غذاگردی

۱۳۹۳/۰۶/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۹۶۹

بخشی از لذت هر سفری به خوراکی‌های آن است. رسم ناد‌رستی باب شد‌ه که همه مواد‌ غذایی را از خانه برد‌اریم و د‌ر صند‌وق عقب بگذاریم و تمام طول سفر را با همان‌ها سر کنیم. اما با این کار علاوه بر اینکه به لحاظ اقتصاد‌ی ضرر می کنیم، سلامتمان را هم به خطر می‌اند‌ازیم و لذت تجربه خوراکی‌های تازه محلی را از د‌ست می د‌هیم.


مردم تکاب اغلب غذاهای گوشتی را با ترشی مصرف می‌کنند. یکی از غذاهای معروف تکاب آبگوشتی است که در تنور پخته می‌شود و بسیار خوشمزه است.

مردم منطقه به دلیل شیوه معیشت مبتنی بر دامداری، کشاورزی، باغداری و زنبورداری از گیاهان طبیعی و خوراکی مانند قارچ، کرفس، کنگر، ریواس، منه، خوژه و... به صورت تازه و خشک کرده زیاد استفاده می‌کنند.

بریانی همان کباب کردی است که برای تهیه آن بره یا بزغاله چند ماهه (برخ) را ذبح و پوست آن را می‌کنند و کل لاشه را به یک سیخ آهنی یا چوبی می‌کشند و روی آتش سرخ و کباب می‌کنند. کباب بریانی از گوشت پرندگان نیز تهیه می‌شود.

مرغ سرخ شده همراه با پلو، کباب قارچ کوهی خورش کرفس، کنگر کوهی، دلمه، کوفته شور (کوفته برنجی) و کنگر ماست از دیگر غذاهای محلی منطقه است. فرآورده‌های لبنی که اکثر خوراک مردم را تشکیل می‌دهد شامل پنیر محلی، ماست، سرشیر، سهر توژ شیر، کشک،کره و... است.


آش‌های محلی استان زنجان


آش گندم:

گندم را تمیز کرده و می‌شویند. سپس در آب خیس می‌کنند و پس از نرم شدن در شیر می‌‌پزند. در آذربایجان به این ‌آش هدیگ می‌گویند.

آش ترش:

مانند آش رشته تهیه می‌شود که علاوه بر اسفناج و لوبیا و نخود، کشمش، زردآلوی خشک و آلوچه خشک نیز اضافه می‌کنند. پس از پختن نیز سرکه و شیره انگور را اضافه کرده و میل می‌کنند.

آش شیر:

برنج را با شیر می‌جوشانند و پس از سرد شدن با اضافه کردن شکر، نمک یا مربا میل می‌کنند.

از غذاهایی که معمولا فقط در مراسم خاصی پخته می‌شوند و مردم زنجان در سایر اوقات سال کمتر از آن استفاده می‌کنند می‌توان به غذای شب چهارشنبه سوری - غذای شب عید و غذایی که به هنگام دندان در آوردن کودک پخته می‌شود اشاره کرد.

شب چهارشنبه سوری معمولا خانواده‌ها به همراه برنج، خورشی به‌نام «شش‌انداز» درست می‌کنند که ترکیبی است که از روغن، خرما، کشمش، گردو، تخم‌مرغ و سرکه. علاوه بر این به تعداد افراد خانواده تخم‌مرغی با پوست پیاز نازک در لابه‌لای برنج گذاشته می‌شود تا رنگ بگیرد معمولا اشکال متنوعی که روی تخم‌مرغ ایجاد می‌شود توسط افراد تفسیر می‌شود مثلا اگر روی تخم‌مرغی شکلی مانند هواپیما دیده شود آن را نشانه سفر حج می‌گیرند و غیره. اما خوراک شب عید نوروز، در این شب اغلب خانواده‌ها معمولا یک ماهی تهیه می‌کنند و در کنار ماهی رشته پلو یا زعفران پلو (بسته به استطاعت خانواده) پخته می‌شود. یکی از دلایلی که مردم برای مصرف ماهی در شب سال نوبر می‌شمرند این است که چون آب دریا حیات‌بخش است برای همین در اول سال از موجودات دریایی استفاده می‌کنند تا سال خوبی داشته باشند. یکی دیگر از غذاهایی که در زنجان در مراسم خاصی پخته می‌شود خوراکی است به نام دنک که در هنگام دندان در آوردن کودک پخته می‌شود این خوراک از گندم و گوشت تهیه می‌شود و بعضی از اوقات این خوراک بین خویشان نزدیک و گاهی بین همسایه‌ها نیز توزیع می‌شود. قاتق لش نیز نوعی خوراک است که از گوشت و مقداری برنج درست می‌شود همچنین در تمام مراسم برنج با گوشت یا ماهی پخته می‌شود و به آن «پلاو» می‌گویند. چکدرمه نوعی پلو با گوشت است که برای میهمانان و نیز در مراسم پخته می‌شود گاهی نیز کشمش و دانه‌های انار به آن اضافه می‌شود که برای میهمانان و نیز در مراسم پخته می‌شود گاهی نیز کشمش یا دانه‌های انار به آن اضافه می‌شود.

یاغ‌چوربا نوعی سوپ است که از نان ریزریز و آب و چربی درست می‌شود و گاهی پیاز به آن اضافه می‌کنند «قره‌چوربا» گوشت آب‌پز با نان ریزریز شده است. از دیگر غذاهای محلی استان زنجان می‌توان به رشته - بلاماش (با آرد و روغن درست می‌شود) قیقاناخ (خاگینه با شیره‌انگور یا عسل) - کوفته - آغوز یا بلاما - اییردک (با آرد و شیر درست می‌شود) -سوزمه: ماست کیسه‌یی - حلوای شیره - فیرنی - قووت را نام برد. همچنین از انواع‌ آش می‌توان اریشته آشو (‌آش رشته) - بوغدا آشو (‌آش گندم) - تورش آشو اشاره کرد و (‌آش ترش) - سوت آشو (شیر برنج) - قوروت آشو (‌آش کشک) یارما آشو (‌آش بلغور) را نام برد.

مشاهده صفحات روزنامه