میزان سموم در برخی محصولات بیش از ۱۰ درصد است
رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه ۹۷ درصد داروی مصرفی مردم از نظر کمی تولید داخل است، گفت: وضعیت ما از نظر مصرف سموم کشاورزی و آلایندهها خوب نیست.
رسول دیناروند با بیان اینکه در طول چهار سال گذشته وضعیت سلامت جامعه بسیار تغییر کرده، اما هنوز برای رسیدن به جایگاه مطلوب فاصله داریم اظهار کرد: در سال ۹۲ همزمان با روی کار آمدن دولت یازدهم ما با مشکلات عدیدهیی در عرصه دارو مواجه بودیم اما خوشبختانه با مدیریت صحیح این مشکلات برطرف شده و در گزارش دولت که در صد روزه اول این دولت اعلام شد نیز آمده بود. او با بیان اینکه ما از همه ابزار ممکن برای مدیریت صحیح در عرصه غذا و دارو استفاده میکنیم گفت: دسترسی سریع بیماران به دارو نیز برای مهم بوده و از همین رو سهم تولید داخل که در سال گذشته در زمینه دارو ۶۰ درصد بوده امسال به ۷۰ درصد رسیده است. همچنین میانگین داروهای وارداتی در طول چهار سال گذشته یک میلیارد دلار بوده که نسبت به چهار سال گذشته آن ۵۰۰ میلیون کاهش داشته است.
رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه قیمت ارز مبادلاتی در طول چهار سال گذشته ۴۰ درصد افزایش داشته است گفت: اگر ما تابع شرایط بودیم باید قیمت داروهای وارداتی امروز ۴۰ درصد افزایش داشت اما ما با کاهش قیمت ارزی دارو این شرایط را کنترل کردیم و اجازه افزایش ۴۰ درصدی را ندادیم. و درباره مصرف بیش از حد سموم و کودهای شیمیایی و آلایندههای صنعتی نیز گفت: به هرحال کشاورزی در کشوری که با کمآبی مواجه است و حاصلخیز بودن زمین کم است با مشکل مواجه خواهد شد. کشاورزان تلاش دارند برای افزایش محصولات خود از راههای مختلف از جمله کاربرد سموم استفاده کنند. جلسات متعددی با وزارت جهاد کشاورزی برگزار شده اما این مشکل نیاز به آموزش دارد و جهاد کشاورزی باید در این زمینه به صورت جدی وارد شود. دیناروند با بیان اینکه باید به سموم غیرمجاز مجوز داده نشود گفت: مسوولیت قانونی ما تعیین حد سموم مجاز است در کل وضعیت ما خوب نیست و در برخی از محصولات میزان سموم ۱۰ درصد بیش از حد مجاز است که این موضوع نگرانکننده است. او درباره کنترل واردات مواد غذایی گفت: برنج و گندم وارداتی تحت کنترل هستند اما باید ساماندهی در خصوص کنترل محصولات داخلی ایجاد شود و از آنجا که کنترل سخت است ما نیازمند آموزش به کشاورزان هستیم.
دیناروند درباره کیفیت داروهای تولید داخل نیز گفت: کیفیت داروهای تولید داخل براساس استانداردهای کشور صورت میگیرد. هر کشوری دستگاه نظارتی خاص خود را دارد و آن دستگاه وظیفه نظارت بر کنترل کیفیت داروها را برعهده دارد. ما تلاش میکنیم تا داروها از حداقل کیفیت برخوردار باشند. از همین رو سالانه ۱۰ الی ۲۰ قلم دارو چه وارداتی و چه تولید داخل از بازار به دلیل عدم کیفیت جمعآوری میشوند. درست است که اقتصاد مقاومتی برای ما مهم است اما روی ضوابط سازش نداریم و کیفیت را پایین نمیآوریم. براساس چارچوب نظارت و کنترل بر روی داروهای تولید داخل انجام میشود.
او تاکید کرد: مبنای قانون و تولید دارو و بستهبندی آن در داخل کشور ژنریک است از همین رو از قیمت حداقلی برخوردار بوده و بستهبندی شیک ندارد این عدم بستهبندی زیبا روی احساس مردم نسبت به کیفیت آن دارو تاثیرگذار است و ما تلاش میکنیم آن را برطرف کنیم. در حال حاضر ۹۷ درصد داروی مصرفی مردم از نظر کمی تولید داخل است و سه درصد آن از طریق واردات تامین میشود. همچنین ۷۰ درصد ارزش ریالی دارو در اختیار تولید داخل است. او با بیان اینکه اگر اعتماد نباشد دارو اثر ندارد گفت: ما به زودی قرار است عضو پروتکل PICS شویم و این باعث میشود خود را با شرایط بازرسی در دنیا تطبیق دهیم.
وی همچنین درباره داروهای تولید داخل برای بیماران صعبالعلاج گفت: سهم داروهای ایرانی که بیماران صعبالعلاج استفاده میکنند از ۵۰ درصد به ۹۰ درصد رسیده است.