آسبادهای غولآسای ایران در راه جهانی شدن
غولآساترین آسبادهای تاریخی بیش از یک هزار سال پیش در سرزمین سیستان و بلوچستان به دست بشر ساخته شدهاند که قرار است پرونده آنها برای ثبت در فهرست میراث جهانی به یونسکو فرستاده شود. به گزارش ایسنا لوتک، دشت مسطحی در مسیر زابل ـ زاهدان است که بیشترین آسبادهای خشتی اغلب بازمانده از دوران صفویه و قاجاریه را میتوان در آن یافت. سازههایی که زمانی مهارکننده باد بودهاند و حالا تسلیم همان باد شدهاند. در این منطقه تنها 6 آسباد به یادگار مانده است.
بزرگترین این آسبادها در ۷۰کیلومتری جنوب غربی زابل پس از شهر سوخته، خارج از جاده اصلی و در محوطه قلعه رستم هنوز سرپا ایستاده هر چند در برابر توفان اخیر اندکی قد خم کرده و جز اتاقهای خشتی به ظاهر مرمت شده، رد دیگری از آن باقی نمانده است. کامبیز مشتاقگوهری، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان به آسباد بزرگ اشاره میکند و درباره آن میگوید: این آسباد در سال ۱۳۸۰ شناسایی شد درحالی که رو پا بود اما موقعیت بیابانی منطقه، آن را در مخاطره و البته هدف کاوشهای غیرمجاز قرار داد. او به حفاریهای غیرمجازی که در محیط اطراف آسبادها به خاطر باورهای اشتباه مردم برای یافتن گنج صورت گرفته، اشاره میکند و میگوید: در منطقه سرایان مردم بر باورند که در سنگ آسباد الماس کار گذاشته میشد برای همین آسبادهای آن منطقه زیاد کاوش غیرمجاز شده است. ممکن است مردم این منطقه هم چنین باورهایی داشته باشند چون حفاریهای عجیب و غریبی اتفاق افتاده که نمیدانم با چه تصوری چنین کاری را انجام دادهاند. او سپس به جادهیی که در نزدیکی آسبادهای تاریخی درحال ساخت است، اشاره میکند و ادامه میدهد: این جاده به قلعه
اربابی متعلق به «رستم رییسی» یکی از خانهای سیستان و بلوچستان کشیده شده البته که آن مجموعه با ارزش است ولی در اولویت استان نیست اما یکی از نمایندگان مردم در مجلس درحال کمک برای احیای آن قلعه است!