آثار برنامههای تولیدی و مالی ایرانخودرو در بازارسرمایه
آمارهای موجود در سامانههای اطلاعرسانی بورس تهران حکایت از آن دارد که آثار اجرای برنامه همهجانبه سامانههای تولیدی و مالی ایرانخودرو بهتدریج در بازار سرمایه قابل مشاهده شده است.
ایرانخودرو برای اصلاح ساختار و ترکیب سبد داراییها، افزایش و تنوع سبد تولید اصلاح ساختار درآمد، افزایش بازده و بهبود روشهای حمایت از سهامداران خرد، برنامههای متنوعی را در دست اجرا دارد. اجرای این برنامهها از یکسو موجب افزایش سهم بازار این گروه از بازار خودرو کشور شده و از سوی دیگر ترکیب درآمدی شرکت ایرانخودرو را به سمت سلامت و کیفیت بالاتر سوق داده و مجموع این عوامل موجبات افزایش سود سهام و در نتیجه بازده سرمایهگذاران در سهام ایرانخودرو را فراهم آورده است.
حمایت از سهامداران خرد
گروه صنعتی ایرانخودرو از چندی قبل برای ملموستر شدن نتایج اجرای برنامههای اصلاح ساختار و همچنین حفظ حقوق سهامداران خرد برنامههای تازهای را جهت بازارگردانی سهام این شرکت در تالارهای بورس به اجرا گذاشت. به این ترتیب در شرایطی که از زمستان پارسال بازارگردانی سهام ایرانخودرو با هدف حمایت از منافع سهامداران خرد با روشی تازه در حال پیگیری است، آمارهای رسمی بورس تهران نشان میدهد این موضوع بر روند بازده سهام این گروه خودروسازی اثر مثبتی برجای گذاشته به نحوی که میانگین بازده 18ماهه سهام ایرانخودرو در بورس تهران از مرز 60درصد فراتر رفته است. طبق آمارهای موجود ارزش سهام ایرانخودرو در بورس تهران از محدوده 160 تومان در پایان پاییز 94 به محدوده 260 تومان در آغاز تابستان امسال رسیده؛ این موضوع موجب شده میانگین بازده سرمایهگذاران در سهام ایرانخودرو در طول یکسالونیم گذشته از 62درصد فراتر رود.
اصلاح ساختار و ترکیب درآمد
اطلاعات مالی منتشر شده در بورس تهران نشان میدهد؛ علاوه بر افزایش بازده، ساختار و ترکیب درآمدی شرکت ایرانخودرو هم رو به بهبود است بهطوری که ایرانخودرو در سال مالی گذشته بالاترین رقم درآمد عملیاتی را در صنعت خودرو ایران کسب کرده است.
طبق آمار موجود در سایت اطلاعات ناشران بورس موسوم به کدال، درآمدهای عملیاتی شرکت ایرانخودرو در سال مالی 95 معادل 39درصد افزایش یافته و به این ترتیب جایگاه ایرانخودرو در جمع شرکتهای دارای سلامت مالی و تجاری تثبیت شده است.
در ادبیات مالی به درآمد عملیاتی «درآمد منظم» هم میگویند. درآمـد عملیاتی یا «منظم» یک شرکت بیانگر سلامت مالی و تجاری یک شرکت است. میزان درآمدهای عملیاتی ایرانخودرو طبق صورتهای مالی حسابرسی نشده در پایان سال مالی گذشته به 256هزار و 122 میلیارد ریال رسید، این رقم در سال مالی قبل از آن 184هزار میلیارد ریال بود. به باور کارشناسان با توجه به اجرای برنامه تولید بهینه براساس حاشیه سود محصولات و تمرکز بر روی تولید این خودروها با عرضه خودروهایی نظیر دناپلاس و پژو 2008 و چشمانداز موجود برای تداوم این روند باید انتظار داشت؛ فرآیند رشد درآمد عملیاتی ایرانخودرو ادامه یابد.
اثر افزایش تولید بر سود سهام
طبق آمار عملکرد ایرانخودرو که در بورس تهران منتشر شده تولید و فروش محصولات این شرکت خودروساز در بهار امسال افزایش مطلوبی داشته است. گروه صنعتی ایرانخودرو در سال گذشته هم 651هزار دستگاه خودرو تولید و روانه بازار کرده بود. اجرای پروژههای ارتقای کیفیت در بخشهای مختلف ایرانخودرو، در چندماه اخیر به ثمر نشسته و منجر به افزایش ستارههای کیفی محصولات ایرانخودرو از جمله دناپلاس، تندرپلاس، تندر اتوماتیک، سورن، 206 صندوقدار و سایر محصولات شده است. آمارها نشان میدهد در این دوره بهرغم عرضه قابل توجه خودروهای وارداتی، ایرانخودرو توانست با تنوع محصولات موجب حفظ سهم بیش از 52درصدی ریالی و سهم تعدادی 51درصدی تولید در بازار شود.
رشد تولید در ایرانخودرو درحالی بدست آمده که باتوجه به حادثه آتشسوزی در یکی از شرکتهای تامین کننده قطعات خودرو در اواخر اردیبهشت ماه، در محافل صنعت خودرو و بازارسرمایه این نگرانی بهوجود آمده بود که آهنگ رشد تولید در صنعت خودرو ایران کند خواهد شد.
طبق آماری که در سایت اطلاعات ناشران بورس موسوم به کدال منتشر شده، شرکت ایرانخودرو در در 3 ماهه نخست امسال، یعنی تا پایان فصل بهار، 144هزارو 667 دستگاه انواع خودرو سواری تولید کرده است. این آمار نسبت به عملکرد ایرانخودرو در مدت مشابه سال مالی گذشته، از رشدی 8درصدی حکایت دارد. آمارهای تازه منتشر شده در بازار سهام نشان میدهد شرکت ایرانخودرو در بهار سال 96 نسبت به مدت مشابه سال قبل 10هزارو 761 دستگاه خودرو بیشتر تولید کرده است. طبق آمار رسمی منتشر شده در بورس تهران، همزمان با رشد تولید، میزان فروش ایرانخودرو هم در بهار سال مالی جاری نسبت به بهار پارسال رشدی 5.8درصدی را تجربه کرده است، ایرانخودرو در بهار امسال 125هزارو 787 دستگاه انواع خودرو سواری را در بازار فروخت.
برنامههای ایرانخودرو
برای اصلاح ترکیب سبد داراییها
همچنین جزییات اقدامات و برنامههای ایرانخودرو برای اصلاح ترکیب سبد داراییها با هدف بهبود کارایی شرکتهای زیرمجموعه اعلام شد.جمع ارزش سهام شرکتهای واگذار شده ایرانخودرو در سال مالی 95 معادل مبلغ 3هزار و 37 میلیارد ریال بوده است. اجرای این برنامه، موجب افزایش درآمدهای ایرانخودرو از محل واگذاری داراییهای مازاد شده است.
شرکت ایرانخودرو نیز همسو با فضای با نشاط ایجاد شده، ناشی از عملکرد حوزه سیاست خارجی در دولت یازدهم، سیاست اصلاح ساختار سبد داراییهایش را در دستور کار قرار داده است. این سیاست در چارچوب آییننامه واگذاری شرکتهای زیرمجموعه، مصوب هیات مدیره ایرانخودرو به اجرا درآمده است. در این چارچوب اهتمام اصلی و تمرکز ویژه مدیریت گروه بر واگذاری سهام شرکتهای زیرمجموعه بوده است.
در سال مالی 1395 معادل 14درصد سهام شرکت بیمه پارسیان به مبلغ یکهزار و 59 میلیارد ریال واگذار شد. همچنین 2درصد از سهام شرکت ایرانخودرو متعلق به شرکت سرمایه گذاری سمند به مبلغ یکهزار و 127 میلیارد ریال فروخته شد. در ادامه اجرای برنامه اصلاح ساختار سبد داراییهای ایرانخودرو، 70درصد از سهام شرکت فنرسازی خاور نیز در مجموع به مبلغ 353 میلیارد ریال واگذار شد. در این میان بخش دیگری از سهام متعلق به گروه ایرانخودرو در سایر شرکتهای فعال در بورس در مجموع به مبلغ 517 میلیارد ریال فروخته شد.
همچنین این شرکت در نظر دارد پس از بررسی و تحلیل سبد سرمایهگذاریها در صورت لزوم فرآیند اصلاح ساختار را امسال هم ادامه دهد، اما طبیعتا این فرآیند باید با هدف بهینهسازی ترکیب داراییها در عین رعایت صرفه و صلاح اقتصادی به اجرا درآید.
بازتاب عملکرد ایرانخودرو
در نهادهای تصمیمساز
بازتاب نتایج عملکرد ایرانخودرو در اصلاح همهجانبه سامانههای تولیدی و مالی در نهادهای تصمیمگیر و تصمیمساز نظیر مجلس شورای اسلامی قابل توجه بوده، به طوری که حجتالاسلام سیدجواد حسینیکیا، عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس به تازگی اعلام کرده است: ایرانخودرو با هدایت و درایت تیم مدیریتی خود کوشیده است با اصلاح ساختار مالی و ترکیب تولید و کاهش هزینههای سربار در مسیر بهرهوری و سوددهی قرار گیرد. او گفت: ایرانخودرو طی چهار سال اخیر گامهای خوبی در زمینه عرضه محصولات جدید، ارتقای کیفی و ایمنی محصولات خود و استفاده از فن آوریهای جدید، برداشته است البته این روند باید با شتاب بیشتری تداوم داشته باشد. او تاکید کرد: امضای قرارداد ایرانخودرو با شرکتهای دانشبنیان ایرانی و شرکتهای خارجی برای طراحی پلتفرم محصولات جدید ایرانخودرو یک گام هوشمندانه در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و خودروساز شدن ایرانخودرو است.