انتقال دارو به بدن با چسب زخم موبایلی
نیواطلس|
محققان به تازگی چسب زخم هوشمندی را تولید کردهاند که علاوه بر التیام جراحات قادر به انتقال تدریجی انواع دارو به بدن است و با تلفن همراه کنترل میشود.
این چسب زخم که توسط پژوهشگران دانشگاههای نبراسکا – لینکولن، هاروارد و امای تی تولید شده، مجهز به الیافی رساناست که با لایهیی از هیدروژل پوشانده شدهاند. ژل یاد شده قابلیت جذب و هدایت انواع داروها مانند آنتی بیوتیکها، داروهای ضد درد و... را دارد.
بنابراین میتوان با تغییر الیاف مورد استفاده در این چسب زخم، داروهای مختلفی را با کاربردهای گوناگون وارد بدن کرد. چسب زخم یاد شده، مجهز به یک ریزکنترلکننده در ابعاد یک تمبر پستی نیز هست که برای ارسال ولتاژ از طریق الیاف منتخب در زمانهای تعیین شده به کار میرود. با این کار الیاف مذکور گرم میشوند و ژل پوشاننده خود را هم گرم میکنند. همین ژل داروهای موجود در خود را به درون زخم هدایت میکند.
ریزکنترلکننده این چسب زخم به طور بیسیم و با استفاده از یک برنامه تلفن همراه یا تبلت قابل کنترل است و در صورت لزوم میتوان حسگرهای بیشتری را به آن افزود تا شاخصهایی مانند گلوکوز، pH و... نیز قابل اندازهگیری باشند. با اندازهگیری این شاخصها در صورتی که چسب زخم احساس نیاز کند، میتواند به طور خودکار برای جذب دارویی خاص اقدام کند تا شاخصهای حیاتی بدن ارتقا یابد. استفاده از این چسب زخمها به خصوص برای افراد مبتلا به دیابت و انواع زخمهای مزمن یا سربازان آسیب دیده در میدان نبرد مفید است.
علی تمایل، استادیار دانشگاه نبراسکا و فارغالتحصیل دکترای رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه سیمون فریزر که در تولید این چسب زخم همکاری داشته میگوید: این نخستین چسب زخم موجود در دنیاست که قادر به انتقال خودکار دارو به بدن بر مبنای دوز مورد نیاز است.
وی که در ایران در دانشگاههای شیراز و شریف تحصیل کرده، میافزاید: از این روش میتوان برای انتقال انواع دارو به بدن با یک چسب زخم استفاده کرد و این پیشرفتی بزرگ در مقایسه با دیگر روشهاست.