نُرم جدید نفت محتاج تنش در خاورمیانه
گروه انرژی|حمید مظفر|
طبق روال هر ماه، آژانس بینالمللی انرژی از سمت کشورهای مصرفکننده نفت و اعضای OECD و سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) گزارشهای جدید خود را از وضعیت فعلی بازار و پیشبینی خود از آینده منتشر کردند. گزارش اوپک در مقطعی منتشر میشود که تمام نگاهها به نشست آخر ماه این کارتل در وین و تصمیمگیری برای تمدید احتمالی توافق کاهش تولید است. آمارهای گزارش اوپک نشان میدهد که به لطف تنشهای اخیر عراق و نیز کاهش تولید در دو کشور معاف از اجرای توافق، پایبندی اوپک در ماه اکتبر قریب به 100درصد است. از آنسو آژانس بینالمللی انرژی، در گزارش جدید خود به این موضوع پرداخته که برخلاف بسیاری از تحلیلها، افزایش قیمت نفت خام بیش از هر چیز مرهون تنشهای ژئوپلیتیک در خاورمیانه است و در صورت از بین رفتن این تنشها، تقاضا مجددا از عرضه عقب میافتد. در واقع ایجاد نرم جدید در بازار جهانی نفت، نیازمند تداوم تنشهای ژئوپلیتیکی است.
بررسی «تعادل» از گزارشهای اوپک و IEA را در ادامه میخوانید.
حوادث اخیر در عربستانسعودی تکانه جدید به حرکت رو به رشد نفت خام وارد کرده و آن را از
45 دلار در هر بشکه به 63 دلار در هر بشکه رساند. در همسایگی ریاض نیز اختلال عرضه قابلتوجهی در عراق روی داد و 170 هزار بشکه از محمولههای ارسالی از شمال این کشور قربانی اختلافات بغداد و اربیل شد. تولید اوپک در ماه اکتبر نیز بهواسطه کاهش تولید چشمگیر در الجزایر، نیجریه و ونزوئلا بیش از 150 هزار بشکه در روز کمتر شده است. در امریکا، مکزیک و دریای شمال نیز تولید کمتر از حد انتظار مشاهده شده است.
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش جدید خود که روز گذشته منتشر شد با اشاره به موارد بالا، عنوان میکند که اختلال در عرضه، تنشهای ژئوپلیتیک، احتمال تمدید توافق اوپک و غیراوپک ورای مارس 2018 و تقاضای همچنان قوی، دلیل قیمتهای بالای نفت خام در وضع فعلی را توضیح میدهند.
در ادامه این گزارش، این پرسش مطرح میشود که آیا این شرایط به معنای ایجاد نرم جدیدی در نفت خام است که در آن کف قیمت از 50 دلار در هر بشکه به 60 دلار در هر بشکه افزایش یافته است؟ ممکن است این دیدگاه اغواگر به نظر برسد، با فرض اینکه اختلالات عرضه ادامه یافته و تنشها در خاورمیانه به سهولت قابل حل نباشند.
اما کارشناسان IEA معتقدند که اگر ثابت شود این مشکلات مقطعی هستند، پیشبینی سابق این نهاد در گزارش ماه گذشته مورد تایید قرار میگیرد. این پیشبینی حاکی از این بود که تعادل عرضه در سال 2018 به قدرتی که بعضیها میپسندند، نیست و درنتیجه نمیتوان وضع فعلی را نرم جدید در بازار تلقی کرد. آژانس بینالمللی انرژی در گزارش جدید خود، پیشبینی تقاضا برای 2017 و 2018 را بهترتیب
50 هزار و 190 هزار بشکه در روز کاهش داده است.
در بخشی از گزارش جدید IEA عنوان شده است: «در سناریویی که سطح تولید فعلی اوپک در آن حفظ شده باشد بازار نفت خام با چالشی سخت در فصل نخست سال 2018 روبهرو خواهد شد؛ جایی که انتظار میرود عرضه از تقاضا فراتر رود. واقعیت این است که حتی با وجود اینکه رشد عرضه نفت خام اندک بوده است، افزایش 700 هزار بشکهیی تولید غیراوپک در 2017 با افزایش روزانه یک میلیون و 400 هزار بشکهیی تولید در 2018 همراه خواهد شد. در نتیجه تقاضای نفت خام در سال آینده باید با این سطح از تولید مواجه شود. به همین واسطه است که در صورت غیاب تنشهای ژئوپلیتیک نمیتوان از نرم جدیدی در بازار نفت سخن به میان آورد.»
پیش از انتشار گزارش آژانس بینالمللی انرژی، گزارش ماه نوامبر اوپک نیز در روز دوشنبه منتشر شد. این گزارش نشان میدهد که قیمت سبد نفتی مرجع اوپک در ماه اکتبر به میانگین 55دلار و 50سنت در هر بشکه رسید که نسبت به میانگین قیمت نفت در ماه سپتامبر، رشد 2 دلار و 6 سنتی را تجربه کرد. بدینترتیب قیمت نفت در ماه اکتبر در بالاترین سطح خود در دو سال و نیم اخیر قرار گرفت. همچنین میانگین قیمت نفت خام از ابتدای سال 2017 تا ماه اکتبر نیز به 50 دلار و 68 سنت در هر بشکه رسید.
در این میان قیمت نفت سنگین ایران نیز با رشدی 2دلار و 2 سنتی به 54 دلار و 29 سنت در هر بشکه رسید. بالاترین قیمت نفت در میان اعضای اوپک، اختصاص به نفت بانیلایت نیجریه دارد که بشکهیی 57دلار و 97 سنت معامله شد. پایینترین قیمت نفت نیز طبق روال همیشگی به نفت ونزوئلا اختصاص دارد. نفت این کشور در ماه اکتبر بهطور میانگین 50 دلار و 70 سنت فروخته شد.
نفتهای برنت و وست تگزاس اینترمدیت نیز به سطحی از قیمت رسیدند که از میانههای سال 2015 به بعد مشاهده نشده بود. قیمت معاملات آتی نفت برنت در بورس لندن با افزایشی معادل 2 دلار و 13سنت در هر بشکه به 57 دلار و 65 سنت رسید. بورس نیویورک نیز با شدتی کمتر روند مشابهی را طی کرد و قیمت آتی نفت دبلیوتیآی با یک دلار و 72سنت افزایش، به
51 دلار و 59 سنت در هر بشکه رسید. فاصله نفت برنت و دبلیوتیآی در ماه اکتبر تقریبا بدون تغییر و البته زیاد باقی ماند. تفاوت هر بشکه نفت دبلیوتیآی و برنت در ماه اکتبر بالای 6دلار بود. کارشناسان اوپک در تحلیل این افزایش قیمت، دو عامل اساسی را مدنظر قرار دادهاند. عواملی که پیشتر نیز از سوی دیگر نهادهای بینالمللی انرژی موردتوجه قرار گرفته بود؛ افزایش جهانی تقاضا و انتظارات در رابطه با تمدید توافق کاهش تولید بود.
نتیجه اینکه در ماه اکتبر تعداد پوزیشنهای خرید اتخاذ شده توسط صندوقهای پوشش ریسک در بورس نیویورک و لندن به ترتیب به میزان 29هزار و 456 و 21 هزار و 592 واحد بیشتر شد. براساس گزارش ماه نوامبر اوپک، وضعیت نفت در بازارهای لندن و دوبی بکواردیشن (یعنی قیمت معاملات آتی نفت از قیمت انتظاری در زمان سررسید قراردادها کمتر است) است. در بازار نیویورک نیز هر چند هنوز وضعیت کانتانگو (عکس بکواردیشن) حاکم است اما شدت آن کمتر شده است.
کاهش 150 هزار بشکهای تولید اوپک
اوپکیها حدود دو هفته دیگر در وین گرد هم خواهند آمد تا در رابطه با تمدید توافق کاهش تولید خود تا پایان سال 2018 تصمیمگیری کنند. در چنین شرایطی پایبند ماندن اعضای اوپک به سطح تولید خود بیش از پیش اهمیت پیدا میکند. گزارش جدید اوپک نشان از پایبندی قابلتوجه اعضای اوپک دارد. سطح تولید این کارتل براساس دادههای منابع ثانویه در ماه اکتبر معادل 32میلیون و 589هزار بشکه در روز بوده است. این به معنای پایبندی
99.7درصدی اوپکیها به سطح تولید تعیین شده در توافق است. حتی آن دسته از کشورهایی که همواره متهم به عدم پایبندی کامل بودند و حتی نیجریه که از اجرای توافق مستثنا شده است نیز در ماه اکتبر کاهش قابلتوجهی در تولید داشتند. گزارش اوپک نشان میدهد که عراق در فاصله ماه سپتامبر تا اکتبر با کاهش 131 هزار بشکهیی در تولید مواجه بوده است که بیشترین سطح کاهش در میان تمام اعضای اوپک است. بدینترتیب تولید این کشور به 4 میلیون و
383 هزار بشکه در روز رسیده است. بدون شک تنشهای روی داده در شمال عراق پس از رفراندوم استقلال کردستان، اصلیترین عامل در این کاهش چشمگیر تولید بوده است. پس از عراق، نیجریه معاف از کاهش تولید در رده دوم قرار دارد که بیش از 54هزار بشکه از تولید خود را در این ماه از دست داده است. اما پدیده گزارش جدید اوپک، کشور آنگولاست که در یک ماه حدود 70 هزار بشکه به تولید روزانه خود افزوده است. در حال حاضر تولید این کشور تا سطح یک میلیون و 711 هزار بشکه در روز بالا رفته است. عربستانسعودی نیز حدود 17 هزار بشکه به تولید روزانه خود در این بازه زمانی افزوده است و با ثبت تولید 10 میلیون بشکهیی در رتبه نخست تولیدکنندگان اوپک قرار گرفته است. پس از عربستانسعودی، عراق و ایران در رتبههای دوم و سوم قرار گرفتند. تولید ایران در ماه اکتبر حدود 11هزار و 300 بشکه در روز کاهش داشته و سطح تولید این کشور اکنون به 3 میلیون و 823 هزار بشکه در روز رسیده است.
اقتصاد جهانی
در ماه اکتبر نیز رشد جهانی اقتصاد به روند رو به رشد خود ادامه داده است. گزارش جدید اوپک نشان میدهد که این کارتل نفتی در بررسیهای جدید خود، پیشبینی رشد جهانی اقتصاد در سال جاری میلادی را به میزان یکدهم درصد بهبود داده و به
3.7درصد رسانده است. پیشبینی رشد اقتصادی سال آینده نیز 2دهم درصد نسبت به گزارش قبلی اوپک بهبود یافته و به 3.7درصد رسیده است. عامل اصلی این بهبود، تغییر انتظارات، عملکرد فراتر از انتظار کشورهای عضو OECD در سال 2017 بوده است. اصلاحات مالیاتی ایالاتمتحده، عاملی است که بسیاری از کارشناسان به آن دل بستهاند تا رشد جهانی اقتصاد را بهبود ببخشد. در کنار آن رشد چین و هند نیز کمافیالسابق امیدوارکننده است و خبرهای مثبتی نیز از رشد اقتصادی کوتاهمدت برزیل و روسیه به گوش میرسد.
تقاضای جهانی نفت
بهبود پیشبینیها در رشد اقتصادی، مسلما منتج به بهبود پیشبینیها در رابطه با تقاضای جهانی نفت خام میشود. در گزارش جدید اوپک پیشبینی شده است که رشد جهانی تقاضا در سال 2017 به میزان یکمیلیون و 530 هزار بشکه در روز بیشتر خواهد شد که نسبت به آخرین گزارش این کارتل، به میزان 74هزار بشکه در روز بهبود داشته است. علت اصلی این بهبود پیشبینی نیز رشد فراتر از انتظار چینیها در 3 ماهه سوم سال 2017 بوده است. این تغییرات اثرات خود را بر پیشبینی رشد تقاضای 2018 نیز گذاشته و اوپکیها برآورد خود را در این زمینه به میزان 130 هزار بشکه در روز بالا بردهاند و رشد تقاضای 2018 را معادل یک میلیون و 510هزار بشکه در روز تخمین زدهاند.
عرضه جهانی نفت
در سمت عرضه نیز پیشبینیهای اوپک به نفع قیمت نفت است. در گزارش جدید این سازمان، رشد عرضه کشورهای غیراوپکی در سال 2017، حدود 20هزار بشکه نسبت به گزارش ماه گذشته کمتر شده و به سطح 650 هزار بشکه در روز رسیده است. برای سال آینده میلادی نیز پیشبینی اوپکیها از رشد عرضه غیراوپکیها به میزان 70 هزار بشکه کمتر شده و در سطح 870 هزار بشکه در روز قرار گرفته است.
روند تغییرات ذخایر
تمام قیل و قالها در بازار نفت نهایتا در تغییرات در ذخایر نمود و معنا پیدا میکند. همانطور که هدف اصلی توافق کاهش تولید و محدود کردن عرضه نیز، رسیدن به میانگین 5 ساله اخیر ذخایر جهانی نفت خام عنوان شده است. گزارش ماه نوامبر اوپک باز هم حامل اخبار خوشی در این زمینه است و نشان میدهد که ذخایر تجاری نفت خام کشورهای OECD در ماه سپتامبر (گزارش اوپک با تاخیر 2ماهه دادههای ذخایر نفت را منتشر میکند) کاهش داشته و به 2 میلیارد و
985 میلیون بشکه رسیده است. بدینترتیب فاصله ذخایر فعلی با میانگین 5ساله حدود تقریبا 154 میلیون بشکه است. از این مازاد ذخایر، سهم نفت خام معادل 129 میلیون بشکه و سهم فرآوردهها معادل
25 میلیون بشکه است. به عبارت دیگر، ذخایر تجاری نفت خام کشورهای OECD تا 62.3 روز آینده پاسخگوی نیازهای مصرفی این کشورها خواهد بود که به میزان 1.9روز بیشتر از میانگین 5 ساله است.