفع کنند یا کشورهایی که مشکل سوختهای فسیلی دارند، استفاده میشود چراکه این کشورها از پسماند به عنوان سوخت استفاده و انرژی برق تولید میکنند.
مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: در کشور ما معقول است که تفکیک در مبدا، بازیافت، پردازش و تولید کمپوست از پسماند عادی انجام شود. حتی دستور العملی داشتیم که پسماندهای غیرقابل بازیافت تبدیل به سوخت کمکی RDF (سوخت مشتق جایگزین سوخت فسیلی) شود. خوشبختانه در برنامه هفتم این مساله لحاظ شده است. اعلام شده که صنایع بزرگ از جمله سیمان و فولاد از سوختهای جایگزین RDF استفاده کنند.
او ادامه داد: در نتیجه منطقی نیست یک دفعه بخواهید همه این مراحل را حذف کنید و به سراغ زبالهسوزی بروید. در راستای اقتصاد چرخشی باید پسماندمان را به محصول تبدیل کنیم و دوباره آن را به چرخه برگردانیم. نمیشود یک دفعه همه زبالهها را بسوزانیم. ما تاکنون هم تجربه خوبی از زبالهسوزها در کشور نداشتیم.
زبالهسوزهای ۲۰۰ تنی آراد کوه تهران و نوشهر را داریم و چندین سال است در ساری قرار بود راه اندازی کنیم اما به دلیل مشکلات تحریم هنوز راه اندازی نشده است.
ثامنی در پایان اظهار کرد: در رشت هزینه زیادی برای ساخت زباله سوز شد اما هیچ اتفاقی نیفتاده است. حداکثر زباله سوز در کشور ما زبالهسوز ۶۰۰ تنی در رشت است که تاکنون فقط ۱۶ درصد بیشتر پیشرفت داشته است. منطقی نیست که یکباره بخواهیم زبالهسوز ۶۰۰۰ هزار تنی بیاوریم منطقی نیست. این موضوع به دفتر ارزیابی محیط زیست منعکس شده و ما هم نظراتمان را به این دفتر اعلام کردیم تا تصمیم گیری انجام شود.