نرخ سود تنها ۲ درصد بالاتر از تورم باشد

۱۳۹۴/۱۱/۱۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۳۷۸۰۸

سیف: نرخ بازار بین بانکی به 19 درصد رسید

جهانگیری: یکسان‌سازی نرخ ارز باید در دولت یازدهم انجام شود

سیف: از 32 میلیارد دلار بلوکه شده تنها 4 میلیارد دلار سهم دولت است و ریال مابقی که مربوط به بانک مرکزی است قبلا به دولت پرداخت شده است.


جهانگیری: تفاوت نرخ سود و نرخ تورم یکی دو درصد بیشتر نباید باشد، در همین راستا نیز بانک مرکزی باید با فعالان اقتصادی صحبت و آنها را قانع کند. برخی با گردن‌کلفتی حاضر به پرداخت دریافتی‌های خود از بانک‌ها نیستند که باید در مقابله با این افراد با شجاعت عمل کنیم و به آنها نشان دهیم که قانون از همه گردن‌ کلفت‌تر است


گروه بانک وبیمه

اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس‌جمهور و ولی‌الله سیف رییس کل بانک مرکزی روز سه‌شنبه 13 بهمن 94 در جلسه شورای مدیران ارشد بانک مرکزی که در ساختمان بانک مرکزی برگزار شد، به مهم‌ترین محورهای سیاست‌های پولی و ارزی و بانکی در شرایط پسا تحریم اشاره کردند.


تامین منابع توسط بانک مرکزی

جهانگیری در بخش دیگری از صحبت‌های خود به نیاز کشور به تامین منابع مالی برای تحقق رشد اقتصادی اشاره کرد و گفت: بر اساس بررسی‌هایی که انجام داده‌ایم برای تحقق رشد 8 درصدی نیازمند سالانه 50 میلیارد دلار منابع خارجی هستیم. وی با اشاره به منابع مالی موجود در بازار سرمایه، اظهار کرد: منابع سیستم بانکی منابع بخش خصوصی و منابع خارجی از جمله منابعی هستند که بانک مرکزی مسوولیت تامین مالی مورد نیاز کشور را توسط آنها بر عهده دارد. معاون اول رییس‌جمهور با اشاره به وظایف بانک مرکزی، تاکید کرد: همه مسوولیت تامین منابع مورد نیاز کشور که ماموریتی بزرگ است بر عهده بانک مرکزی است. این بانک باید در داخل کشور سرمایه‌گذاری و سرمایه‌های خارجی را جذب کند. جهانگیری اظهار کرد: همان‌گونه که وزارت نفت اعلام کرد که با چه برنامه‌یی میزان تولید خود را به میزان قبلی می‌رساند از بانک مرکزی نیز انتظار داریم که با برنامه‌ریزی‌های خود نگرانی‌ها را برطرف کند.


یکسان‌سازی نرخ ارز

معاون اول رییس‌جمهوربا تاکید بر لزوم یکسان‌سازی نرخ ارز در دولت یازدهم گفت: یکسان‌سازی نرخ ارز کار مهمی است که باید در دولت یازدهم و توسط بانک مرکزی انجام شود. بانک مرکزی در مقطعی که احساس کرد آمادگی کامل برای اجرای این طرح را دارد باید این فرآیند را انجام دهد. امیدواریم در شرایطی که ارز سه نرخی تحویل گرفتیم، طرح یکسان‌سازی نرخ ارز را با موفقیت انجام دهیم.


کاهش فاصله نرخ سود با تورم

جهانگیری همچنین تفاوت میان نرخ تورم و نرخ تسهیلات بانکی را به عنوان یکی از دغدغه‌های اقتصاددانان مطرح کرد و گفت: زمانی که دولت یازدهم را تحویل گرفتیم نرخ تورم 40 درصد و نرخ سود تسهیلات بانکی با تفاوتی بسیار نسبت به تورم 17 درصد بود. اما دولت و بانک مرکزی توانست به عنوان یکی از توفیقات مهم خود کاهش معناداری در نرخ تورم طی دو سال ایجاد کند؛ به گونه‌یی که امروز با افتخار می‌گوییم که تورم نقطه به نقطه اقتصاد یک رقمی شده و این سیاست‌ها را در آینده نیز ادامه خواهیم داد. وی با بیان اینکه امروز نرخ تورم به 13 درصد رسیده است، ‌اظهار کرد: ما به عنوان دولت نمی‌خواهیم فشاری برای تغییر سود بانکی به بانک‌ها وارد کنیم اما معتقدیم که تفاوت نرخ سود و نرخ تورم یکی دو درصد بیشتر نباید باشد، در همین راستا نیز بانک مرکزی باید با فعالان اقتصادی صحبت و آنها را قانع کند.


مقابله با گردن کلفت‌های بدهکار

معاون اول رییس‌جمهور معوقات و مطالبات غیرجاری بانک‌ها را از دیگر مسائل پیش روی دولت یازدهم در بخش مالی دانست و گفت: گرچه از نظر درصدی رقم مطالبات غیرجاری بانک‌ها کاهش یافته است اما معتقدیم که این میزان باید بیشتر کاهش یابد. بر این باوریم که بدهکاران بانکی دو دسته‌اند؛ عده‌یی به دلایل واضح و برخی مشکلات که برای همگان مشخص است توان پرداخت بدهی خود را ندارند که باید به آنها کمک کنیم اما برخی با گردن‌کلفتی حاضر به پرداخت دریافتی‌های خود از بانک‌ها نیستند که باید در مقابله با این افراد با شجاعت عمل کنیم و به آنها نشان دهیم که قانون از همه گردن‌ کلفت‌تر است.


کنترل موسسات غیرمجاز

وی با تاکید بر لزوم فعالیت قانون‌مند موسسات غیرمجاز به نقش بانک مرکزی در ساماندهی این موسسات مالی اشاره و خاطرنشان کرد: این موسسات باید تحت کنترل و نظارت بانک مرکزی درآید و قوی‌ترین ابزارهای قانونی برای برخورد با آنها نیز تحت کنترل بانک مرکزی قرار دارد.

جهانگیری با بیان اینکه خوشبختانه تا به امروز برخی از این موسسات در کنترل بانک مرکزی قرار گرفته‌اند، اظهار کرد: بانک مرکزی باید با شجاعت حرکت کند و همه موسسات مالی را در چارچوب قانون و سیاست‌های خود قرار دهد.

رقم 32 میلیارد دلاری پول‌های آزاد شده

ولی‌الله سیف در حاشیه جلسه مدیران ارشد بانک مرکزی با معاون اول رییس‌جمهور، اظهارداشت: آقای جهانگیری تاکید کردند با توجه به رفع تحریم‌ها تحرک جدی در سیستم بانکی به وجود بیاید.

رییس کل بانک مرکزی نرخ سود بانکی قابل قبول را ۲ درصد بالاتر از نرخ ۱۳ درصدی تورم عنوان کرد و گفت: مشکلی در نقل و انتقال ۳۲ میلیارد دلار پول بلوکه ایران وجود ندارد و برای اطمینان از باز بودن حساب‌ها قصد داریم برخی را جابه‌جا کنیم. وی افزود: خوشبختانه با اقدامات انجام شده در نظام بانکی آثار تحریم‌ها کاملا کنترل شده بود و سعی کردیم کمترین اثر منفی را به اقتصاد وارد کند. هدف اصلی معاون اول رییس‌جمهور تشکر از تلاش‌های همکاران بانکی بود.


یکسان‌سازی نرخ ارز در 6 ماه

رییس کل بانک مرکزی گفت: برخی برنامه‌هایی که بعد از اجرای برجام در حوزه بانکی مدنظر است و نظام بانکی باید دنبال کند، مورد پیگیری قرار دارند. یکی از این موارد برای ایجاد آرامش در اقتصاد و جهت‌گیری مناسب تولید، یکسان‌سازی نرخ ارز است و فکر می‌کنم در دوره 6 ماهه این برنامه عملیاتی شود.

نرخ بازار بین بانکی 19 درصدی

سیف بحث دیگر جلسه را نرخ سود بانکی عنوان کرد و ادامه داد: توفیقات خوبی در6 ماه گذشته حاصل شده و با ورود بانک مرکزی به بازار بین بانکی نرخ سود در این بازار از 29 درصد به دامنه 19 درصد و حتی در مواردی به کمتر از 19 درصد رسیده است. دیروز نرخ متوسط سود در بازار بین بانکی 19.4 درصد بود که دستاورد خیلی مهمی است اما کافی نیست. رییس کل بانک مرکزی افزود: این نرخ این علامت را می‌دهد که نرخ‌های نظام بانکی هم به سمت پایین حرکت می‌کند؛ نرخ تورم هم‌اکنون به حدود 13 درصد رسیده و پیش‌بینی می‌کنیم روند نزولی تا اعداد تک رقمی پایدار ادامه یابد، نرخ‌های سود بانکی هم به آن سمت حرکت می‌کند و نرخ قابل قبول برای سود بانکی یک تا 2 درصد بالاتر از تورم است. وی گفت: نرخ سود بانکی 2 درصد بالای تورم توجیه ندارد به همین دلیل بانک مرکزی از ابزارهای مختلف استفاده می‌کند تا نرخ سود بانکی به آن سمت هدایت شود.

رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: در فضای پس از برجام باید بانک‌ها را با استانداردهای موجود بانک‌های بین‌الملل تطبیق دهیم. نرخ کفایت سرمایه در بانک‌های دنیا حداقل 12 درصد است اما در ایران براساس گزارشی که همکار ما ارائه داد بطور متوسط 5.5 درصد است. وی با بیان اینکه باید برای افزایش سرمایه بانک‌ها اولویت قائل شویم، گفت: مساله تعیین تکلیف مطالبات معوق و بدهی‌های غیرجاری اهمیت زیادی دارد. با توجه به اینکه حجم مطالبات معوق شبکه بانکی 90 هزار میلیارد تومان است و برای آن 43 درصد ذخیره وجود دارد که منابع قفل شده‌ است. سیف تصریح کرد: میزان بدهی دولت به نظام بانکی حدود 100 هزار میلیارد تومان است که این بخشی از دارایی‌های منجمد بانک‌هاست. دارایی‌های ثابت بانک‌ها، سهمی از منابع نظام بانکی است که از چرخه واسطه‌گیری منابع و فعالیت‌های مثبت اقتصادی کنار گذاشته شده است و ما باید بخش عمده این سهم را برگردانیم تا رسالت نظام بانکی را کامل کند. وی بحث بازار سرمایه را موضوع دیگر جلسه امروز عنوان کرد و گفت: اصولا تامین مالی در اقتصاد از سه منبع نظام بانکی، بازار سرمایه و منابع خارجی انجام می‌شود که در کشور ما سهم نظام بانکی 85 درصد و سهم دو بخش دیگر 15 درصد است.


سوئیفت مشکل ندارد

رییس کل بانک مرکزی در خصوص عدم اتصال تعدادی از 9 بانک متصل شده به سوئیفت، گفت: این بانک‌ها به سوئیفت متصل شدند و دیگر مشکلی از لحاظ بین‌المللی برای اتصال به سوئیفت نداریم؛ بنده اطلاعی ندارم کدام بانک به مشکل برخورده اما یکی دو بانک برای نصب نرم‌افزارهای مربوطه کندی‌هایی داشتند اما هم‌اکنون سوئیفت به کشور متصل شده و هیچ مشکلی از این بابت وجود ندارد.


از 100 میلیارد تا 32 میلیارد

رییس کل بانک مرکزی در پاسخ یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه سخنگوی دولت میزان پول‌های آزاد شده را 100 میلیارد دلار و بانک مرکزی 32 میلیارد دلار اعلام کرد، بالاخره رقم دقیق این پول‌های بلوکه شده چقدر است، گفت: بنده مصاحبه آقای نوبخت را ندیدم اما باید به همه جملات ایشان دقت کرد. دو سال پیش عنوان شد ذخایر کشور 100 میلیارد دلار است و این به دور از واقعیت نبود اما حدود 50 میلیارد دلار آن در پروژه‌های نفتی سرمایه‌گذاری شد، 22 میلیارد دلار در چین وثیقه فاینانس است و از آن استفاده شده است. وی ادامه داد: همانطور که قبلا گفتم 32میلیارد دلار کل پول‌های بلوکه شده است و از آن رقم حدود 4 میلیارد دلار آن متعلق به دولت است. وقتی می‌گوییم متعلق به دولت مثل این است که پول جدیدی به حساب بانک مرکزی واریز می‌شود که بخشی از آن برای صندوق توسعه ملی و بخشی برای بانک مرکزی است. ریال پول‌هایی که متعلق به بانک مرکزی است، قبلا به دولت داده شده است.

به گفته وی سهم صندوق توسعه ملی از پول‌های بلوکه شده 20 درصد خواهد بود. سیف در پاسخ به این سوال که آیا این 32 میلیارد دلار به حساب بانک مرکزی واریز شده است، بیان کرد: یکی از بحث‌هایی که بعد از اجرای برجام داشتیم اطمینان حاصل کردن از دسترسی به منابع است و دیگر هیچ محدودیتی برای آن وجود ندارد. یک‌شنبه هفته پیش تصمیم گرفتیم یک سری تغییرات برای جابه‌جایی منابع و حواله از حساب به حساب دیگر انجام دهیم تا مطمئن شویم مسیرها باز است. بعضی جابه‌جایی‌ها به سرعت انجام شد و بعضی دیگر هم ابهاماتی طرف مقابل داشت؛ یکی از کشورها به ما اعلام کرد دولت هنوز بخشنامه مربوطه را به ما ارسال نکرده است، اما هم‌اکنون اقدامات لازم از طرف آن کشورها در حال انجام است و به‌زودی مشکل برطرف می‌شود.

مشاهده صفحات روزنامه