ظرفیت ۷ برابری برای صادرات مرغ ایرانی

۱۳۹۶/۰۹/۱۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۲۰۲۸

غلامعلی فارغی دبیر انجمن طیور ایران درمورد مشکلات و موانع کسب و کار و حوزه فعالیت طیور در کشور گفت: موانع کسب و کار در کشور به‌شدت بالاست، به‌طوری که ما باید در مملکت برای کسب و کار تلاش بسیار طاقت‌فرسا داشته باشیم و این یک اصل کلی است که تقریبا در تمام صنوف هم حاکم است.

وی افزود: باتوجه به بحث شاخص‌های کلان اقتصادی از جمله نرخ تورم، ثابت نگه داشتن نرخ ارز و بهره‌های بانکی اینها مانع از این هستند که محصولات تولید داخل قدرت رقابت با محصولات خارجی در بازار دنیا داشته باشند. تولید مرغ هم از این قاعده مستثنی نیست و محصول تولید داخل شامل مرغ، تخم مرغ، جوجه یا تخم مرغ نطفه‌دار برای صادرات است. ما در بازار بین‌المللی و حتی بازار کشورهای اطراف مثل افغانستان، عراق، ترکمنستان، ازبکستان و آذربایجان نمی‌توانیم با محصولات خارجی مثل ترکیه فقط به لحاظ قیمتی و نه کیفیت رقابت کنیم زیرا کیفیت محصولات تولیدی داخلی بسیار بالاست و به خاطر موارد ذکر شده و بحث قیمت نمی‌توانیم رقابت کنیم. رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران ادامه داد: در تمام دنیا عرف بر این است که برای محصولات کشاورزی یک ردیف تشویق‌های صادراتی مستقیم و غیرمستقیم درنظر می‌گیرند تا تولیدکنندگان بتوانند در بازارهای بین‌المللی رقابتی باشند؛ این تشویق نه تنها در ایران وجود ندارد گاهی به دلیل سخت‌گیری‌ها جنبه تنبیهی هم پیدا می‌کند لذا برای توسعه صادرات گوشت مرغ و تخم‌مرغ به کشورهای همسایه ما نیاز به تشویق‌های صادراتی قابل توجه داریم.

فارغی با اشاره به آمار تولید طیور در کشور تصریح کرد: در حال حاضر صادرات مرغ حدود 32 هزار تن بوده که اگر تشویق صادراتی صورت بگیرد ظرفیت صادرات با توجه به ایجاد ظرفیت‌های تولیدی به حدود بالای 250 هزار تن خواهد رسید البته این مازاد تولید داخل باعث پایین آمدن قیمت بازار و ضرر تولیدکننده‌ها می‌شود ولی اگر امکان صادرات مهیا شود قطعا هم تولیدکننده منتفع خواهد شد و هم 30 الی 35درصد واحدهایی که به‌دلیل ظرفیت‌های بالای ایجاد شده و عدم کششی که در داخل داریم که نمی‌توانند فعالیت کنند، می‌توان میزان تولید را بهبود بخشید.

وی در مورد عدم کشش موجود در داخل تصریح کرد: این عدم کشش برای ظرفیت داخلی وجود دارد وگرنه سرانه مصرف ما در داخل از استانداردهای بین‌المللی بالاتر است. استاندارد بین‌المللی در سرانه مصرف گوشت مرغ 16 کیلوست در حالی که در ایران به حدود 26 کیلو می‌رسد. از سوی دیگر ظرفیت تولید برای سه میلیون تن ایجاد شده که در حال حاضر 2 میلیون و 200 هزار تن تولید می‌کنیم یعنی می‌توانیم تا 50درصد افزایش تولید بدهیم بدون اینکه نیازی به سرمایه‌گذاری‌های سنگین و زیرساختی داشته باشیم.

فارغی خاطرنشان کرد: بنابراین برای اینکه این ظرفیت ایجاد شده فعال باشد، کمکی هم به اشتغال کشور کنیم، بازدهی سرمایه را در این صنعت بالا ببریم و انگیزه برای سرمایه‌گذاری را بیشتر کنیم یا به عبارتی جلب سرمایه‌گذاری خارجی کنیم یکی از راه‌هایش پرداخت تشویق صادراتی برای صادرات محصولات طیور اعم از مرغ و تخم‌مرغ است. دبیر انجمن طیور گفت: در حال حاضر با توجه به مازاد تولید قیمت گوشت مرغ در بازار پایین است و مرغدارها از بازار داخلی ضرر می‌کنند. قیمت مرغ باید بین 7500 تا 8500 تومان باشد که با مبلغ بین 6500 تا 7500 تومان عرضه می‌شود و مرغداران حدودا کیلویی هزار تومان ضرر می‌دهند که انتظار از مسوولان این است با اقدامات به‌موقع مانع ضرر و زیان مرغداران شوند.

فارغی ادامه داد: دومین مشکل اساسی این است که باوجود اینکه قیمت نهاده‌های دام و طیور اعم از کنجاله سویا و ذرت در بازار جهانی تغییراتی نداشته شاهد این هستیم که در طول یک ماه الی 40روز گذشته حدود 10تا 20درصد افزایش قیمت داشته‌ایم. حال سوال این است مسوولان در برابر این افزایش قیمت غیر واقعی و لجام‌گسیخته چه واکنشی دارند و چه اقدامی کرده‌اند؟ چرا باید تولیدکننده داخلی در حالی که قیمت‌های جهانی یک نهاده اضافه نشده این هزینه را پرداخت و کیلویی هزار تومان در مرغ ضرر کند.