تحریک تقاضا و چشم‌انداز روشن بورس

۱۳۹۶/۰۷/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۹۴۳۲
تحریک تقاضا و چشم‌انداز روشن بورس

گروه بورس  

در شرایط فعلی و همزمان با انتشار گزارش‌های 6 ماهه شرکت‌ها، پیش‌بینی می‌شود با افزایش قیمت کالاهای پایه در بازارهای جهانی که اثر مستقیمی بر بخش عظیمی از صنایع بورسی دارند شاهد پوشش‌های سودی مناسبی در بازار سهام باشیم. در عین حال، متغیرهای متعددی در بازار سرمایه وجود دارد که می‌تواند بازار را تحت‌تاثیر قرار دهد. برخی از این متغیرها از جنس اقتصادی است، مانند نرخ ارز و نرخ بهره که در فعالیت شرکت‌ها اثرگذار است. اما برخی دیگر ارتباط مستقیمی با فعالیت شرکت‌ها ندارد، مانند موضوعات سیاسی که آثار احتمالی آن برای بازار سهام با ابهام همراه است. بر این اساس، روح‌الله حسینی‌مقدم معاون ناشران و اعضای شرکت بورس اوراق بهادار تهران عنوان کرد: اگر قرار باشد تحلیلی از وقایع سیاسی ارائه شود عمدتا بر مبنای صفر و یک است که چندان دقیق به‌نظر نمی‌رسد، به‌همین دلیل بسیاری از سهامداران از هفته‌های گذشته به پیشواز سخنرانی ترامپ رفتند. این مهم در حالی روی داد که اثرات این سخنرانی بر عملکرد بسیاری از شرکت‌ها خنثی و برای برخی دیگر با اثراتی کمرنگ بود. وی ادامه داد: با وجود این چون بازار تحلیل دقیقی از متغیرهای سیاسی نداشت، دچار فراواکنشی شد و اثر این اظهارات را طی همان روزها نشان داد. معاون ناشران و اعضای شرکت بورس با اشاره به اینکه همین موضوع باعث شد در نخستین روز بعد از اظهارات مقامات امریکایی، بازار واکنش جدی به آن نشان ندهد، تصریح کرد:

 بر همین اساس می‌توان نتیجه گرفت بازار در روز شنبه هفته گذشته رفتاری عاقلانه و منطقی در برابر موضوع بقای برجام از خود نشان داده است. حسینی‌مقدم همچنین درخصوص روند روزهای آتی بازار سهام گفت: این انتظار وجود دارد که در چند ماه آینده اتفاق ناخوشایندی در بازار رخ ندهد، زیرا تمام متغیرهای عمومی که در حال حاضر در بازار وجود دارد، با چشم‌انداز اثرگذاری مثبت همراه است. به عنوان مثال ارتقای سودآوری شرکت‌ها در گزارش‌های 6 ماهه، نرخ متغیرهای اقتصادی کلان، مانند نرخ ارز و نرخ بهره به سمت ارتقای وضعیت شرکت‌ها در حال حرکت است.

وی افزود: نکته دیگر درخصوص اقبال سرمایه‌گذاران نسبت به بازار سهام بعد از کاهش نرخ سود سپرده بانکی است که به وضوح دیده می‌شود تعداد مراجعان بورس اولی‌ها افزایش یافته است. معاون ناشران و اعضای شرکت بورس و اوراق بهادار تهران در توضیح چشم‌انداز گزارش‌های 6 ماهه در گفت‌وگو با سنا، بیان کرد: در زمان انتشار گزارش‌های سه ماهه شاهد این موضوع بودیم که بسیاری از شرکت‌ها فراتر از انتظار عمل کرده و به‌طور عمومی 8درصد تعدیل مثبت دادند، در آن زمان بسیاری از کارشناسان معتقد بودند گزارش‌های سه ماهه توانایی نشان دادن وضعیت واقعی شرکت‌ها را ندارند. حسینی‌مقدم افزود: همچنین در برخی دیگر از صنایع باتوجه به رونق در بخش فروش انتظار پوشش سود مناسب وجود دارد. در نهایت انتظار می‌رود در آخرین روز مهرماه مصادف با آخرین مهلت انتشار گزارش‌های

 6 ماهه، شاهد انتشار انبوهی از گزارش‌های مثبت برای بازار باشیم. حسینی‌مقدم همچنین درخصوص مسیر نقدشوندگی بازار سهام این‌چنین گفت: سهامداران بورسی از نهاد ناظر انتظار دارند که درخصوص نقدشوندگی برنامه دقیق و مدون داشته باشند.

 خوشبختانه دستورالعمل جدید در زمینه توقف و بازگشایی نمادها، نشان از درک مسوولان بازار سرمایه نسبت به اهمیت موضوع نقدشوندگی دارد. همچنین دوره توقف نمادها کاهش می‌یابد، ضمن اینکه مسوولیت‌های کارگزاری و شفافیت را متوجه خود ناشر کند. وی توضیح داد: بدین معنا که ناشر یا اعضای هیات‌مدیره باید بدانند اگر امروز سطح معقولی از شفافیت در بازار حاکم نشود، نخستین فردی که این مسوولیت متوجه آن است همان ناشر است. این اتفاق بزرگی است که در بازار رخ می‌دهد. بر همین اساس خبرها حاکی از درست اجرا شدن این دستورالعمل است که این موضوع می‌تواند امیدواری‌ها نسبت به افزایش نقدشوندگی بازار را افزایش دهد.

 10 شرکت پشت‌ در‌های بورس

در سویی دیگر، مدیر عرضه و پذیرش بورس تهران می‌گوید صنعت غذایی و گردشگری پتانسیل خوبی برای ورود به بورس دارند. او همچنین می‌گوید تا پایان سال ۱۳۹۶، ۱۰ شرکت دیگر در بورس عرضه خواهند شد. اسماعیل درگاهی درباره عرضه‌های بورس تهران تا پایان سال ۱۳۹۶، اظهار کرد: از ابتدای سال برنامه بر این اساس بود که ۱۵ شرکت تا پایان سال ۱۳۹۶ عرضه شوند و از آنجا که تاکنون

 5 عرضه انجام شده در 6 ماهه باقی‌مانده امسال

 ۱۰ عرضه خواهیم داشت. وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر شرکت‌هایی را در نوبت عرضه داریم، اما بحث شرایط بازار به اندازه عرضه‌ها، گزارشگری خود شرکت‌ها و اینکه آنها چقدر راغب باشند در شرایط حال حاضر بازار وارد بورس شوند همه ملاکی برای عرضه شرکت‌هاست.

مدیر عرضه و پذیرش شرکت بورس تهران ادامه داد: اما من فکر می‌کنم با درنظر گرفتن تمام این عوامل که بیان کردم تا پایان سال ۱۰ عرضه دیگر نیز داشته باشیم. علاوه بر این به‌تازگی شرکت نفت و گاز پرشیا را معرفی کردیم که آماده حضور در بورس است. درگاهی در پاسخ به اینکه از دیدگاه شما تاثیر این عرضه‌ها در وضعیت بازار چطور خواهد بود؟ گفت: عرضه‌های اولیه در تمام بورس‌های دنیا به‌عنوان یک محرک دیده می‌شوند چراکه با عرضه اولیه سیگنالی به بازار داده می‌شود که وضعیت بازار خوب است و چشم‌انداز خوبی دارد. علاوه بر این استقبال خود سهامداران نیز چشم‌اندازی از وضعیت بازار به ما می‌دهد.

وی در گفت‌وگو با ایسنا، ادامه داد: اگر روند شرکت‌کننده‌ها در عرضه‌های بورس و فرابورس را درنظر بگیریم، متوجه می‌شویم که تعداد شرکت‌کنندگان در حال رکورد زدن است. البته دیدگاه این است که چون در بازار پول سود سپرده‌های بانکی کاهش پیدا کرده سرمایه‌ها به سمت بورس آمده، ولی واقعیت این است که بحث استقبال تحلیلگران از بازار سرمایه هم وجود دارد چراکه عمدتا شرکت‌هایی عرضه می‌شوند که شفاف‌تر هستند. مدیر عرضه و پذیرش شرکت بورس تهران درباره ورود صنعت غذایی به بورس، گفت: این صنعت پتانسیل خوبی برای ورود به بورس دارد مثلا می‌توان دامداری و مرغداری را در بورس عرضه کرد. همچنین از کارخانه‌های تولید کالباس گرفته تا هایپرمارکت‌ها را می‌توان در بازار سرمایه عرضه کرد.

 جای خالی گردشگری در بورس

درگاهی گفت: علاوه بر این دوستان استارت صنعت گردشگری را در فرابورس زده‌اند. جای صنعت گردشگری در بورس خالی است. از هتل‌ها تا آژانس‌ها و ایرلاین‌ها را می‌توان در بورس عرضه کرد. وی درباره صنعت ITC و IT در بورس، گفت: این صنعت به دلیل چشم‌اندازهایی که دارد اقبال خوبی در کشور پیدا کرده است. روی این صنعت تا حدودی متمرکز هستیم. علاوه بر این روی صنعت بهداشت و سلامت نیز کارهایی می‌کنیم. مدیر عرضه و پذیرش شرکت بورس تهران در پاسخ به این سوال که آیا استارت‌آپ‌ها هم می‌توانند بورسی شوند، گفت: یکی از استراتژی‌های خروج برای استارت‌آپ‌ها عرضه‌های اولیه در بورس است، ولی عرضه در بورس منوط به این است که شرکت به یک حدی از سودآوری و پایداری برسد و سهم بازارش چندان دستخوش تغییر نشود تا بتوانیم آن را در بازاری ساختاریافته مانند بورس عرضه کنیم، اما در حال حاضر استارت‌آپ‌هایی هستند که می‌توانند وارد بورس و فرابورس شوند. اما در هر حال استارت‌آپ‌ها همیشه ریسک‌هایی دارند که باید آنها را هم در بورس درنظر گرفت ازجمله آن ریسک‌ها می‌توان به اتفاقی که اخیرا برای یکی از استارت‌آپ‌های حوزه حمل و نقل پیش آمد، نام برد. شاید در تمام صنایع بورسی نتوانیم چنین ریسک‌هایی را پیدا کنیم.