در جستوجوی جایگزینی برای تلگرام
در حال حاضر بیشترین استفاده مردم از فضای مجازی، از طریق پیامرسانهاست و در شرایطی که پیامرسان بومی پاسخگوی نیاز کاربران وجود ندارد، ظاهرا چارهیی جز استفاده از پیامرسانهای خارجی از جمله تلگرام نیست و خدمات متنوع و پرزرقوبرق این فضا میتواند گواهی بر این ادعا باشد.
در شرایطی که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، دبیر شورای عالی فضای مجازی و دیگر مسوولان حوزه فناوری اذعان دارند که سرعت پیشرفت در این فضا بسیار زیاد است، معقولانه نیست از همه افراد جامعه انتظار داشته باشیم چشم به راه پیشرفت فناوری در ایران و ساخت پیامرسانهای داخلی بمانند. دبیرشورای عالی فضای مجازی درباره پیشرفت اینترنت و فناوری میگوید: تاکنون اینترنت افراد را به هم متصل میکرد، ولی در آینده اینترنت، اشیاء را به هم متصل خواهد کرد. ۶ میلیارد نفر تحت پوشش شبکههای تلفنی قرار دارند. 3.5 میلیارد نفر نیز تحت پوشش شبکه تلفن همراه هستند که حتما در فضای مجازی حضور دارند. تا سال ۲۰۲۰ این رقم به ۵۰ میلیارد نفر خواهد رسید. به اعتقاد ابوالحسن فیروزآبادی این ارتباطگیری و توسعه فضای مجازی و حضور افراد در شبکههای اجتماعی سرعت بسیار بالایی دارد و طی سه سال گذشته تولید محتوا در فضای مجازی در دنیا دو برابر شده است که این موضوع نشانه این است که تحولی در حال وقوع است. به گزارش ایسنا، طبق آماری که مهدی منتظر قائم -از کارشناسان حوزه فناوری- به آن اشاره میکند، کاربران ایرانی در حوزه مصرف در بالاترین سطح استفاده از فضای مجازی
قرار دارند، در شرایطی که مسوولان فرهنگی و ارتباطی کشور همواره به نقش و اهمیت تولید محتوا و سیاستگذاری در این فضا تاکید دارند و حرکت در بستر فضای مجازی برای کاربران و مدیران زمانی آسان و ثمربخش خواهد بود که ظرفیتهای فضای مجازی به درستی شناخته شود.
همچنین اگرچه در حال حاضر تلگرام بازار پیامرسانی را، حداقل در ایران، قبضه کرده است، اما به غیر از این نرمافزار روسی، برنامهها و پیامرسانهای دیگری نیز وجود دارند که بخواهند وارد بازار شوند، زیرا تا امروز همه به این موضوع پی بردهاند که این فضا، فضای پویایی است که به سرعت حرکت میکند و پتانسیل بالایی نیز در حوزه اقتصادی دارد.
بنابراین اگر پیامرسانهای داخلی و بومی دست به کار نشوند و جای خودشان را در بازار و دل کاربران ایرانی باز نکنند، در صورتی که تلگرام هم نباشد یا فیلتر شود (که البته یافتن فیلترشکن هم برای کسانی که با این فضا آشنا هستند و همواره بازار فیلترشکن را برای کاسبان فیلتر داغ نگه داشتهاند، دشوار نیست)، نرمافزار دیگری خواهد بود که اینبار را به دوش بکشد. همچنین با وجود اینکه امنیت و حفظ حریم خصوصی در شبکهها و پیامرسانهای اجتماعی برای کاربران اهمیت زیادی دارد، اما آنطور که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات میگوید؛ سیاست دولت بر این نیست که در این فضا نظارت ناشایست باشد، زیرا در صورت نیاز و زمانی که از سوی قوه قضاییه تشخیص داده شود این امکان وجود دارد که ارتباطات و فعالیتهای کاربران در تمام فضاها از تلفن همراه گرفته تا اینترنت و شبکههای اجتماعی داخلی و خارجی رصد شوند و دیگر تفاوتی بین شبکههای اجتماعی خارجی و داخلی وجود نخواهد داشت.
در شرایطی که امیر خوراکیان معاون محتوای مرکز ملی فضای مجازی، معتقد است مشکل پیامرسانهای داخلی مالی نیست، بلکه دانش فنی است و با حمایت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از پیامرسانهایی که بتوانند کاربران قابل قبولی را جذب کنند، بخش خصوصی باید به این حوزه وارد شود و در آن صورت دیگر نمیتوان دلایلی مانند عدم تبلیغ در صداوسیما آورد، زیرا آنگاه حق پیامرسانهاست که اگر از کیفیت دانش فنی لازم برخوردارند، شکایت منطقی از این موضوع کنند و البته افراد نیز خودبهخود جذب خدمات برتر خواهند شد.