دلارهای امریکایی در خاورمیانه
گروه گوناگون چندی پیش در بودجه پیشنهادی دولت دونالد ترامپ اعلام شد که برخی کمکهای نظامی امریکا به سایر کشورها، به وام تبدیل شود. طبق گزارشهای به دست آمده، این کمکها از سوی امریکا، بهعنوان کمکهای بشردوستانه، توسعه برنامههای حقوق بشری و کمکهای نظامی بوده است. در هفته گذشته نیز، پس از محکومیت گسترده وتوی امریکا درباره قدس در جلسه شورای امنیت، دونالد ترامپ، تهدید کرده کمکهای مالی به کشورهایی را که در حمایت از پیشنویس قطعنامه شورای امنیت درباره قدس اشغالی رای دادهاند، قطع خواهد کرد. جز امریکا بقیه اعضای شورای امنیت پیشنویس قطعنامه مصر را تایید کردند.
در تازهترین گزارشهای به دست آمده، مشخص شده که عراق، در میان کشورهای خاورمیانه، بزرگترین دریافتکننده کمکهای مالی و نظامی امریکا در سال 2016 بوده است.
براساس آمار منتشر شده، در این کشور، حدود 5.3 میلیارد دلار از سوی امریکا سرمایه وارد شده که حدود 89درصد از این کمکها در امور نظامی هزینه شده است.
طبق این گزارش، در سال 2016 مجموع کمکهای نظامی امریکا به عراق حدود 4.7 میلیارد دلار بوده که مجموع کمکهای مالی به عراق حدود 600 میلیون دلار بوده است. آمار این کمکها در حالی اعلام شده که طبق بسیاری از گزارشهای دیگر، امریکا علاه بر هزینههای ملی هزینههای جانی سنگینی را در عراق متحمل شده است. همچنین گفته شده که امریکا در چند سال اخیر، بدهیهای بسیاری را در رابطه با جنگ عراق و حضور نیروهای امریکایی در این کشور متحمل شده است.
اسراییل از دیگر کشورهایی است که در سال 2016 بیشترین کمکهای مالی را از امریکا دریافت کرده است. در ماههای گذشته، گزارشهایی منتشر شد که حاکی از توافق کمکهای بیسابقه امریکا به رژیمصهیونیستی بوده است. طبق این گزارشها، در نیمه دوم سال 2016 اسراییل و امریکا روی کمک مالی چند میلیارد دلاری به توافق رسیدند. به گفته وزارت خارجه امریکا، این توافقنامه برای سالهای 2019 تا 2028 منعقد شده است. براساس تازهترین آمارهای منتشر شده، مجموع کمکهای مالی امریکا به رژیم اشغالگر قدس در سال 2016، حدود 3.1میلیارد دلار برآورد شده است.
در ادامه این گزارش، مصر بهعنوان سومین دریافتکننده کمکهای مالی و نظامی امریکا در خاورمیانه معرفی شده است. براساس آمار اعلام شده در سال 2016 مجموع کمکهای مالی امریکا به مصر حدود 1.2 میلیارد دلار اعلام شده که بخش قابلتوجهی از این کمکها نظامی بوده است. این در حالی است که این کشور از مخالفان اصلی اقدام ترامپ درخصوص تایید قدس بهعنوان پایتخت اسراییل بود. این کشور در رابطه با این موضوع پیشنویس قطعنامهیی را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه داد؛ در پیشنویس یک صفحهیی این قطعنامه از همه کشورها خواسته است «مطابق با قطعنامه ۴۷۸ شورای امنیت مصوب ۱۹۸۰ از استقرار اماکن دیپلماتیک خود در بیتالمقدس خودداری کنند.»
اردن از دیگر کشورهایی است که کمکهای بسیاری از امریکا دریافت میکند. طبق تازهترین آمارهای منتشر شده، در سال 2016 حدود 1.2 میلیارد دلار از سوی امریکا به اردن کمک شده که بخش قابلتوجهی از این کمکها در امور و تجهیزات نظامی بوده است.
سوریه در میان کشورهای خاورمیانه تنها کشوری است که بیشترین میزان کمک مالی را از امریکا دریافت کرده است. طبق گزارشهای منتشر شده، مجموع کمکهای مالی امریکا به سوریه حدود 900میلیون دلار در سال 2016 بوده که این رقم مجموع کمکهای امریکا به این کشور را شامل میشود. در واقع در این سال حمایتهای امریکا از سوریه تنها در بخش کمکهای مالی بوده است. این در حالی است که بسیاری از گزارشها حاکی از آن است که پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ، بخش قابلتوجهی از این کمکها که در قالب کمکهای بشردوستانه بوده، متوقف شده است.