بهانههای واهی«مکالمه نامحدود» را متوقف کرد
گروه دانش و فن مرجان محمدی
طی سه روز گذشته خبری مبنی بر توقف «طرح مکالمه نامحدود» درونشبکه همراه اول، ایرانسل و رایتل با عناوین «هدف رو بزن»، «مکالمه شگفتانگیز» و «دکا» از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام شد. خبری که باعث ناراحتی مشترکان سه اپراتور فعال در کشور شد، این درحالی است که اپراتورها با تایید این خبر علت توقف طرح را مخالفت رگولاتوری اعلام کردند.
حال در شرایطی که ارائه و عملیاتی شدن اینگونه طرحها میتوانست نوعی رقابت سالم را بین اپراتورها ایجاد کند و در شرایطی که کاربران استقبال خوبی از این طرح انجام داده بودند، رگولاتوری ادامه اجرای این طرح را متوقف کرد.
معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ادامه طرحهای تشویقی اپراتورهای تلفن همراه را منوط به اجرای سه شرط از سوی رگولاتوری عنوان کرد.
صادق عباسیشاهکوه در مورد توقف طرحهای تشویقی اپراتورهای تلفن همراه برای مکالمات نامحدود اظهار کرد: به طور کلی طرحهای تشویقی تلفن همراه برای دوره محدود از سوی اپراتورها و با مجوز سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات اجرایی میشود که در طرح مکالمات نامحدود که از سوی سه اپراتور تلفن همراه با نامهای مختلفی چون «کد شگفتیها، هدفت را بزن و دکا» برای مشترکان عرضه شده بود پایان آذر ماه آخرین مهلت اپراتورها برای اجرای این طرح بود.
وی گفت: اپراتورها برای ادامه مجدد این طرح تشویقی باید موافقت رگولاتوری را کسب کنند که به دلیل مشکلاتی که این طرح تشویقی به همراه داشت فعلا رگولاتوری مجوز ادامه این طرح را نداده است.
عباسیشاهکوه در مورد مشکلاتی که طرحهای شگفتانگیز مکالمات برای مشترکان اپراتورها به همراه داشت، گفت: به دلیل نامحدود بودن میزان مکالمات در این طرحها بخشهایی از شبکه به دلیل ترافیک بالا مقاطعی از ساعات شبانهروز از نظر کیفیت با مشکلاتی مواجه شده بود. همچنین در بعضی از این طرحها به دلیل عدم اطلاعرسانی شفاف و دقیق مشکلاتی برای مشترکانی که از این طرحها استفاده کردهاند، پیش آمد.
معاون رگولاتوری اضافه کرد: بر این اساس از اپراتورها خواستهایم تا موضوعات مربوطه را اصلاح کنند تا بتوانند طرحها را به صورت مجدد اجرایی کند. وی با تاکید بر اینکه ادامه طرحهای تشویقی موبایل برای مکالمات شگفتانگیز منوط به رفع اشکالات مد نظر از سوی رگولاتوری است، گفت: مشکلات به وجود آمده هم از سوی بخش نظارت سازمان تنظیم مقررات و بازخوردهایی که از مشترکان اتخاذ شده بود، اطلاعرسانی شده و نیز از نظر کیفیتسنجی نیز این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است. عباسیشاهکوه با بیان اینکه برخی طرحهای تشویقی که مشکلاتی را برای مشترکان ایجاد نکردهاند مشمول این تصمیم نمیشوند، تصریح کرد: حالت نامحدود مکالمه با تلفن همراه و نیز اینترنت که با طرحهای تشویقی این سه اپراتور موبایل دیده شده است، بار ترافیکی بسیاری روی شبکه ایجاد میکند و کیفیت شبکه را تحت تاثیر قرار داده است البته در این زمینه آثار ضد رقابتی این سرویسها برای رگولاتوری مهم است که در این زمینه نیز شروطی برای اپراتورها نیز در نظر گرفته شده است.
معاون سازمان تنظیم مقررات گفت: اپراتورهای موبایل باید آماری از میزان درآمد و نیز افزایش تعداد مشترکان و افزایش ترافیک شبکه طی مدتی که این طرح را اجرایی کردهاند به رگولاتوری ارائه دهند و نیز در مورد اطلاعرسانی شفاف خود برای مشترکان توضیح قابل قبولی داشته باشند.
وی افزود: ادامه طرحهای شگفتانگیز و مکالمات نامحدود اپراتورها منوط به ارائه این شروط از سوی اپراتورها به رگولاتوری میشود و در این زمینه این موضوع به اپراتورهای موبایل از اول دی ماه اعلام شده است.
قطعا سود حاصل از خدمات پایه نظیر برقراری ارتباطات مکالماتی قابل قیاس با سرویسهای دیتا نیست زیرا تعرفه پهنای باند چندین سال است که نزولی شده و نرخ کنونی قطعا گرانتر از سال آینده خواهد بود لذا تجارت بر بستر پهنای باند اگر هوشمندانه نباشد، صرف پهنای باند سودی در پی نخواهد داشت.
گفتنی است، ارائه طرح «مکالمات نامحدود» درونشبکه از سوی سه اپراتور همراه اول، ایرانسل و رایتل ازجمله طرحهای پیشگیرانهیی است که باب میل مشترکان ایرانی است و اپراتورها نیز مانور سنگینی روی این موضوع میدهند تا به این واسطه نظر مشترک را نسبت به شبکه ارتباطی خود جلب کنند.
همراه اول تنها اپراتوری بود که طی فصول مختلف طرح «هدف رو بزن» را برای مشترکان دایمی و اعتباری خود به شکلی یکسان فعال و رقمی ناچیز را از مشترکان خود بابت برقراری مکالمات نامحدود ماهانه دریافت کرد.
بعد از این اپراتور، ایرانسل هم این طرح را برای مشترکان اعتباری خود فعال کرد تا بابت تماس نامحدود درونشبکه(تماس با ایرانسلیها) مبلغی ناچیز را بپردازند.
طرح دکای رایتل هم به همین منظور فعال شد تا مشترکان این اپراتور نیز طعم مکالمات نامحدود درونشبکه را بچشند.
تنها تفاوتی که در مکالمات نامحدود اپراتورها مشاهده میشد، گستردگی دامنه مکالماتی مشترکان همراه اول بود که اعم از دایمی و اعتباری میتوانستند هم با همراه اول و هم تلفنهای ثابت مکالمه کنند.
رقمی هم که به هر یک از مشترکان توسط اپراتورها برای فعالسازی این طرح ارائه میشد، بسته به میزان کارکردشان بود و قطعا مشترک پرمصرف رقم بیشتری را نسبت به کممصرفها میپرداخت. اپراتورهای موبایل با توجه به اینکه پیش از فعالسازی طرحهای خود باید سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی را در جریان قرار دهند تا اقدامی ضد رقابتی به گفته کارشناسان این سازمان رخ ندهد اکنون طرحهای خود را به یکباره و همزمان متوقف کردهاند.