حیات سیاسی «ترزا می» در گرو سهام آرامکو
گروه جهان|
«ترزا می نخستوزیر بریتانیا بهگونهیی رفتار میکند که گویا حیات سیاسی او در گرو حضور یا عدم حضور سهام غول نفتی آرامکو در بورس لندن است.» نشریه واشنگتنپست با اشاره به خبرهای چند روز گذشته مبنی بر وام 2میلیارد دلاری دولت بریتانیا به آرامکو، شرکت نفتی عربستان برای ارائه سهام خود در بازارهای لندن نوشته آوریل بود که ترزا می به همراه ژاویر رولت مدیرعامل بورس لندن راهی ریاض شد و ناظران مالی فهرست از قوانینی را با هدف فراهم کردن شرایط حضور سهام آرامکو در بازار بورس لندن ارائه دادند. در این میان دولت بریتانیا نیز پیشنهاد اعطای وام 2میلیارد دلاری به این غول نفتی را ارائه کرد.
واشنگتنپست نوشته، واقعیت این است که ترزا می برای پذیرش یا عدم پذیرش این طرح گزینههای زیادی پیش روی نداشته و ندارد. بریتانیا برای جذب سهام آرامکو رقابت نزدیکی با ایالات متحده و دونالد ترامپ دارد و این در حالی است که شکست بازار بورس لندن در این میدان میتواند به این معنی باشد که روابط این مرکز بزرگ مالی پس از برگزیت بهشدت محدود خواهد شد. اما موفقیت بورس لندن در جذب سهام آرامکو فعالیتهای این مرکز را به خاورمیانه خواهد برد و به این ترتیب شش کشور عضو شورای همکاری خلیجفارس در مرکز تمرکز استراتژی تجاری پسابرگزیتی بریتانیا قرار خواهند گرفت. به اعتقاد ناظران اقتصادی ورود سهام آرامکو به بازار بورس لندن حجم مبادلات را در این مرکز بهطور چشمگیری تغییر خواهد داد. به عنوان مثال، شرکت نفت دولتی ابوظبی بازار بورس لندن را به عنوان یکی از بازوهای خردهفروشی در نظر گرفته است که میتواند به معنی قراردادی به ارزش 14 میلیارد دلار باشد.
واشنگتنپست نوشته: «ترزا می که در شرایط بسیار متزلزل سیاسی قرار دارد و هر روز از گوشه و کنار لندن خبری مبنی بر احتمال استیضاح او به گوش میرسد به پیروزی در این طرح نیاز دارد تا بتواند روابط شکننده خود را با کسب و کارهای بهبود بخشد. لندن نیاز دارد که بتواند از خود در برابر تاثیرات برگزیت دفاع کند. به همین دلیل است که دولت بریتانیا اینچنین به دنبال عشقبازی و جلب نظر آرامکوست.»
وام 2 میلیارد دلاری جنجالی
بلومبرگ پیشتر نوشته، در حالی که امریکا و بریتانیا در حال رقابت برای میزبانی عرضه اولیه سهام غول نفتی عربستان در بورسهای خود هستند، دولت بریتانیا با اعطای یک تضمین وام 2میلیارد دلاری به شرکت نفتی آرامکو موافقت کرده است.
در این گزارش آمده بود که این تضمین اعتبار صادراتی قابل توجه و غیرمعمول که برای تامین مالی خرید کالاهای بریتانیا پیشبینی شده، از سوی بسیاری از تحلیلگران به عنوان تلاش دولت بریتانیا برای تشویق عربستان سعودی به عرضه سهام شرکت آرامکو در بورس لندن تفسیر شده است.
این در حالی است که چندی پیش دونالد ترامپ رییسجمهوری ایالات متحده، در توییتر خود به صراحت نسبت به عرضه سهام شرکت آرامکو در بورس نیویورک ابراز علاقهمندی کرده بود. حتی برخی منابع اعلام کردند که آنچه باعث شده تا محمد بن سلمان ولیعهد عربستان، قانع شود تا سهام یکی از بزرگترین شرکتهای نفتی را در بازارهای بورس عرضه کند ترغیبهای ترامپ بوده است.
با این حال یک مقام سابق وزارت خزانهداری بریتانیا با انتقاد از دولت ترزا می، این اقدام را توهینی به بازارهای آزاد توصیف کرده است. نیکلاس مک فرسون که تا سال 2016 یکی از ارشدترین مقامات وزارت دارایی بریتانیا به شمار میرفت در توییتر خود نوشته است: «تضمین اعطای وامی به آرامکو به معنای سقوط بیشتر در ورطه مرکانتیلیسم است.»به اعتقاد ناظران، رقم این وام از آن جهت قابل توجه به نظر میرسد که طی 5سال گذشته، آژانس اعتبار صادراتی بریتانیا مجموعا 18میلیارد دلار اعتبار برای حمایت از فروشهای خارجی بریتانیا اختصاص داده است. پیش از این، نهاد رفتار مالی، عالیترین رگولاتور مالی بریتانیا بهدلیل پیشنهاد ایجاد تغییراتی در مقررات عرضه سهام شرکتها در بورس لندن که موجب تسهیل عرضه سهام آرامکو در این بورس میشود، با انتقاداتی مواجه شده بود.
سرمایهگذاری ۳۰۰ میلیارد دلاری
همزمان با انتشار خبر اعطای وام 2میلیارد دلاری بریتانیا به عربستان در همین حال مدیر اجرایی ارشد آرامکوی سعودی گفته این شرکت برنامهریزی کرده ظرف ۱۰سال آینده ۳۰۰میلیارد دلار در پروژههای اکتشاف نفت و گاز سرمایهگذاری کند. به گزارش رویترز، این پروژهها در برگیرنده پروژههای اکتشافی در ساحل، دور از ساحل و پروژههای شراکتی در عربستان و خارج عربستان خواهد بود. همچنین گفته شده بزودی در مورد موقعیت مکانی فهرست کردن سهام این غول نفتی تصمیمگیری خواهد شد.
ماه گذشته محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان گفته بود که نخستین ارائه عمومی سهام آرامکو که بخشی از اقدامات جاهطلبانه سعودیها برای تنوعبخشی به اقتصادزا تشکیل میدهد، طبق برنامه در ۲۰۱۸ انجام خواهد شد.
شرکت ملی نفت آرامکو عربستان سعودی که تحت حاکمیت دولت مرکزی این کشور است، از لحاظ مالکیت ذخایر نفت و گاز یکی از با ارزشترین شرکتهای جهان محسوب میشود. این شرکت روزانه بیش از 10میلیون بشکه نفت تولید میکند که این 3برابر میزان تولید شرکت نفت و گاز امریکایی «اکسون موبیل» است.