اخبار
تولید نخستین پادزهر مسمومیت با منوکسیدکربن
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه پیتزبورگ و دانشگاه پیر و ماری کوری موفق به ساخت پروتئینی در بدن موشها شدهاند که مسمومیت منوکسیدکربن را معکوس میکند.
به گزارش ایسنا و به نقل از سایتک، یافتههای این دانشمندان میتواند در یک فرمول درمانی آینده به عنوان نخستین پادزهر مسمویت منوکسیدکربن به کار گرفته شود. سالانه بیش از 50هزار موقعیت اضطراری به دلیل اینگونه اتفاقها گزارش میشود که به یکی از علل جهانی مرگ و میر ناشی از مسمومیت تبدیل شده است.
مواجهه با گاز منوکسیدکربن منجر به جابهجایی مولکولهای اکسیژن در هموگلوبین با گاز میشود. با توجه به این واقعیت که این نوع مسمومیت به سرعت بر بدن انسان تاثیر میگذارد، بهبود شناختی چندین ماه یا چندین سال طول میکشد. از آنجایی که منوکسیدکربن دیده نشده و بوی آن احساس نمیشود، به سادگی میتواند انسان را مسموم کرده و منجر به کاهش اکسیژن در سلولهای قرمز خون شود. این سلولها به ارائه اکسیژن به مغز و سایر بافتهای بدن میپردازند و مسمومیت آنها منجر به اختلال در عملکرد میشود.
محققان پروتئینی را طراحی کردند که بهطور انتخابی منوکسیدکربن را هدف قرار میدهد. زمانی که این گاز شناسایی شد، فرمول به آن چسبیده و از پیوستن آن به هموگلوبین جلوگیری میکند. دلیل اینکه منوکسیدکربن به سادگی به هموگلوبین متصل میشود، این است که چسبندهتر از اکسیژن بوده و به راحتی در جریان خون با آن جابهجا میشود. محققان برای کاربردی کردن ترکیبشان، نوروگلوبین مصنوعی ساختند که 500 برابر سفتتر از چسبندگی منوکسیدکربن به گلوبین به آن میچسبد.
زمانی که این ترکیب در بدن موشها آزمایش شد، به این موجودات کمک کرد تا در دوزهای مرگبار گاز دوام بیاورند. محققان 3درصد منوکسیدکربن به موشها تزریق کردند که برای کشتن سریع یک انسان کافی است. زمان تزریق 4.5 دقیقه بود که طی آن فشار خون موشها به شد افت کرد و ضربان قلب نیز نامنظم شد. سپس به موشها مولکول نوروگلوبین مصنوعی از طریق یک لوله داخل وریدی تزریق شده و چند ثانیه بعد، فشار خون حیوان به حالت عادی بازگشت. در صورت تایید، این پادزهر میتواند به سرعت به قربانیان تزریق شود و از تاخیرهای پرهزینه رایج در گزینههای درمان کنونی جلوگیری کرد، اما به تحقیقات بیشتر پیش از آزمایش این فرمول روی انسان نیاز است.
فراخوان ستاد علوم شناختی
برای حمایت از طرحهای پژوهشی
فراخوان حمایت از طرحهای پژوهشی، توسعه فناوری و مطالعاتی توسط ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری منتشر شد. ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری با توجه به ماموریت خود از پژوهشهای پایه، کاربردی و توسعه فناوری و زیرساخت در راستای اهداف و اولویتهای مصوب ستاد حمایت میکند. با توجه به آغاز به کار آزمایشگاه ملی نقشهبرداری مغز و ارائه خدمات به تمام محققان شناختی کشور در این فراخوان تاکید ویژه روی طرحهای پژوهشی، توسعه فناوری و خدمات شناختی مبتنی بر نقشهبرداری مغز است. همچنین در این فراخوان با ذکر اولویتها بر پژوهش و توسعه سیستمهای ارزیابی شناختی و توانبخشی شناختی تاکید شده است. در این فراخوان امکان پیشنهاد طرحهای مطالعاتی ایجاد شده است. برای ایجاد فرصت جهت فعالیت گروههای مختلف پژوهشی و توسعهدهندگان فناوری و خدمات شناختی، دریافت طرح در فراخوان سال 95 در سه دسته انجام میشود. بر اساس اعلام روابطعمومی معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری، محققان حوزه علوم و فناوریهای شناختی از 25
آذرماه تا 25 دی ماه امسال فرصت دارند فرم پیشنهاد طرح را تکمیل و ارسال کنند.
پیشرفت بیوتکنولوژیکی ایران از نگاه آنکتاد
دبیر ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری گفت: یکی از محورهای مهم اشاره شده در گزارش مرور سیاستهای علم، فناوری و نوآوری جمهوری اسلامی ایران، گزارش پیشرفتهای قابل توجه بیوتکنولوژیک در کشور است.
به گزارش روابطعمومی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، مصطفی قانعی، دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری با اشاره به گزارش مرور سیاستهای علم، فناوری و نوآوری جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: از حوزههای خوبی که بر اساس گزارش ارائه شده پیشرفتهای مناسبی در آن داشتهایم، حوزه نانو و بیوتکنولوژی است که باید از این ظرفیتهای خوب بهره بیشتری ببریم. وی افزود: لازم به ذکر است که در فصل چهارم این گزارش، به نظام نوآوری در حوزه بیوتکنولوژی پرداخته شده است. در این بخش از گزارش آنکتاد، معرفی اولیه، تاریخچه توسعه بیوتکنولوژی در ایران، سیاستگذاریهای توسعه بیوتکنولوژی، شکلگیری نظام نوآوری بیوتکنولوژی و زیرگروههای بیوتکنولوژی آورده شده و در انتها توصیههایی در این خصوص ارائه شده است. به گفته قانعی، پیشرفتهای حوزه بیوتکنولوژی ایران در این چند سال قابل قبول بوده؛ البته هنوز تا نقطه ایدهآل فاصله داریم؛ ولی میتوانیم به شرایط بهتری نیز دست یابیم.
تولید توان الکتریکی با پوشش ترموالکتریکی
متخصصان انستیتوی ملی علوم و فناوری اوسان کرهجنوبی توانستند نوعی پوشش ترموالکتریکی تولید کنند که به شکل رنگ مستقیما روی سطوح مختلف را میپوشاند و قادر است با دریافت اختلاف پتانسیل، انرژی گرمایی با بازدهی بسیار بالا تولید کند.
به گزارش گروه ایرنا از ساینس، اثر ترموالکتریکی که تحت عناوینی همچون اثر پلتیر، سیبک یا تامسون شناخته میشود، در نیمه رساناها دیده میشود. این اثر زمانی ایجاد میشود که در نتیجه اختلاف دمای دو طرف یک صفحه از جنس نیمه رسانا، جریان الکتریکی تولید شود یا در اثر اهمال ولتاژ به آن دمای دو طرف سطح نیمه رسانا با یکدیگر تفاوت داشته باشد. محققان اوسان با تولید این پوشش جدید در واقع مولفههای ترموالکتریکی را از طریق رنگ آمیزی سطوح موردنظر به این سطوح متصل میکنند و محدودیتهای موجود در استفاده از ابزارهای ترموالکتریکی فعلی را رفع کرده و امکان تحصیل انرژی گرمایی را با بازدهی بسیار بالا فراهم میکند.