دستاورد اجلاس بینالمللی کمیته ایمنی دریانوردی
اجلاس نود و هشتم کمیته ایمنی دریانوردی که با حضور 170 کشور عضو و سازمانهای ناظر در لندن برگزار شد، پنج دستاورد مهم برای جمهوری اسلامی ایران داشت که از آن جمله مسوولیت تدوین پیشنویس نمونه دورههای آموزشی امنیت دریانوردی به ایران واگذار شد.
به گزارش ایرنا از روابطعمومی سازمان بنادر و دریانوردی، در نود و هشتمین کمیته ایمنی دریانوردی که از تاریخ 17 لغایت 26 خردادماه 1396 برگزار شد، به موضوعهایی نظیر ارتقای امنیت دریانوردی و جلوگیری از دزدی دریایی، استانداردهای هدفمند برای ساخت کشتیها، ایمنی دریانوردی و تهیه دستورالعمل چگونگی اجرای زود هنگام الزامات سازمان بینالمللی دریانوردی پرداخته شد.
در این اجلاس که کارشناسان سازمان بنادر و دریانوردی، شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، شرکت ملی نفتکش ایران، دانشگاه دریانوردی آزاد اسلامی واحد خارگ و موسسه ردهبندی ایرانیان به عنوان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران حضور داشتند، با بررسی اسناد و ارائه پیشنهادها به صحن علنی این اجلاس و همچنین ارائه دیدگاههای کارشناسی در کمیتههای تخصصی فرعی توسط هیات نمایندگی ایران، دستاوردهای مهم ذیل برای ایران به دست آمد.
سند پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران در رابطه با تهیه سرفصلهای آموزشها و آزمونهای امنیت دریانوردی با تایید تمام حاضران در اجلاس به تصویب رسید و مسوولیت تدوین پیشنویس نمونه دورههای آموزشی جدید نیز به جمهوری اسلامی ایران واگذار شد.
واگذاری مسوولیت یاد شده در سطح بینالمللی به جمهوری اسلامی ایران نشانگر تایید نقش موثر و توانمندی کارشناسان ایرانی در حوزه امنیت دریایی است. با توجه به مشارکت جدی و فنی هیات اعزامی در کارگروه مربوط به موضوعات تدوین استانداردهای هدفمند ساخت کشتی و ایمنی دریانوردی پیشنهاد نمایندگان ایران به دولت یونان جهت مشارکت و ارائه سند مشترک در اجلاس بعدی کمیته مورد موافقت دولت یونان و کمیته قرار گرفت.
در صیانت از حق ایران برای استفاده از کشتیهای غیر نظامی به همراه نیروی مسلح برای حمایت از کشتیهای عبوری از مناطق پرخطر دزدی دریایی، سند پیشنهادی دولت هند با محتوای تدوین دستورالعمل اجرایی نظارتی بر اینگونه کشتیها که میتوانست منجر به مشکلات عملیاتی و امنیتی برای اقدامهای موثر نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تامین امنیت دریانوردی و جلوگیری از دزدی دریایی شود، با مخالفت جدی هیات جمهوری اسلامی ایران و ارائه توضیحات و توجیهات متقن فنی و عملیاتی تهیه شده با مشارکت ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، از دستور کار اجلاس خارج شد.
هیات اعزامی با بیش از 24 مورد اعلام نظر کارشناسی در سالن اصلی اجلاس و مشارکت موثر در تمام کارگروههای تخصصی فرعی یکی از فعالترین هیاتهای اجلاس بر شمرده شد.
حضور نمایندگان دانشگاه آزاد دریانوردی خارگ در این اجلاس منجر به ورود مباحث علمی و آشنایی دانشگاههای دریانوردی کشور با نحوه سیاستگذاریهای سازمانهای بینالمللی در بخش دریانوردی شد که آثار این مشارکت در دانشگاههای کشور به زودی نمایان خواهد شد.
هر ساعت 1200نفر
در جهان آواره میشوند
طبق آخرین گزارش سازمان ملل متحد بهطور متوسط از هر 113نفر یک نفر در جهان امروز پناهنده یا آواره است و هر ساعت 1200نفر آواره میشوند که متاسفانه بیش از 80درصد آنان از کشورهای کم درآمد یا درآمد متوسط هستند.
بیستم ژوئن روز جهانی پناهندگان است، در این میان به جرات میتوان عنوان کرد که جمهوری اسلامی ایران که چهارمین کشور پناهنده خیز دنیا به شمار میآید به دلیل اتخاذ سیاستهای نوع دوستانه در حمایت از جمعیت میلیونی پناهندگان در ایران الگویی رفتاری و اجرایی برای سایر کشورهاست که این موضوع توسط نهادهای بینالمللی نیز بیان شده است.
در چارچوب همین سیاستهای مبتنی بر برادری اسلامی و مدارای انسانی است که اکثریت قریب به اتفاق پناهندگان نه در اردوگاه که در کنار تعامل و همسایگی جامعه ایرانی در مناطق شهری و روستایی ساکن هستند. دولت یازدهم نیز در چارچوب سیاستهای کلی نظام در مواجهه نوع دوستانه با پناهندگان اقدامات و سیاستهای متعددی را اجرا کرده است. پس از دستور تاریخی مقام معظم رهبری مبنی بر تحصیل همه کودکان افغانستانی دولت تدبیر و امید در اردیبهشت 95 موانع فراروی تحصیل دانشآموزان اتباع خارجی را لغو و دسترسی تمام کودکان افغانستانی ساکن در ایران به آموزش رسمی را میسر کرد تا عدد دانشآموزان پناهنده و مهاجر خارجی در مدارس دولتی ایران به بیش از 400 هزار نفر برسد.
از سوی دیگر در چارچوب برنامه بیمه سلامت ایرانیان تمام جمعیت پناهندگان ساکن در ایران امکان دسترسی به بیمه را پیدا کردند. همچنین با توجه به نقش مهم سازمانهای غیر دولتی ایران در ارائه خدمات آموزشی درمانی و توانمندسازی به پناهندگان حمایت از این موسسات و تسهیل فعالیتهای آنان به عنوان یک اولویت پیگیری
شد.
البته باور من این است که باید استراتژیها و سیاستهای آینده نگر در خصوص پناهندگان داشته باشیم به ویژه تاکید دارم که حمایت اجتماعی از کودکان که آسیبپذیری بیشتری دارند هدفمندتر و گستردهتر ادامه یابد. فراموش نکنیم در دنیایی که خشونت، جنگ و تنش گسترش یافته است برای مواجهه با بحران پناهندگی به همدلی همبستگی و سیاستهای کارآمد و همهجانبه نیاز داریم.