بخشخصوصی بازیگر باشد نه منفعل
تعادل|
محور نشست روز گذشته پارلمان بخش خصوصی که با روز رایگیری کابینه دولت دوازدهم مصادف شده بود، به بیان مهمترین دغدغههای بخش خصوصی اختصاص یافت. رییس اتاق ایران در این نشست، با بیان اینکه محقق نشدن اهداف و برنامهها به طنز تلخی تبدیل شده و نگرانیهای زیادی را در بین فعالان اقتصادی به وجود آورده است، کوچک شدن دولت و حضور واقعی بخش خصوصی در میدان اقتصاد را مورد تاکید قرار داد وگفت: اکنون در کشور با چندین پدیده متناقض روبهرو هستیم و دایما از کوچکسازی دولت صحبت میکنیم، اما از پایان جنگ تحمیلی تاکنون شاهد بزرگ شدن سهم دولت در اقتصاد هستیم. غلامحسین شافعی در عین حال تاکید کرد که اقتصاد ایران از پرتگاه عمیقی منحرف شد و دولت با تنگناهایی مواجه است و بنابراین میخواهیم که بخش خصوصی به عنوان بازیگر در کنار دولت و برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی حرکت کند. به گفته او، بخش خصوصی وظیفه خود میداند که با صدای رسا این واقعیتهای تلخ جامعه را بیان کند و خود را در مقابل این مسائل مسوول میداند. شافعی همچنین در حاشیه این نشست با ابراز خرسندی از رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی به وزیران صنعت، معدن، تجارت و امور اقتصادی و دارایی، گفت: با این رویکرد مجلس در آینده شاهد اتفاقهای خوبی خواهیم بود. به گفته او، بخش خصوصی معتقد است، سه پایه اساسی تجارت، صنعت و معدن باید به شکل متوازن حرکت کنند و در حقیقت اقدامات متوازنی در این سه حوزه انجام شود. شافعی این راهم گفت که محمد شریعتمداری قبلا امتحان خود را پس داده است؛ چرا که در گذشته نیز در این حوزه فعالیت کرده و توفیقات خوبی هم به دست آورده است. او برنامههای وزیر جدید صنعت را مناسب ارزیابی کرد اما ابراز امیدواری کرد که این برنامهها اجرا شود. وی همچنین در مورد وزیر جدید امور اقتصادی و دارایی نیز گفت: وی سابقه طولانی در وزارت صنعت و گمرک جمهوری اسلامی دارد و از طرفی مدتی به عنوان نایبرییس اتاق بازرگانی ایران فعالیت کرده، از این رو، حضور مسعود کرباسیان در شورای گفتوگو با توجه به اشرافی که وی دارد عامل ارتقای این شورا نسبت به گذشته میشود.
گلایههای شافعی از بزرگ شدن دولت
بیست و هفتمین نشست هیات نمایندگان اتاق ایران روز گذشته برگزار شد. رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این نشست به مهمترین خواستههای بخش خصوصی از دولت جدید اشاره کرد وگفت: از خصوصیسازی، مردمی کردن اقتصاد، واگذاری نهادهای دولتی به بخش خصوصی و اجرای اصل 44 قانون اساسی سخن به میان میآوریم اما شاهد پیدایش ساختار جدید در اقتصاد هستیم که با واگذاری نهادهای دولتی به گروههای خاصی در جامعه که از آنها تحت عنوان شبهدولتی یا خصولتیها نام برده میشود، هستیم که متاسفانه پاسخگویی آنها در قبال جامعه مورد خدشه واقع شده و موجب پیدایش مشکلات و ناهنجاریهای دیگری در
اقتصاد شدهاند.
غلامحسین شافعی با اشاره به شعار بخش خصوصی درباره توسعه یافتگی کشور گفت: دایم از دستیابی به توسعه، ریشهکن کردن فقر، کاهش نابرابریها و مواردی ازایندست یاد میکنیم اما با گذشت زمان شاهد بدتر شدن پارامترهای مورد نظر هستیم که اوج آن را در طول سالهای 1384 تا 1392 دیدیم. این موارد و بیشمار موضوعات دیگر در کشور طنزهای واقعی اما تلخی هستند که هر روز شاهد پیدایش و افزایش آنها در اقتصاد بودهایم.
شافعی افزود: واژههای توسعه یافتگی اقتصاد کشور، اهدافی به ظاهر زیبا هستند که هر روز بیش از پیش بر دستیابی به آنها تاکید میکنیم و دایم در برنامههای مختلف از آنها سخن به میان میآوریم اما واقعیتی که به وقوع پیوسته آن است که هر روز شاهد فاصله گرفتن از این اهداف، آرمانها و واژهها میشویم که دایم آنها را بر زبان میآوریم. به گفته او؛ امروز این معضلات، واقعیتهای تلخ اقتصاد و جامعه ما هستند که دیگر نمیتوان با بیتفاوتی و به راحتی از کنار آنها گذشت. امروز بخشخصوصی وظیفه خود میداند که با صدای شفاف و رساتر به بیان این موارد در اقتصاد بپردازد و برای آینده پیش رو با صراحت بیشتری در مورد آنها سخن بگوید.
شافعی با اشاره به نگرانی بخش خصوصی به عدم دستیابی به برنامهها گفت: شخصاً نگرانی خود را در خصوص اهداف والایی که انقلاب اسلامی خود را در قبال ایجاد آنها مسوول میداند و خطرات بالقوهیی که در این نامبارکیها کشور را تهدید میکند، ابراز میدارم.
رییس اتاق ایران با اشاره به مشکلات اساسی و مهم کشور گفت: از جمله مشکلات اساسی و مهم کشور را میتوان به اشتغال جوانان، ترازنامه بانکها، بدهی دولت، رکود در واحدهای تولیدی، بحران محیط زیست، بحران آب، عدم شفافیت در اقتصاد و فسادهای گسترده تعلق داد. درحقیقت، امروز دیگر نگاه مجزا و جزیرهیی به این مشکلات نمیتواند راه چاره باشد. امروز بیشازپیش نیازمند درک ریشهیی مسائل و علت بروز مشکلات و بحرانها و ارتباط پسین و پیشین آنها هستیم. نیازمند پی بردن به چرایی و عوامل مسبب پیدایش این موارد در کشور راهکارهای عملی برای حل اساسی و بنیادی آنها هستیم و نه صرف راهحلهای کوتاهمدت و مسکن گونه.
شافعی با طرح چند سوال گفت: یک سئوال اساسی در این میان مطرح است که چه بخشی از جامعه باید پیشقراول درک، هضم و ارائهکننده توسعه آتی کشور باشد؟ آیا دولت با تمان چارچوبهای بسته آن میتواند از عهده این مهم برآید؟ یا آنکه سکاندار کشتی توفانزده وضع فعلی باشد؟ بخش خصوصی با چارچوبها و ساختارهای فعلی که متاسفانه نتوانسته از نقش بنیادین خود در جامعه به عنوان تعیینکننده مسیر توسعه کشور دفاع کند، باید چه رویکردی در پیش بگیرد؟ جایگاه هر یک از این دو بخش چگونه باید مجدد تعریف، تبیین و تصریح شود؟ تا هر یک از این دو نهاد به شایستگی و در همراهی و همیاری با هم شاهد تبلور اهداف توسعه ملی باشند.
رییس اتاق ایران با اشاره به اصل 44 قانون اساسی اظهار کرد: در اقتصاد ایران مطابق اصل 44 قانون اساسی، بخش خصوصی به عنوان مکمل بخش دولتی تلقی میشود. نکته مهم این است که این مشارکت که در همان هم اشکال فراوان داریم، فقط در اجرا مورد درخواست بوده و در تدوین برنامه، اهداف و تصمیمگیریها مورد توجه نیست.
به گفته شافعی؛ هدف از خصوصیسازی، مشارکت واقعی، کارشناسی شده و اثربخش در سیاستگذاریها، برنامهریزیها و تصمیمگیریهای اقتصادی و اجتماعی کشور توسط فعالان اقتصادی بود و نه تنها واگذاری یک مشت ماشینآلات به بخش خصوصی. این چیزی نبود که دانشگاهیان، کارشناسان مستقل، نخبگان و کارآفرینان صنعتی و تولیدی به دنبال آن بودند. در این زمینه بهدرستی و با صراحت رهبر معظم تذکرات جدی مطرح کردند.
رییس پارلمان بخش خصوصی ایران در ادامه توضیح داد: بخش خصوصی بارها در این شیوه کار ایرادات بنیادی وارد کرد ولی نتوانست در برابر آن دسته از سیاستمدارانی که تنها به منافع کوتاهمدت فردی و گروهی میاندیشند و درکی از منافع ملی ندارند، فائق آییم.
شافعی با اشاره به مواضع بخش خصوصی نسبت به انتخاب وزرا گفت: ما مصرانه به دنبال تغییر مسیر حرکت آینده و آماده کمک هستیم. خواستار وزرایی هستیم که هوشمندانه عمل کنند و در عرصه تصمیمگیری با حفظ منافع بلندمدت، دولت را چابک، سبک و کمهزینه کنند. معتقدیم زمان آن رسیده تا به بخشخصوصی و کارآفرینان واقعی جامعه و دانشگاهیان مستقل، فرصتهای لازم برای ارائه طریق در مناسبات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی داده شود.
رییس پارلمان بخش خصوصی گفت: ما نیز به عنوان نمایندگان بخش خصوصی در جمع خودمان باید قبول کنیم و تعهد دهیم که چنانچه به عنوان نمایندگان این بخش مورد مشورت کارشناسی قرار گرفتیم و مسوولیتی را پذیرفتیم، فارغ از مناسبات داخلی و با گروهی و شخصی، منافع بلندمدت جامعه را مدنظر قرار داده و سخن حق بگوییم.
شافعی با اشاره به پیام بخشخصوصی به وزرا تصریح کرد: درخواست ما از وزرای اقتصادی دولت دوازدهم این است که جایگاه واقعی بخش خصوصی و کارآفرینان اقتصادی و تولیدی در جامعه فقط نمیتواند محدود به تعدادی جلسه مشورتی و در نهایت عضویت در نهادهای تاثیرگذار در اقتصاد باشد، آن هم در خیلی از موارد بدون حق رأی. این چه معنا دارد که مدام در مناسبتهای مختلف از بخش خصوصی نام برده شود و خواستار پشتوانه و تجربه آنها باشیم و از سوی دیگر در برنامهریزیهای و سیاستگذاریها و حتی کنترلها، حقی برای آنها قائل نباشیم؟. به گفته او بنابراین خواستار آن هستیم که بخش خصوصی واقعی بیشتر مورد مشورت قرار گیرد و برای اظهارنظرات آنها، حق شایستهیی آنچنان که باید باشد، در نظر گرفت.
دغدغههای فعالان اقتصادی
در ادامه این نشست، یکی از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه دولتها به بخش خصوصی اعتقادی ندارند، گفت: با تحلیل برنامهها باید اشکالات وزرا را به آنها بیان کرد و نگذاریم که اشتباهات قبلی تکرار شود. محمد بحرینیان با ارائه گزارشی پیرامون راهکارهای برون رفت تولید از رکود گفت: متاسفانه با بخش تولید واقعی کشور با بیعدالتی برخورد میشود. بحرینیان با بیان اینکه مسوولان هر جایی که کم میآوردند میگویند بخش خصوصی کلیگویی میکند، اظهار کرد: بررسیهای دفتر پژوهشهای اقتصاد توسعه مشهد از سال 1335 تاکنون نشان میدهد که دولتها در ایران بخش خصوصی واقعی را نمیخواهند. وی با اشاره به اینکه بینظیرترین میزان اشتغال کشور بین سالهای 1375 تا 1385 اتفاق افتاد و 5 میلیون و 200 هزار شغل بین این سالها توسط بخش خصوصی اشتغال ایجاد شد، گفت: امکان ندارد که دولت بخواهد از وضعیت رکود اقتصادی خارج شود و بخش خصوصی در این رابطه اقدامی نکند. بحرینیان با بیان اینکه سازمان مدیریت و برنامهریزی در گزارش سال 1394 تورم مزمن، بیثباتی و نااطمینان، اجرای ناقص سیاستهای خصوصیسازی، عدم توسعهیافتگی بازارهای پولی و مالی و... از جمله مشخصههایی هستند که ساختار تولیدی کشور را به شکل ضعیف و شکننده شکل داده و بدینترتیب این مسائلی که بیان شد کلیگوییهایی بخش تولیدی کشور نیست بلکه گزارشهای مستند رسمیترین ارگانهای کشور است. از سوی دیگر، علی جبالبازی عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در سخنان خود از دولت دوازدهم خواست پرداخت یارانه به بخش تولیدی تعیین تکلیف شود. وی با اشاره به اینکه نرخ تورم به ١٢ درصد رسیده است، افزود: با وجود کاهش نرخ تورم اما بهره بانکی همواره ١٨ درصد است و این میزان بهره بانکی به ضرر بخش تولیدی است.
حاشیهها
عضو هیات نمایندگان اتاق زنجان در خصوص اصلاحیه آیین نامه تشکیل و نحوه فعالیت هیات نمایندگان اتاق ایران و شهرستانها در حاشیه نشست روز گذشته اتاق ایران گفت: برخی از اتاقها مرکز فساد اقتصادی شدهاند و در این زمینه ما بارها گزارش ومستنداتی را به استاندار و نمایندگان مجلس شورای ارائه دادهایم اما هیچ ترتیب اثری در این زمینه از سوی نهادهای متولی دیده نشده است. «یوسف مرادلو» افزود: بخش خصوصی مداما از نحوه فعالیت ارگانهای دولتی نقد به عمل میآورد؛ این موضوع درحالی است که به جای تغییرات مستمر در بخش قوانین و مقررات یک بار درون خود را را خانه تکانی کند. فرهاد فزونی، دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز درباره تغییر آیینامه نحوه فعالیت هیات نمایندگان اتاق ایران و شهرستانها گفت: اتاق بازرگانی کلوپ ژنرالها نیست و از نمایندگان بخش خصوصی خواهشمندیم تا اجازه دهند تا اتاق ایران به روی همه فعالان اقتصادی باز باشد. وی افزود: بخش خصوصی نسبت به عملکرد دولت برای عدم اجرای اصل 44 نقدهایی را مطرح میکند؛ این موضوع در حالی است که اتاق ایران با تغییر آیین نامه قصد دارد تا در را به روی فعالان اقتصادی و همکاران ببندد.
همچنین در این نشست پس از ارائه گزارشها اصلاحیه آییننامه تشکیل و نحوه فعالیت هیات نمایندگان اتاق ایران و شهرستانها، طرح شد و پس از ارائه نظرات اعضا، رایگیری شد و با اصلاح این آیین نامه موافقت شد. در ادامه رایگیری اعضای اتاق مشترک با یک سال سابقه عضویت در اتاق میتوانند کاندیدای عضویت در هیاتمدیره شوند.