رشد 25 درصدی درآمدهای مالیاتی
گروه اقتصاد کلان|
وزیر اقتصاد و رییس کل سازمان امور مالیاتی آخرین برنامه و تکنولوژیهای مالیاتی کشور را تشریح کردند. مسعود کرباسیان با اعلام این خبر که از سال گذشته درآمدهای مالیاتی 25 درصد رشد داشته است، 4 هدف اصلی اصلاحات در نظامهای اقتصادی و مالیاتی را تشریح کرد و آنها را سرلوحه برنامههای سیاستی ایران دانست. در ادامه سید کامل تقوینژاد، رییس کل سازمان امور مالیاتی نیز خبر داد که قرار است از فعالان اقتصادی فضای مجازی مالیات دریافت کند، ولی در این زمینه با چالشهایی مانند تعیین مشمولیتهای مالیاتی آنها روبهروست.
کنفرانس مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی
به گزارش تعادل چهاردهمین کنفرانس فنی سالانه مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی روز گذشته با حضور مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی در سالن همایشهای هتل پارسیان آزادی تهران آغاز شد. این همایش که تا روز چهارشنبه ادامه خواهد داشت با هدف توسعه سیاستهای مالیاتی و همچنین مدیریت کشورهای اسلامی عضو برای مواجهه با تحول اقتصادی روز و رفع مشکلات مالیاتی جوامع اسلامی برگزار میشود. بطور دقیقتر تعیین رییس چهاردهمین کنفرانس فنی مجمع، پذیرش اعضای جدید مجمع، پیشنهاد تعیین روسا و دبیران نشستها، تصویب برنامه پیشنهادی کنفرانس، تشکیل کمیته ویژه با هدف اصلاح اساسنامه مجمع و اصلاح بودجه سه سال آتی آن، تعیین اعضای تیم فنی برای دستور جلسه دوحه، بررسی و تصویب یادداشت تفاهم در مورد شبکه دبیرخانه مقامات مالیاتی (NTOS) و تعیین برنامههای مربوط به میزبانی کنفرانسها از مهمترین محورهای مورد بحث چهاردهمین کنفرانس فنی سالانه مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی است.
ریاست مجمع مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی از هماکنون به مدت یک سال برعهده رییس کل سازمان امور مالیاتی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. مهمترین سخنرانان همایش روز گذشته عبدالله المساعد ادریس احمد، دبیرکل مجمع مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی، تقوی نژاد رییس کل سازمان و کرباسیان وزیر اقتصاد بود. ادریس احمد طی گزارشی مجموعه از دستاوردها و اقدامات موثر اعضای مجمع مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی را در یک سال گذشته ارائه کرد و در ادامه آن کرباسیان درباره تحول در نظام مالیاتی و حرکت به سوی نظام مالیاتی مطلوب سخنرانی کرد.
25درصد رشد مالیات در سال گذشته
در ادامه این همایش وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: در طول تاریخ مفهوم مالیات در نظام اقتصادی آمیخته با روح عدالت و برابری و حفظ کرامت انسانها بوده است و اسلام به عنوان دینی برآمده از روح و جان انسانها پاسخگوی سالمی میان حکومت و مردم است. کرباسیان با بیان اینکه مسوولیت اجتماعی مفهومی مدرن در کشورهای توسعهیافته است افزود: از قرنها پیش نظام مالیاتی برای پرداخت خمس و ذکات در زندگی مسلمانان مهیا بوده حتی پیش از آنکه غرب برای شهروندان خود آن را در نظر گیرد.
وی افزود: مالیات ضمن عمل به قواعد اسلامی وجوه را برای تامین هزینه فقرا و ایجاد منبعی برای ثروتهای عمومی و تقویت همگرایی در نظر دارد.
وی گفت: نظام مالیات ستانی اسلامی بر این اصل استوار است که زیست عزتمندانه مهیا شود.
کرباسیان با بیان اینکه نظام مالیاتی میتواند به عنوان قطبی تاثیرگذار باشد، افزود: نظام مالیاتی این مزیت را دارد که با پتانسیلهای غیر قابل انکاری که برگرفته از قواعد دینی است به توسعه فعالیتهای اقتصادی بپردازد و اقتصاد جهان اسلام را به قطبی موثر تبدیل کند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به بازنگری ساختارهای نظام مالیاتی کشورهای اسلامی خاطرنشان کرد: درصورت شفافیت و خروج از بروکراسی و روان کردن اقتصاد همه کشورهای اسلامی با وحدت رویه و وفاق به سوی توسعه میتواند گام بردارد. کرباسیان با بیان اینکه استراتژیهای راهبردی نظام مالیاتی تدوین شده گفت: این راهبرد بر اساس سند چشمانداز و برنامه ابلاغی از سوی رییسجمهور است که چند هدف مشخص را دنبال میکند. کرباسیان افزود: ضرورت اقتصاد پرتحرک و رو به توسعه با نظام مالیاتی شفاف چالاک و تیزبین و نیز اقتصادی مقاوم و با ثبات، مردممحور و توسعهخواه، متناسبسازی با ساختارهای مالیاتی و نهادی اقتصادی به عنوان نخستین هدف مورد توجه است.
کرباسیان ادامه داد: هدف بعدی توسعه ملی است البته نظام مالیاتی در مقابل بنگاههای اقتصادی قرار ندارد و این پیام از سوی دستگاههای مالیاتی به فعالان بخش خصوصی ارسال شده. ضمن آنکه نظام مالیاتی مدرن ترمز توسعه نیست و این نظام تیزبین بستر رقابت برابر را مهیا میکند.
وزیر اقتصاد و دارایی گفت: نظام مالیاتی مدرن از رقابت ناعادلانه در اقتصاد جلوگیری کرده و سعی دارد در انتقادپذیری و روزآمدکردن روشهای مالیاتی همراه مالیاتدهندگان باشد.
وی افزود: پس از برجام سعی بر آن شد تا با توسعه درآمدهای مالیاتی درآمدهای نفتی که منجر به تضعیف رابطه دولت و ملت میشود کاسته شود.
وی گفت: از سال گذشته درآمدهای مالیاتی 25 درصد رشد داشته و اقتصاد ایران میتواند با پتانسیلهای خوبی که در زمینه زیرساختهای مناسب، نیروهای کار تحصیلکرده و جوان و امنیت دارد مورد توجه سرمایهگذاران خارجی قرار گیرد.
کرباسیان خاطرنشان کرد: بازنگری اصلاحات در ساختار نظام مالیاتی با هدف راهبردی افزایش مالیات، سرعت، سهولت و شفافیت است و اجرای صحیح سیاستهای مالیاتی مستلزم وجود دستگاههای مالیاتی چابک و سازگار است.
وی گفت: نخستین اقدام اصلاح فرهنگ عمومی شهروندان در جهت پرداخت مالیات است و نباید از یاد برد که اصلاح فرهنگ عمومی زمانبر بوده و باید توجه داشت که فرهنگ مالیاتستانی باید مورد بازنگری قرار گیرد. وی گفت: همچنین سیستم بروکراتیک را متناسب با نیازهای امروز مدرنسازی کرد و با بهینهسازی ساختارهای مالیاتی تحول در سه حوزه تحول مالیاتی، مدیریت مالیاتی و خدمات مالیاتی به اجرا رساند. وی افزود: اصلاح مالیاتهای مستقیم و نحوه نگهداری از اصلیترین اقدامات در این حوزه است. ضمن آنکه ساماندهی مجوزها، اصلاحات اجرایی بر مالیات بر ارزش افزوده و گسترش الکترونیکی کردن فرآیندهای مالیاتی میتواند کشور را به درآمدهای مالیاتی پیشرو مبدل کند تا حامی تولید، سرمایهگذاری و اشتغال شود.
وی در خاتمه با تاکید بر ایجاد اعتماد عمومی در آحاد مردم افزود: امروز گامهای مهمی در این را ستا برداشته شده و ما میتوانیم با توسعه همکاریهای بینالمللی تجربیات مشترک خود را در اختیار کشورهای جهان قرار دهیم و در فضای کارشناسی و علمیتر بهره لازم را ببریم.
دو بعد تحول نظام مالیاتی
رییس سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه امروز تحول نظام مالیاتی به یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای سازمانهای مالیاتی تبدیل شده گفت: تحول سازمانهای مالیاتی در دو بعد مدرنسازی یا دیجیتالی شدن و اصلاح قوانین و مقررات قابل تبیین است. به گفته تقوینژاد بخش مهمی از فرآیند تحول سازمانی معطوف به مدرنسازی بوده و تغییرات چشمگیر تکنولوژی در محیط بیرونی سازمانها شیوههای جدید کسب و کار حجم انبوه دادهها از جمله عوامل محرک به سوی مدرنسازی محسوب میشود. وی افزود: سازمان امور مالیاتی با درک این موضوع در سالیان گذشته اقدام به راهاندازی سامانه ثبت نام و دریافت شماره اقتصادی دریافت الکترونیکی اظهارنامههای مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی و اجاره املاک و ارزش افزوده همراه با امضای الکترونیکی، سامانه فهرست مالیات بر درآمد حقوق، و سامانه خلاصه پرونده الکترونیکی در کنار سامانه پرداخت الکترونیکی حقوق مالیاتی اقدام نموده است.
رییس سازمان مالیاتی با بیان اینکه علاوه بر سامانههای مورد اشاره که ارتباط سازمان و مودیان را تسهیل میکند، نرمافزارهای کاربردی دیگر نیز راهاندازی شده است گفت: این نرمافزارهای فرآیند داخلی سازمان همانند رسیدگی و تشخیص مالیات در منابع مختلف مالیاتی وصول و اجرا و حل اختلاف مالیاتی را مورد پشتیبانی قرار میدهند.
تقوینژاد گفت: به موازات اقدامات مذکور اجرای طرح جامع مالیاتی از حدود 10 سال قبل در قالب 5 محور و 32 پروژه آغاز شده است. این پروژهها عبارتند از: محور نرمافزار و نظام یکپارچه مالیاتی با 10 پروژه، محور زیر ساخت 7 پروژه، محور همکاری با صاحبان منافع، 7 پروژه محور منابع انسانی 6 پروژه و محور مدیریت طرح دو پروژه. وی همچنین گفت: هسته اصلی این طرح بزرگ نرمافزار آیتی اس است که از تمامی فرآیندهای مالیاتی اصلی و از جمله ثبتنام، پردازش، حسابرسی به صورت یکپارچه پشتیبانی میکند.
رییس سازمان مالیاتی کشور با بیان اینکه پروژه انتخاب برای حسابرسی برمبنای ریسک از جمله مهمترین طرحهای جامع است گفت: براساس این پروژه صحت اطلاعات اظهارنامه مودیان بررسی میشود. و مودیان براساس میزان ریسک طبقهبندی و ممیزی خواهند شد.
تقوینژاد با اشاره به اقدامات سازمان مالیاتی در جهت تنقیح قوانین مالیاتی گفت: یکی از اقدامات انجام شده در بحث قوانین و مقررات نظام مالیاتی کشور موضوع تنقیح مقررات و بخشنامههای سازمان مالیاتی است.
وی با بیان اینکه دیجیتالی شدن روز به روز در حال گسترش بوده و تمام ابعاد کسب و کار را تحت تاثیر قرار داده گفت: ماهیت مجازی این پدیده موجب ایجاد چالشهای مالیاتی شده است. به عنوان مثال شناسایی فعالان اقتصادی فضای مجازی و تعیین مشمولیت مالیاتی آنها با توجه به مفهوم مقر دایم از جمله این چالشهاست.
وی افزود: تعیین مشمولیت مالیاتی کسب و کارهای مجازی و تعیین مقر آنها خصوصا در کسب و کارهای بینالمللی با توجه به کسب کارهای مجازی همانند مکان استقرار سرور محل پرداخت و دریافت وجه، محل تولید کالای دیجیتال از جمله چالشهای پیش روی سازمان مالیاتی است.
رشد 5درصدی درآمد مالیاتی در سال 97
رییس کل سازمان امور مالیاتی در گفتوگو با «تعادل» خبر داد که برای بودجه سال 97 رشد درآمدهای مالیاتی به میزان 5 درصد درنظر گرفته شده است. سیدکامل تقوینژاد در این خصوص توضیح داد: این به نظر ما یکی از منطقیترین تصمیمگیریها نسبت به همه بودجههای گذشته بوده است، چراکه پیشبینی میشود رشد اقتصادی کشور نیز بالای 5 درصد باشد و به همین ترتیب نرخهای سال آینده کاملا متناسب با اوضاع اقتصادی خواهد بود. در این زمینه نادر جنتی، معاون مالیاتهای مستقیم نیز به «تعادل» گفت: در لایحه پیشنهاد شده است که درآمدهای مالیاتی کشور مابین دو رقم 103 تا 105هزار میلیارد تومان باشد. در قانون بودجه سال 96 درآمدهای مالیاتی کل کشور به میزان 100هزار میلیارد تومان مصوب شده است. به اعتقاد کارشناسان افزایش یا کاهش و در کل سیاستگذاریهای مالیاتی باید متناسب با شرایط اقتصادی کشور و ادوار تولیدی باشد. بسیاری بر این باورند که در حال حاضر کشور در حال ورود به دوران رونق است و باید سیاستگذاریهای مالیاتی نیز همسو با این وضعیت باشد.
رشد درآمدهای مالیاتی به 105هزار میلیارد تومان
سیدکامل تقوینژاد دیروز (یکشنبه) در حاشیه چهاردهمین کنفرانس فنی سالانه مجمع مقامهای مالیاتی کشورهای اسلامی در جمع خبرنگاران افزود: بر اساس قانون بودجه امسال، دولت باید 100هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی و 15هزار میلیارد تومان درآمد از محل عوارضها داشته باشد.
وی با بیان اینکه در هشت ماهه امسال 85 درصد درآمدهای مالیاتی محقق شده است، گفت: طبق تجارب سالهای گذشته، میزان تحقق درآمدهای مالیاتی در فصل پایانی سال افزایش مییابد.
تقوینژاد با اشاره به تقدیم لایحه بودجه 1397 کل کشور به مجلس گفت: در این لایحه 105هزار میلیارد تومان مالیات و 23هزار میلیارد تومان عوارض پیش بینی شده است که با احتساب درآمد حقوق گمرکی به حدود 140 تا 145هزار میلیارد تومان میرسد.
وی تاکید کرد: پیشبینی درآمدهای مالیاتی دولت در سال 97 واقعبینانه تنظیم شده است.
تفاهم با بانکها برای رصد حسابهای بانکی
رییس سازمان امور مالیاتی در پاسخ به سوالی درباره اینکه بانکها برای رصد حسابهای بانکی با هدف جلوگیری از فرار مالیاتی همکاری نمیکنند، گفت: پس از جلسهیی که با بانکهای دولتی و خصوصی در این زمینه برگزار شد، اکنون اکثر بانکها این تفاهم نامه همکاری را امضا کردهاند.
وی افزود: البته پیشنهادی که بانکها در این خصوص داشتهاند و ما هم موافقیم، اینکه اطلاعات به صورت تجمیعی به بانک مرکزی ارسال شود که در این زمینه در حال تهیه سامانهیی با بانک مرکزی هستیم که اطلاعات مورد نیاز برای مالیات ستانی به صورت محرمانه در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گیرد.
تقوینژاد روند همکاری بانکها و بانک مرکزی با این سازمان را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: اطلاعات مورد نیاز سازمان مالیاتی از دستگاههایی که طبق قانون مکلف شدهاند اطلاعات در اختیار آن قرار دهند، بلافاصله در اختیار ادارههای کل قرار میگیرد تا ممیزان مالیاتی از آن استفاده کنند.
رییس سازمان امور مالیاتی همچنین درباره مالیات ستانی از خدمات دیجیتال سوال شد که وی گفت: اکنون 14 درصد اقتصاد جهانی در حوزه فعالیتهای دنیای مجازی و دیجیتال است؛ البته بررسیهای دیگر نشان میدهد سهم این فعالیتها از اقتصاد ایران حدود 2 تا 3 درصد است.
تقوینژاد با اشاره به هماهنگی با صاحبان مشاغل دیجیتال برای دریافت مالیات از آن دسته از فعالیتهایی که مشمول مالیات میشوند، گفت: هرچند گردش مالی در شرکتهای دیجیتال بالاست اما این گردش از سود بالا برخوردار نیست.
وی با اشاره به فعال شدن شرکتهای اینترنتی حمل و نقل عمومی گفت: طبق قانون تاکسی و ماشینهای کرایه عمومی از پرداخت مالیات معافند اما اگر شرکتهای فعال در این عرصه فعالیتهای سودآوری داشته باشند، از آنها مالیات اخذ میشود.
مبنای رصد حسابهای بانکی 50 میلیارد ریال در سال است
تقوینژاد اعلام کرد مبنای رصد گردش مالی حسابهای بانکی در گذشته پنج میلیارد ریال بود اما به تازگی با توافق وزیران دادگستری و اقتصاد به 50 میلیارد ریال افزایش یافته است که نوعی عقبنشینی سازمان مالیاتی به حساب میآید.
وی گفت: این تغییر به پیشنهاد سازمان امور مالیاتی و به پیشنهاد ما بوده است و تحت هیچ شرایطی به معنای تجدیدنظر و عقبنشینی نیست.
رییس سازمان مالیاتی با تاکید بر اینکه فعالیت اقتصادی زیر 5میلیارد ریال سودآور نیست، توضیح داد: اگر فردی یکمیلیارد تومان فعالیت اقتصادی داشته باشد و 15 درصد نیز سود کند، یعنی 150میلیون تومان سود کسب کرده است.
وی با یادآوری سقف 156میلیون ریالی معافیت مالیاتی فعالان اقتصادی اظهار کرد: با این اوصاف بسیاری از کسب و کارها مشمول کسب مالیات نمیشود و بر این اساس رصد حسابهای زیر 500 میلیون تومان مربوط به افرادی است که مشمول این مالیات نمیشوند.
وی تعیین رقم معقول برای فعالان اقتصادی را رصد گردش حسابهای بانکی را 5میلیارد تومان در سال اعلام کرد: بر اساس اطلاعاتی که تاکنون اخذ شده، بسیاری از این افراد کسانی هستند که جزو مودیان مالیاتی به شمار میآیند.
وی تاکید کرد: البته در رصد این تراکنشهای بانکی 2600 نفر نیز شناسایی شدند که هیچ پرونده مالیاتی نداشتند که برای آنها در مجموع 4300 میلیارد تومان برگ تشخیص مالیات صادر شد.
تقوینژاد تاکید کرد فقط در سه ماه 380 میلیارد تومان از حدود 400 نفر مالیات اخذ کردیم که این درآمد حق دولت و ملت است.