تداوم هیجانات بورس با تزریق نقدینگی
گروه بورس
بورس تهران که از روز سهشنبه و با رشد 300 واحدی شاخص، جان دوبارهیی گرفته و توانسته از روند فرسایشی خود دور شود، روز گذشته نیز با تکاپوی سهامداران برای خرید سهام شرکتهای ارزان قیمت بورس همراه شد و با 576.87 واحد رشد از نیمه کانال 62 هزار عبور کرد و روی ارتفاع 62 هزار و 632 واحد تثبیت شد. معاملهگران تالار حافظ معتقدند، دلیل رشد بازار سهام، ورود نقدینگی جدید در این بازار بوده که در طول هفته جاری غیر از آخرین روز معاملاتی هفته بهدنبال خرید سهام شرکتهای بزرگ بورس بوده است.
از طرفی به علت لغو تحریمهای کشتیرانی تا دو هفته آینده و دگرگون شدن سیستم بانکداری به دلیل لغو تحریمها و از سوی دیگر احتمال کاهش نرخ خوراک پتروشیمی همچنین تقسیم سود شرکتها با برگزاری مجامع، درگیر هیجان شده است. البته این رفتار شاخص میتواند تا پایان دی ماه ادامه داشته باشد ولی ممکن است بهخاطر نگرانیهایی همچون کاهش قیمتهای جهانی، گزارشهای ضعیف شرکتها و تنشهای سیاسی که همچنان در بورس تهران وجود دارد، حباب افزایش حجم معاملات شکسته شده و بورس به روند عادی خود بازگردد.
البته در مجموع همانطور که در این هفته تالار شیشهیی دیده شد، نزدیکی به زمان برداشته شدن تحریمها همچنین اتخاد سیاستهای انبساطی دولت و رشد قیمت دلار موجب شده تا اهالی این تالار بعد از دو سال رکود پی در پی، فعال شوند.
انتقال شاخص به ارتفاع 62 هزار و 632 واحدی
افزایش تقاضا در بورس تهران و تمایل به خرید سهام شرکتها موجب شد تا روز گذشته شاخص بورس تهران بعد از ماهها رکود، رشد 576 واحدی را تجربه کند و به ارتفاع 62 هزار و 632 واحدی منتقل شود. برخلاف چند روز گذشته تقاضا از سمت شرکتهای کوچک به سمت شرکتهای بزرگ جلب شد؛ به طوری که شرکتهای حفاری شمال، مپنا و سایپا از بیشترین تقاضای خرید برخوردار شدند و تهران شیمی، سیمان اصفهان و خوراک دام پارس بیشترین تقاضای فروش را به خود اختصاص دادند. با افزایش تقاضا و رشد قیمتها، ارزش و حجم معاملات نیز به شدت افزایش پیدا کرد به صورتی که در معاملات آخرین روز هفته، بیش از 2هزار و 95میلیون سهم داد و ستد شد و ارزش معاملات به 319میلیارد تومان رسید؛ همچنین ارزش بازار سرمایه نیز رشد کرد و در سطح 271هزار میلیارد تومان متوقف شد. براساس این گزارش، روز گذشته شاخص کل هموزن با 92 واحد رشد، عدد 10هزار و 86 واحد را تجربه کرد همچنین شاخص سهام آزاد شناور با 834 واحد افزایش به رقم 69هزار و 300 واحد رسید. شاخص بازار اول با افزایش 524 واحدی به عدد 42هزار و 996 واحد دست یافت و این درحالی بود که شاخص بازار دوم با 554 واحد رشد، عدد 141هزار و 827 واحد
را برای خود ثبت کرد. معاملات شرکت گسترش نفت وگاز پارسیان با 82 واحد، گروه مپنا با 66 واحد و بانک صادرات با 39واحد افزایش، بالاترین تاثیر مثبت را در برآورد نماگر بورس تهران به جای گذاشتند. در مقابل نماد معاملاتی سه شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با 11واحد و فولاد خراسان و صنعتی بهشهر هر یک تا 8واحد کاهش، بالاترین تاثیر منفی را در محاسبه این نماگر به دوش کشیدند.
بانک و خودروییها، نمادهای پیشگام بورس
طی معاملات روز گذشته بورس، نماد معاملاتی شرکتهای سرمایهگذاری سپه، سامانگستر اصفهان، حق تقدم خرید سهام گروه دارویی سبحان، حق تقدم خرید سهام کارتن ایران از سوی ناظر بازار سهام بازگشایی و اوراق اجاره مربوط به احداث مخازن نفتی گناوه در نماد «صامیا» متوقف شد. بازار دیروز که میزبان خریداران پرتکاپو و البته امیدوار به آینده بود در نماد معاملاتی بانک تجارت بیش از 44میلیون سهم به ارزش 4میلیارد و 151میلیون تومان از سوی سهامدار عمده کد به کد شد. در نماد معاملاتی پتروشیمی مبین نیز بیش از 38میلیون سهم به ارزش بیش از 11میلیارد و 606 میلیون تومان از سوی سهامدار عمده به کد شرکتهای تابعه تهاتر شد. در نماد شرکت توسعه شهری توسگستر اما با بیش از 25میلیون سهم به ارزش 5 میلیارد و 973میلیون تومان کد به کد همراه شد. نماد معاملاتی قند ثابت خراسان نیز 19.5میلیون سهم به ارزش بیش از 2میلیارد و 131میلیون تومان را کد به کد کرد.
در کنار شادابی بازار سهام این روزها تداوم سکوت متولیان بازار سرمایه به پدیدهیی به نام حقتقدمهای فروش نرفته شرکتها و عدم واریز وجود حاصل از این اوراق به حساب سهامداران آزارد هنده است؛ ازجمله این رخدادها را میتوان در نماد معاملاتی حق تقدم استفاده نشده سرمایهگذاری آتیه دماوند با وجود گذشت 6 ماه از زمان قانونی پذیرهنویسی این شرکت دید.
در سایر نمادهای معاملاتی ازجمله «خاهن» یا برخی خودروییها نیز دلیل عدم واریز پول حاصل از فروش حق تقدمهای استفاده نشده از سوی ناشران معلوم نیست. پیشروترین صنایع بازار سهام امروز بانکها، خودروییها، تجهیزاتیها و برخی سرمایهگذاریها بود. با توجه به آنکه روز گذشته بورس تهران در اغلب گروههای معاملاتی شاهد صف خرید سهام بود به نظر میرسد در روز شنبه اندکی از این صفها واگذار و بازار اندکی به استراحت تکنیکالی موقت بپردازد.
ورود آیفکس به کانال 700 واحدی
در آخرین روز معاملاتی این هفته ضمن رشد 8.6 واحدی شاخص کل فرابورس، آیفکس بعد از 31 روز معاملاتی وارد کانال 700 واحدی شد و رقم 702 واحدی را به ثبت رساند؛ نماد شرکتهای گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان، پالایش نفت تهران و پتروشیمی مارون به ترتیب سه نمادی بودند که بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص فرابورس گذاشتند. در پایان معاملات دیروز 429میلیون اوراق بهادار در 34هزار و 721 نوبت معاملاتی به ارزشی بیش از 929میلیارد ریال داد و ستد شد.
در میان نمادهای مورد معامله در بازارهای اول، دوم و پایه نیز بیشترین حجم معاملات به نماد شرکت فولاد هرمزگان جنوب با داد و ستد 50 میلیون سهم اختصاص داشت درحالی که بالاترین ارزش معاملات را شرکت بهمن دیزل به میزان 107میلیارد ریال تجربه کرد. در جریان معاملات دیروز بازارهای فرابورس ایران، سه نماد قاسم ایران، گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان و قند شیروان قوچان و بجنورد به ترتیب پربینندهترین نمادهای مورد معامله بودند؛ بیشترین کاهش و افزایش قیمت نیز به ترتیب به نام شرکت بهمن لیزینگ و مهندسی صنعتی روان فنآور ثبت شد.
در همین حال بررسی معاملات اوراق با درآمد ثابت نشان میدهد که بیشترین حجم معامله این اوراق به اسناد خزانه اسلامی با خرید و فروش 56 هزار و 569 ورقه اختصاص داشته است و در میان (صندوقهای قابل معامله) ETFها نیز بیشترین حجم معامله مربوط به صندوق سرمایهگذاری اعتمادآفرین پارسیان با خرید و فروش 2میلیون و 850هزار اوراق بهادار بوده؛ ضمن اینکه این صندوق بیشترین ارزش معاملات را نیز در میان سایر ETFها به میزان 34میلیارد ریال تجربه کرده است. بررسی معاملات اسناد خزانه اسلامی نشان میدهد، این اوراق با نرخ پایانی 959هزار و 522 ریال مورد مبادله قرار گرفته و به این ترتیب بازده این اسناد تا سررسید 25.25درصد شده که در مقایسه با روز قبل 0.86 درصد افزایش یافته است.
عرضه 105 هزار تن انواع کالا در تالار نقرهای
روز گذشته تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران شاهد عرضه ۷۴هزار ۲۷۶ تن انواع محصولات اعم از شمش بلوم، تیر آهن، میلگرد، نبشی، آلومینیوم و اکسید آلومینیوم بود. همچنین ۶۰هزار تن شمش بلوم شرکت فولاد خوزستان راهی تالار معاملات شد. دیگر عرضههای این روز گروه فولادی شامل ۱۷۶ تن انواع تیرآهن، ۳۹۶ تن انواع میلگرد و ۲۶۴ تن انواع نبشی شرکت نورد آریان فولاد به همراه ۲۲۰ تن سبد میلگرد A۳-۱۰-۳۲ و ۲۲۰ تن سبد میلگرد طول کوتاه A۳-۱۰-۳۲ شرکت فولاد آذربایجان بود. گروه محصولات آلومینیومی نیز شاهد عرضه هزار تن بیلت ۶۰۶۳-۷ شرکت آلومینیوم ایران و ۱۲هزار تن اکسید آلومینیوم شرکت آلومینای ایران بود.
در تالار صادراتی نیز ۴۵هزار تن سنگ آهن دانهبندی مجتمع سنگ آهن فلات مرکزی ایران با قیمت پایه ۱۲دلار در هر تن روی تابلو عرضه رفت، علاوه بر این ۲۱هزار و ۵۰۰ تن انواع قیر و ۳۴۰ تن عایق رطوبتی عرضه شد. همچنین ۶۱هزار و ۲۷۰ تن انواع قیر ۲۰هزار و ۱۵۰ تن انواع ماده شیمیایی، چهار هزار تن وکیوم باتوم، ۲۸۰ تن آرگون و ۲۰۰ تن گوگرد کلوخه روانه تالار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی شد.
بر همین اساس در این روز و در تالار محصولات کشاورزی بیش از ۶۶۴۳ تن ذرت خوزستان، موجودی انبارهای شاداب دانه، دانه طلایی، بنوت، توسعه کشت ذرت ۱، بنوار ناظر، آزادی، حسینیه، شهید بهشتی بیسی، سیدعباس، آبگرمک، عقیلی، وحدت، رجایی دزفول، سیبلی ۱و۲، توسعه کشت شوش و شهید رجایی در قالب گواهی سپرده کالایی عرضه شد؛ علاوه بر این هزار تن گندم دروم، ۶۰۰ تن روغن خام سویا، ۲۰ تن برنج و ۲۰کیلوگرم زعفران روی تابلو عرضه رفت. در مجموع حدود 105هزار تن انواع کالا با ارزش نزدیک 965میلیارد ریال در بورس کالای ایران داد و ستد شد.