اختلاف درآمدی ناشی از ارزش اجاری مسکن
گروه اقتصادکلان|
معاونت اقتصادی اتاق بازرگانی تهران طی یک گزارش تحلیلی-آماری به بررسی سبد هزینهیی و درآمدهای خانوارهای شهری استان تهران و کل کشور پرداخته است. یافتههای این گزارش نشان میدهد که تفاوت نسبتا قابل توجهی میان الگوی مصرف خانوارهای شهری در استان تهران و کل کشور وجود دارد. از سوی دیگر درآمد یک خانوار شهری در استان تهران نیز عمدتا به واسطه درآمدهای غیرپولی که بیشتر ناشی از ارزش اجاری مسکن شخصی است، نسبت به متوسط درآمد یک خانوار شهری در کل کشور بالاتر است.
به گزارش «تعادل» بر اساس آمارهای سال 1395، متوسط هزینه و درآمد ناخالص هر خانوار شهری در استان تهران تقریبا 1.5برابر متوسط هزینه و درآمد هر خانوار شهری در کل کشور است. همچنین الگوی مصرف خانوارهای شهری استان تهران در برخی اقلام هزینهیی نسبت به کل کشور متفاوت است؛ بهطوری که خانوارهای شهری استان تهران در مقایسه با خانوارهای شهری کل کشور هزینه بیشتری برای خوراکی، آشامیدنی، رستوران و هتل میپردازند.
با وجود اینکه سهم هزینه خوراکی و آشامیدنی در سبد هزینه خانوارهای شهری استان تهران در سال 1395 نسبت به سال قبل آن افزایش یافته، اما در خانوارهای شهری کل کشور این سهم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل خود با کاهش مواجه شده است. در مقابل سهم هزینههای مسکن خانوارهای شهری استان تهران نسبت به سال قبل کاهش یافته در حالی که این سهم در کل کشور افزایش یافته است. به علاوه خانوارهای شهری استان تهران در سال 1395 سهم بیشتری برای هزینههای رستوران و هتل میپردازند اما سهم تفریح در سبد هزینههای آنها کاهش یافته است. این تغییرات نشان میدهد سلیقه مصرفی خانوارهای شهری استان تهران در برخی اقلام هزینهیی با خانوارهای کل کشور متفاوت است.
هزینههای هر خانوار شهری شامل زیرمجموعههایی است که سبد هزینه خانوار را تشکیل میدهند. بهطور کلی بیشترین هزینهکرد خانوارهای شهری کل کشور در سال 1395 به ترتیب در «مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها» با سهم 35.5درصدی، «خوراکی و آشامیدنی» با سهم 22.9درصدی و «حمل و نقل» با سهم 10.6درصدی بوده است. همچنین در سال 1395سهم هر یک از اقلام هزینهیی در سبد هزینه کل ناخالص خانوارهای شهری نشان میدهد در کل کشور سهم هزینههای مسکن، آب و برق، گاز و سایر سوختها و حمل و نقل نسبت به سال 1394 از کل هزینههای ناخالص افزایش یافته و در مقابل سهم خوراک و آشامیدنی، پوشاک، کفش و لوازم منزل در سبد هزینه خانوار کاهش یافته است.
بیشترین هزینهکرد خانوارهای شهری استان تهران در سال 1395 به ترتیب در «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها» با سهم 47درصدی، «خوراکی و آشامیدنی» با سهم 17.2درصدی و «حمل و نقل» با سهم 9.3درصدی بوده است. در استان تهران سهم هزینههای خوراک و آشامیدنی، حمل و نقل، کالا و خدمات متفرقه و رستوران و هتل در سبد خانوارها در سال 1395 نسبت به سال 1394 افزایش داشته است. در حالی که سهم هزینههای مسکن، آب و برق و سوخت، لوازم و اثاث خانه، ارتباطات، بهداشت و درمان و تفریح و امور فرهنگی از کل هزینهها در سبد خانوارهای شهری استان تهران کاهش یافته است. در مقایسه با میانگین کل کشور، سهم هزینههای خوراکی و آشامیدنی از اقلام هزینهیی خانوارهای شهری استان تهران 5.7واحد درصد کمتر است.
در میان خانوارهای شهری کل کشور و استان تهران، بیشترین متوسط هزینه سالانه در سبد هزینههای خانوارها متعلق به هزینه «مسکن، آب، برق و سوخت» است و هزینه «خوراکی و آشامیدنی» در رتبه دوم قرار دارد. نکته قابل توجه این است که نرخ رشد این اقلام هزینهیی در میان خانوارهای شهری استان تهران و کل کشور متفاوت است.
متوسط درآمد ناخالص خانوارها شامل درآمدهای پولی و غیرپولی آنهاست. درآمد پولی شامل درآمد حاصل از مزد و حقوق (بخش دولتی، خصوصی و تعاونی)، درآمد از مشاغل آزاد (کشاورزی و غیرکشاورزی)، درآمدهای متفرقه و درآمد حاصل از فروش کالاهای دست دوم است. درآمدهای غیرپولی نیز شامل ارزش اجاری مسکن شخصی، در برابر خدمت و رایگان و ارزش کالاها و خدمات در برابر مزد و حقوق، رایگان (نه از خانوار دیگر)، تولید برای مصرف در خانه از محل کسب کشاورزی و غیرکشاورزی است.
متوسط درآمد ناخالص سالانه هر خانوار شهری در کل کشور در سال 1395، 392میلیونریال بوده که نسبت به سال قبل آن رشد 11.3درصدی داشته است. در میان خانوارهای شهری استان تهران، متوسط درآمد ناخالص 59میلیونتومان بوده که نسبت به سال قبل 15درصد رشد داشته و حدود 20میلیونتومان بیشتر از متوسط کشور بوده است. در میان خانوارهای شهری استان تهران، درآمد ناخالص پولی سهم 56درصدی و درآمد غیرپولی سهم 44درصدی را به خود اختصاص داده است. در واقع خانوارهای شهری استان تهران بیش از سایر استانها از محل درآمدهای غیرپولی (ناشی از ارزش اجاری مسکن و سایر خدمات غیرپولی) موفق به کسب درآمد میشوند که از دلایل آن میتوان به بالا بودن اجارهبهای مسکن و ارزش خدمات در تهران اشاره کرد. در میان درآمدهای پولی نیز درآمدهای متفرقه، درآمد از مشاغل آزاد غیرکشاورزی و درآمد از مزد و حقوق بخش خصوصی بیشترین سهم را داراست. اکثریت سهم درآمد غیرپولی نیز متعلق به ارزش اجاری مسکن است که در تهران 35درصد از درآمد غیرپولی را از آن خود کرده است. سهم مسکن در درآمد غیرپولی استان تهران 11واحد درصد بیشتر از کل کشور است.
استفاده از تسهیلات در محل سکونت خانوارهای شهری کل کشور طی یکسال اخیر با تغییراتی همراه بوده است، همچنین در سال گذشته 64درصد از خانوارهای شهری دارای منزل شخصی هستند که این سهم نسبت به سال قبل خود کاهش یافته است. حدود 26درصد از خانوارها نیز در منزل اجاری سکونت دارند که این سهم نیز نسبت به سال قبل افزایش یافته است. علاوه بر این استفاده از تسهیلات در محل سکونت خانوارهای شهری کل کشور طی 5سال اخیر با تغییراتی همراه بوده است؛ سهم خانوارهای استفادهکننده از تلفن کاهش یافته و از 85درصد در سال 1390 به 77درصد سال 95 رسیده است. درصد خانوارهای استفادهکننده از اینترنت نیز در سال 1395 نسبت به 5سال گذشته دوبرابر شده است. همچنین در سالهای اخیر خانوارهای بیشتری از کولرهای گازی و پکیجها در محل سکونت خود استفاده میکنند. سهم خانوارهایی که از سیستم فاضلاب شهری بهره میبرند در سال 1395 بهحدود 52درصد رسیده و بالغ بر 94درصد خانوارهای شهری از گاز شهری بهرهمندند.