چین، مهمترین دغدغه اقتصادی جهان در 2016
منوچهر فخرزاد کارشناس اقتصادی
«اقتصاد جهان در سال 2015 هم خبرهای خوب داشت و هم خبرهای بد. اقتصاد امریکا به رشد خود ادامه داد و در زمینه ایجاد شغل بیلان نسبتا خوبی داشت درحالی که رشد اقتصادی اروپا به طور کلی سرعت گرفت و ژاپن نیز تقریبا درجا زد. در سال 2016 اما مهمترین مساله اقتصادیای که باید بدان توجه کرد اقتصاد چین است.» این بخشی از مصاحبه مائوری آبستفلد، تحلیلگر ارشد اقتصادی است که به تازگی همکاری خود را با صندوق بینالمللی پول آغاز کرده است.
به گزارش وبسایت صندوق بینالمللی، مائوری آبستفلد گفته است، اقتصادهای نوظهور جز برخی استثناها (ازجمله هند) بهدلیل کاهش قیمت کالا با کاهش رشد اقتصادی و سختتر شدن شرایط مالی مواجه شدند. دستیابی به رشد مداوم و پایدار در این اقتصادها نیز همچنان سخت و غیرممکن به نظر میرسد.
به گفته این تحلیلگر اقتصادی، تنشهای سیاسی و ژئوپلیتیک در برخی مناطق جهان باعث تشدید چالشهای اقتصادی کشورهای این مناطق شده است. این تنشها در سال 2016 ازجمله دلایلی هستند که بر اقتصاد جهان بیشترین تاثیر را خواهند گذاشت.
آبستفلد گفته است:«با این حال اقتصاد چین همچنان بیشترین اهمیت را در سال جاری خواهد داشت. اقتصاد این کشور بهدلیل گذار از سرمایهگذاری و تولید به بخش مصرف و خدمات مسیری نزولی را طی میکند. اما (مساله اینجاست که) سرریز جهانی کاهش رشد اقتصادی چین از طریق کاهش واردات و کاهش تقاضا برای کالا، اقتصاد جهان را نیز تحت تاثیر قرار داد و این تاثیر بسیار بیشتر از آنچه بود که کارشناسان پیشبینی کرده بودند.
دولت چین میکوشد رشد اقتصادی را در سال جاری میلادی بین 6.5 تا 7درصد کنترل کند و هنوز مشخص نیست به این هدف نایل خواهد شد یا خیر. اما به دلیل کاهش تقاضا برای کالاهای چینی، وضعیت صادرات و تولید مطلوب نیست و این مساله رسیدن به این هدف را دچار مشکل کرده است. آمارها نشان میدهد که شاخص تولید در چین در شروع سال جاری میلادی به پایینترین رقم در 10ماه گذشته رسیده است. از آن سو در بازارهای اوراق بهادار در شهرهای «شن جن» و «شانگهای» در جنوب و شرق این کشور بورس در خلال یک روز در شروع سال جاری میلادی 7درصد سقوط کرده است.
امریکا میگوید که به دلیل همین افت نگرانکننده، وضعیت در بورس وال استریت نیز مطلوب نیست و نگرانیهایی از استمرار این شرایط در ژاپن و کره منتشر شده و هر دو کشور گفتهاند این روند، تبادلات تجاری خارجی و شاخصهای بورس را تخریب میکند. شاخص تولید در دو ماه قبل در چین بالاتر از 48.6 بود اما ناگهان در پایان سال گذشته میلادی به 48.2 پایین آمد که پایینترین میزان در 10ماه گذشته بوده است. هر چقدر این شاخص کمتر از 50 باشد، نشانه آن است که اوضاع در بخشهای تولیدی در یک کشور به هیچ وجه مساعد نیست و اوضاع رو به وخامت میرود.
به گفته مائوری آبستفلد، بحران پناهندگان سوریه و عراق نیز یکی از مسائل مهم 2016 است که میتواند برای اتحادیه اروپا و اقتصاد این منطقه چالش ایجاد کند. تغییرات آبوهوایی و همکاریهای بینالمللی در این زمینه ازجمله دیگر مواردی است که بسیار اهمیت دارد.
آبستفلد همچنین با اشاره به اقتصادهای نوظهور گفته است:«جاری شدن سرمایه به اقتصادهای نوظهور کاهش یافته است؛ ارزهای رایج این کشورها نیز با ضعف شدیدی مواجه شدهاند. از طرف دیگر کاهش بیشتر قیمت کالا به ویژه در بخش انرژی ممکن است دردسرهای بازارهای نوظهور را بیشتر کند. فدرال رزرو امریکا نیز قصد دارد به صورت تدریجی نرخ بهره را افزایش دهد که این مساله بسیار تاثیرگذار خواهد بود.»