دورریز غذای ایران معادل 60درصد درآمد نفتی
آمارهای فائو (سازمان بینالمللی غذا) از ضایعات غذا در ایران نشان میدهد، مردم ایران معادل 60درصد درآمد نفتی کشورشان و به اندازه 10 کشور اروپایی مواد غذایی به سطل زباله میریزند. رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شیراز گفت: آمارهای فائو (سازمان بینالمللی غذا) از ضایعات غذا در ایران تکاندهنده است بطوری که مردم ایران معادل 60درصد درآمد نفتی کشورشان و به اندازه 10 کشور اروپایی مواد غذایی به سطل زباله میریزند.
به گزارش پایگاه خبری اتاق ایران، جمال رازقی در همایش سالروز جهانی غذا در شیراز گفت: بیشترین حجم ضایعات در ایران مربوط به نان، میوه، سبزیجات و برنج است. حجم ضایعات مواد غذایی در ایران معادل 35 میلیون تن و ارزش 15 میلیارد دلار است در حالی که سالانه در جهان 900 میلیون نفر از گرسنگی رنج میبرند.
به گفته او، در کشورهای در حال توسعه ضایعات غذا بیشتر مربوط به فرآیند برداشت تا فرآوری است و در کشورهای توسعه یافته بیشترین ضایعات غذا در خرده فروشیها و به دست مصرفکنندگان نهایی اتفاق میافتد.
رییس هیاتمدیره انجمن صنفی کارفرمایی صنایع غذایی و تبدیلی فارس همچنین اظهار کرد: تحلیل زیان ناشی از ضایعات غذا در ایران در بخش منابع آبی واقعیتهای تکاندهنده دیگری را فاش میکند که میزان آبی که برای ضایعات کشاورزی در ایران مصرف میشود معادل 9.3 میلیارد مترمکعب و معادل کل آب مصرفی مردم کشور و صنایع است. رازقی با بیان اینکه در ایران به دلیل نداشتن صنعت بازیافت پیشرفته بخش قابل توجهی از مواد غذایی تلف میشود افزود: کاهش ضایعات مواد غذایی در درجه اول باید با ارتقای فناوری و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در زنجیره تولید کنترل شود و سپس به بحث فرهنگسازی برای مصرفکننده نهایی پرداخته شود. او ادامه داد: صنایع غذایی بیشتر از خودروسازها اشتغال ایجاد میکنند. بر اساس اطلاعات رسمی مرکز آمار ایران بیش از 190 هزار نفر در حوزه صنایع غذایی ایران به فعالیت مشغولاند و میزان صادرات صنایع غذایی ایران چهار و نیم میلیارد دلار برآورد شده است.
رییس اتاق شیراز عنوان کرد: فعالان صنایع غذایی کشور اعتقاد دارند تنها با توسعه بازارهای منطقهیی امکان صادرات محصولات غذایی به میزان 40 برابر صادرات فعلی به کشورهایی مانند روسیه وجود دارد.
رازقی تصریح کرد: آخرین گزازش مرکز آمار ایران تایید میکند صنایع موتوری و خودروسازی رتبه سوم اشتغال را با 130 هزار کارگر در اختیار دارند. صنایع غذایی به میزان 50 هزار شغل بیشتر از صنعت خودروسازی برای اقتصاد ایران ایجاد کرده است. حضور دولت در این صنعت راه را برای صنایع غذایی ناهموار کرده بهطوری که بخش خصوصی مجالی برای حضور در برخی بخشهای صنعت غذایی کشور را ندارند.
او با بیان اینکه بحران قیمت تمام شده یکی از مسائل مهم در افت صنایع غذایی است، بیان کرد: نظام بانکی و مالیاتی از عوامل موثر در ایجاد بحران قیمت تمام شده و مشکلات بخش تولید است که امکان رقابت کالاهای تولیدی را در بازارهای داخلی و خارجی میگیرد. رازقی با تقدیر از عملکرد و همکاری معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بخش خصوصی و تشکلهای فعال در این حوزه در استان، اظهارکرد: حوزه غذا در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در بین دستگاههای دولتی، تنها دستگاهی است که به جای تاکید بر درمان، به پیشگیری همت داشته است.
رییس هیاتمدیره انجمن صنفی کارفرمایی صنایع غذایی و تبدیلی فارس افزود: انتظار داریم نوع همکاری و عملکرد معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز در بخش نظارت بر تولید مواد غذایی به عنوان الگو در سطح ملی ترویج شود. رازقی ادامه داد: در حال حاضر بیش از 400 واحد صنعت غذا در فارس فعال است که از این تعداد حدود 80 واحد عضو انجمن صنفی کارفرمایی صنایع غذایی و تبدیلی استان هستند و این شایسته نیست زیرا موفقیت و ارتقای سطح کمی و کیفی واحدهای تولیدی در صنعت غذا بدون حضور موثر در تشکلها امکان پذیر نیست. همچنین در این نشست از واحدهای برتر صنایع غذایی استان فارس تقدیر شد.