غذاییها و غیرفلزیها در صدر سرمایهگذاریهای کشور
ترغیب سرمایهگذاران بخش خصوصی و توسعه صنعتی یکی از اولویتهای اقتصادی درهر دولتی است اما هدفمندی در موضوع سرمایهگذاری و مطابق با نیازهای هر کشور و منطقه رفتاری استراتژیک به شمار میرود. اکنون وزارت صنعت، معدن وتجارت در پایان یکسال فعالیت خود و همزمان با هفته دولت 180 طرح صنعتی را در 25 استان کشور افتتاح میکند.
تحلیل آماری این 180 طرح صنعتی و معدنی نشان میدهد که صنایع غذایی و آشامیدنی و صنایع غیرفلزی بیشترین تعداد طرحهای این دوره را به خود اختصاص دادهاند و خراسان رضوی مطابق چند سال گذشته بیشترین حجم سرمایه و تعداد طرح را داشته است. در ادامه رویکرد سرمایهگذاری صنعتی و معدنی ایران را در سال 93 براساس آمار مورد بررسی قرار میدهیم.
جذب بیشترین مبلغ سرمایهگذاری
از 180طرح صنعتی ومعدنی، صنایع غذایی و آشامیدنی با 30، غیرفلزی با 28 و صنایع شیمیایی با 19طرح بیشترین تعداد علاقهمندان به سرمایهگذاری را در سطح کشور به خود اختصاص دادند. البته این رتبهبندی در مبلغ سرمایهگذاری تا اندازهیی متفاوت است؛ صنایع فلزی با 6212 میلیارد، غیرفلزی با 6102 میلیارد و صنایع شیمیایی با 2989میلیارد ریال بالاترین میزان سرمایه را درکل کشور در رتبههای اول تا سوم جذب سرمایهگذاری قرار گرفتهاند.
رشد سرمایهگذاری در صنایع غیرفلزی بیشتر شامل سیمان، اپال، کاشی و سرامیک، آجر، قطعات پیش ساخته، کالاهای بتنی، گچی و برش انواع سنگ است.
در شرایطی که ساخت و ساز در کشور با رکود مواجه است و بازار داخلی نیز درحالت اشباع قراردارد بدون تردید اگر سرمایهگذاران این صنعت اهداف صادراتی را دنبال نکنند نباید انتظار سودآوری و توسعه را درشرایط فعلی داشته باشند. دراین آمار رشد جذب سرمایه صنایع نساجی و پوشاک با توجه به افزایش تعرفه واردات پوشاک و از سوی دیگر ترغیب سرمایهگذاران با 1588میلیارد ریال در رتبه چهارم میزان جذب سرمایه قرار میگیرد که البته ظرفیت توسعه در این بخش نیازمند سرمایهگذاری بیشتری است. (جدول 1)
بزرگترین طرحهای صنعتی هفته دولت در سال 93
در این دوره از میان 180طرح در حال بهرهبرداری طرح تولید قوطیهای فلزی دربدار در استان گیلان با 1700 میلیارد، سیمان مازندران با 1610میلیارد، تولید میلگرد فولادی مازندران با 1430میلیارد، کاشی و سرامیک فارس با 1200میلیارد، طرح تولید کلر، اسیدکلریدریک آذربایجان غربی با 1134میلیارد و سیمان سفید خراسان رضوی با 1128میلیارد ریال در رتبه نخست تا ششم بزرگترین طرحهای صنعتی در حال بهرهبرداری کشور از لحاظ میزان سرمایهگذاری قرار گرفتند.
بزرگترین طرحهای این دوره از لحاظ میزان اشتغالزایی شامل فولاد مازندران با 500، اپال خراسان رضوی با 470، تولید میلگرد قزوین با 400، کاشی وسرامیک خراسان رضوی 395 و فرش ماشینی خراسان رضوی با 329 و قطعات خودرو (تریلر) آذربایجان شرقی با 300 نفر بیشترین میزان اشتغال را ایجاد کردند. استان خراسان رضوی و مازندران در میان استانها بیشترین میزان اشتغال را با طرحهای اجرایی به خود اختصاص دادهاند. در مجموع این 180طرح با سرمایهگذاری 24,158میلیارد ریال برای 9691 نفر اشتغال ایجاد کرده است. (جدول 2)
سرمایهگذاریهای جدید
آمار وزارت صنعت، معدن وتجارت بر اساس 180طرح درحال بهرهبرداری گویای این واقعیت است که اگرچه استان خراسان رضوی همچنان پیشتاز جذب سرمایه وتوسعه صنعتی در ایران است اما برای نخستینبار استانهای محرومی چون کرمان و کرمانشاه نیز توانستهاند با شناسایی نقاط قوت خود بخشی از طرحهای سرمایهگذاری کشور را به خود اختصاص دهند و پس از خراسان رضوی و گلستان که در رتبه اول و دوم تعداد طرحهای درحال بهرهبرداری هستند کرمان با 14طرح و 655 میلیارد ریال در رتبه سوم قرار گرفته است.
همچنین استان خراسان رضوی با فاصلهیی چشمگیر نسبت به سایر استانها با 23 طرح و 4620 میلیارد ریال سرمایهگذاری در صدر فهرست استانهای کشور قراردارد. قزوین نیز در این آمار با جذب 2243 میلیارد ریال روند رو به رشدی را میان استانهای کشور
دنبال میکند.
جایگاه استان اصفهان به عنوان صنعتیترین استان کشور با رتبه 9 در تعداد و رتبه 4 در جذب سرمایه بیانگر ادامه روند نزولی استان اصفهان در توسعه یافتگی است. (جدول 3)
