بررسی فجایع میانمار روی میز سران کشورهای اسلامی
گروه ایران
«در میانمار پاکسازی قومی در حال وقوع است؛ دنیای اسلام نمیتواند سکوت کند.» این عباراتی است که رییسجمهوری دیروز قبل از سفر به قزاقستان برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی مطرح کرده است. عباراتی که نشان میدهد، مهمترین دستور کار روحانی در این نشست، پیگیری مصایبی است که مسلمانان میانماری این روزها با آن دست و پنجه نرم میکنند.
بعد از پشتسر گذاشتن سکوت طولانی و آزاردهنده مجامع جهانی درباره فجایعی که علیه مسلمانان در روهینگیا میانمار به وقوع میپیوندد، طی روزهای اخیر با نزدیکتر شدن مواضع کشورهایی چون ترکیه، ایران، اندونزی و سایر کشورهای اسلامی و با ورود شورای امنیت سازمان ملل به مساله نسلکشی در این کشور، رییسجمهور کشورمان روز گذشته راهی آستانه شد تا ضمن شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در حوزه علم و فناوری، هماهنگیهای لازم برای ایجاد یک صدای واحد از جهان اسلام درخصوص نسلکشی مسلمانان در میانمار را با نمایندگان کشورهای اسلامی در این نشست انجام دهد.
براساس همین دستور کار است که قبل از عزیمت روحانی به آستانه، حسامالدین آشنا مشاور رییسجمهوری در پیامی توییتری، مهمترین هدف دستور کار روحانی در این اجلاس را اتحاد امت اسلام برای کمک به مسلمانان میانمار عنوان میکند. موضوعی که مسلمانان را در برابر چالش دفاع از انسانهایی که تنها به جرم اینکه مسلمان هستند، به خاک و خون کشیده میشوند، قرار داده است. در کنار بحث مسلمانان میانماری، استفاده از ظرفیتهای فناورانه برای فائق آمدن بر چالشهای مهمی چون بیکاری، فقر، امنیت غذایی، مشکلات زیستمحیطی و... از دیگر مواردی است که در این اجلاس به ابعاد و زوایای گوناگون آن پرداخته میشود.
دستور کار اجلاس سران
روحانی پیش از عزیمت به قزاقستان در جمع خبرنگاران ضمن تبریک عید سعید غدیر به ملت بزرگ ایران و مسلمانان جهان و با ابراز خوشحالی از اینکه نخستین سفر در دولت دوازدهم با روز عید غدیر مصادف شده است، گفت: موضوع اجلاس در آستانه، پایتخت قزاقستان، علم و فناوری است و این در حالی است که در دنیای امروز حل مشکلات جوامع بشری نظیر فقر، اشتغال، امنیت غذایی، زیستمحیطی، آب و انرژی تنها در سایه علم و فناوری امکانپذیر خواهد بود.
روحانی با تاکید بر اینکه علم و فناوری میتواند توسعه پایدار و اشتغالزا را برای ما فراهم کند، خاطرنشان کرد: این نخستین اجلاسی است که در زمینه علم و فناوری میان سران کشورهای اسلامی برگزار میشود و در آن قرار است سند ۱۰ساله ٢٠٢٦ بررسی شود که در چارچوب آن، چگونگی همکاریهای آموزشی در دنیای اسلام، حل معضلات کشورهای اسلامی و استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای کشورهای اسلامی مشخص خواهد شد.
رییس دولت دوازدهم با اشاره به اینکه همکاری در زمینه مرز دانش، فناوریهای نوین و علوم کاربردی از دیگر مباحث مطروحه در این اجلاس است، گفت: در این سند بحث مگاپروژهها و مشارکت کشورهای اسلامی با هم در انجام پروژههای بزرگ نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
انتقاد از سکوت مجامع بینالمللی
رییسجمهور با بیان اینکه در حاشیه این اجلاس جلسهیی در رابطه با بررسی اوضاع میانمار میان سران برگزار میشود، اظهار کرد: امروز در میانمار یک فاجعه بزرگ انسانی و یک پاکسازی قومی و ایدئولوژیک در حال وقوع است و صدها هزار مسلمان در این منطقه آواره شدهاند و دنیای اسلام نمیتواند در مقابل این اقدامات سکوت کند.
روحانی با انتقاد از سکوت و کوتاهی سازمانها و مجامع بینالمللی در برابر این جنایات در میانمار خاطرنشان کرد: باید فشارها علیه دولت و ارتش این کشور افزایش یافته و سازمانهای بینالمللی تحرک داشته باشند و همسایگان این کشور نظیر چین و بنگلادش نیز باید در این راستا و رسیدگی به آوارگان همکاری و کمک کنند.
رییسجمهور با اشاره به اینکه در حاشیه این اجلاس مذاکرات دوجانبه و دیدارهایی با برخی سران کشورهای اسلامی نیز داریم، گفت: در این دیدارها درباره روابط دوجانبه و توسعه مناسبات فیمابین گفتوگو خواهیم کرد.