انواع ضخامت های ورق سیاه
ورق سیاه یا گرم یکی از ابتدایی ترین محصولات تخت فولادی شناخته می شود که کاربردهای به سزایی را در صنایع مختلف به خود اختصاص می دهد. گستردگی کاربرد این محصول به سبب داشتن تنوع ابعادی و ضخامتی بالای آن می باشد؛ به طوری که ورق های سیاه از نظر ضخامت به دو دسته محصولات نازک بار و ضخیم بار تقسیم بندی می شوند. هر کدام از ضخامت های ورق سیاه برای مصارف خاصی مورد استفاده قرار می گیرند و در ادامه مهم ترین ضخامت های ورق های نازک بار مورد بررسی قرار می گیرند.
ورق سیاه یا گرم یکی از ابتدایی ترین محصولات تخت فولادی شناخته می شود که کاربردهای به سزایی را در صنایع مختلف به خود اختصاص می دهد. گستردگی کاربرد این محصول به سبب داشتن تنوع ابعادی و ضخامتی بالای آن می باشد؛ به طوری که ورق های سیاه از نظر ضخامت به دو دسته محصولات نازک بار و ضخیم بار تقسیم بندی می شوند. هر کدام از ضخامت های ورق سیاه برای مصارف خاصی مورد استفاده قرار می گیرند و در ادامه مهم ترین ضخامت های ورق های نازک بار مورد بررسی قرار می گیرند.
با این وجود پیش از شرح متداول ترین ضخامت های ورق های گرم بهتر است بدانید این فلزات در بازه 2/1 تا 100 میلی متر از نظر ضخامت تولید می شوند. عرض آن ها نیز بین 600 تا 4500 میلی متر بوده و طول های 1 تا 12 متری نیز برای آن ها در نظر گرفته شده است. همچنین جدول ضخامتی این محصول به شرح زیر است:
متداول ترین ضخامت های ورق سیاه
در این مطلب ضخامت های 2، 3، 4، 6، 8، 10 و 12 میل ورق سیاه به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفته اند؛ زیرا رایج ترین ضخامت ها برای مصارف عمومی و صنعتی به شمار می آیند. از این رو پیش از خرید بهتر است اطلاعات کافی در مورد کاربرد هر کدام داشته باشید:
ضخامت 2 میل
ورق سیاه 2 میل یکی از رایج ترین محصولات شناخته می شود که نه تنها برای ساخت پروفیل های مختلف باز و بسته یا قوطی، بلکه برای تولید تجهیزات و قطعات صنعتی و لوله سازی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. قیمت ورق 2 میل نیز برای سازندگان لوله و پروفیل کشور بسیار حائز اهمیت است و بسته به کارخانه تولیدکننده متفاوت است؛ زیرا این محصول تحت استاندارد آلمانی DIN و کیفیت ST37 یا ST22 تولید می شود، اما کیفیت سطحی و ساختار آن بسته به تولیدکننده تغییر می کند. از این رو بهتر است بدانید ضخامت 2 میل توسط شرکت های فولاد گیلان، فولاد مبارکه اصفهان و شرکت نورد و لوله اهواز تولید می شود.
ضخامت 3 میل
دومین ضخامت رایج ورق سیاه، 3 میلی متر بوده که مانند ضخامت 2 میل در لوله سازی، پروفیل سازی و ساخت تجهیزات و قطعات صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. البته باید گفت از ورق سیاه 3 میل در ساخت سایر ورق های فولادی نیز استفاده می کنند و تحت استاندارد ST37 تولید می شود. نکته حائز اهمیت برای خرید ورق سیاه 3 میل این است که این محصول توسط سه کارخانه فولاد گیلان، فولاد مبارکه اصفهان و شرکت نورد و لوله اهواز تولید شده و توسط هر سه آن ها به صورت رول خدمت مشتریان عرضه می گردد.
ضخامت 4 میل
بهتر است بدانید یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده کاربردهای ورق های گرم، ضخامت می باشد. ضخامت 4 میل دارای مقاومت فشاری و کششی بالاتری بوده و از نظر چکش خواری نیز انعطاف پذیری مطلوبی دارد. البته ورق های سیاه به صورت کلی دارای استحکام متناسبی در برابر خوردگی نیز می باشند. با این وجود از این محصول برای ساخت قطعات گاردریل، پروفیل های قوطی مربعی و مستطیلی، لوله های مختلف تأسیساتی، قطعه سازی برای کارخانجات صنعتی، سوله سازی و ... استفاده می کنند. کارخانجات تولیدکننده ورق سیاه 4 میل نیز مانند 2 میل و 3 میل هستند و نحوه عرضه آن نیز به صورت رول می باشد.
ضخامت 6 میل
از دیگر رایج ترین ضخامت های ورق سیاه، می توان به شیت 6 میل اشاره داشت که از نظر استحکام در برابر فشار، ضربه و کشش از محبوبیت بالایی برخوردار می باشد؛ به همین علت برای ساخت لوله های صنعتی، تجهیزات کشتی سازی و تعمیرات دریایی، جاده سازی، ساخت تانکرهای حمل و نقل و نگهداری، قطعات ماشین سنگین و ... از آن استفاده می کنند.
ورق سیاه 6 میل توسط تولیدکنندگانی نظیر فولاد مبارکه اصفهان، فولاد گیلان، نورد و لوله اهواز، اکسین خوزستان و شرکت کاویان اهواز تولید و عرضه می شود. در این بین بهتر است بدانید در زمان خرید ورق سیاه 6 میل از شرکت های اکسین و کاویان این محصول به صورت شیت فابریک با طول و عرض مشخص شده توسط مشتری عرضه می گردد.
ضخامت 8 میل
ضخامت 8 میل ورق سیاه با داشتن مقاومت و استحکام کششی فراوان، علاوه بر مصارف صنعتی و قطعاتی از این قبیل، در ساخت انواع مخازن تحت فشار نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول نیز توسط تولیدکنندگان ورق سیاه 6 میل تولید و عرضه می شود. مقاومت فشاری بالا، استحکام کششی و تسلیم عالی، چکش خواری کمتر نسبت به ضخامت های 6 و 4 میل، تولید به صورت رول و شیت و همچنین مقاومت به خوردگی و خستگی از ویژگی های اصلی ورق 8 میل سیاه شناخته می شوند.
ضخامت 10 میل
ورق سیاه 10 میلی متری یا در واقع با ضخامت 1 سانتی متری نیز همچنان در دسته محصولات نازک بار قرار داشته و دارای استحکام بسیار زیادی می باشد. از این محصول برای سوله سازی، قطعات هواپیما سازی، ساخت مکان های بزرگ نظیر استادیوم های ورزشی، ماشین آلات صنعتی و جرثقیل ها، مخازن حمل و تحت فشار، جاده سازی و ... استفاده می کنند.
ورق سیاه 10 میل نیز توسط شرکت های فولاد مبارکه، فولاد گیلان، فولاد کاویان و اکسین خوزستان عرضه شده و در کیفیت های ST37، ST52، ST44، A516، A283 و سایر گریدهای صنعتی تولید می گردد.
ضخامت 12 میل
در نهایت می توان گفت ضخامت 12 میل ورق سیاه نیز آخرین ضخامت رایجی است که قصد بررسی آن را داریم. این محصول برای لوله های انتقال آب، تجهیزات منطقه کوره به جاسک، بالابرهای صنعتی و مخازن نفتی و صنعتی مهم مورد استفاده قرار می گیرد. شرکت های تولیدکننده ورق 12 میل گرم شامل فولاد کاویان، فولاد اکسین خوزستان و فولاد مبارکه اصفهان هستند و این محصول را در انواع گریدهای معمولی، صنعتی، آلیاژی و دریایی جدید تولید و عرضه می کنند. عرضه این محصول نیز بسته به تولید کارخانه به دو صورت رول و شیت فابریک می باشد.
سایر ضخامت های ورق سیاه
سایر ضخامت های ورق سیاه نیز شامل 15 میلی متر تا 100 میلی متر هستند که در دسته محصولات گرم ضخیم بار قرار می گیرند. کاربرد های این محصولات نیز برای ساخت کشتی و مصارف دریایی سنگین و سایر مصارف صنعتی در صنایعی نظیر پتروشیمی می باشد. این فلزات تنها توسط کارخانجاتی نظیر کاویان، اکسین، فولاد خرم آباد و فولاد اصفهان تولید می شوند و عرضه آن ها نیز به صورت شیت های فابریک با طول و عرض مشخص می باشد.
نقش ضخامت ورق سیاه بر قیمت آن
به صورت کلی برای خرید محصولات فولادی، بهتر است بدانید این فلزات از نظر وزن قیمت گذاری شده و به فروش می رسند. از این رو باید گفت قیمت گذاری ورق سیاه نیز بسته به ضخامت آن صورت می گیرد. هر چه ورق سیاه تولیدی ضخامت بیشتری داشته باشد، وزن آن بیشتر شده و قیمت آن نیز بالاتر می رود.
از سوی دیگر بهتر است بدانید گرید و استاندارد تولید شده توسط هر کارخانه نیز بر قیمت نهایی ورق سیاه مؤثر است. به طور مثال گریدهای آلیاژی طبیعتاً قیمت بالاتری را نسبت به کیفیت های معمولی خواهند داشت. همچنین شرکت هایی نظیر فولاد مبارکه اصفهان و اکسین خوزستان از اعتبار بیشتری از نظر کیفیت در میان تولیدکنندگان ورق سیاه برخوردار می باشند.