آیین‌نامه ساماندهی کودکان کار خارجی بازنگری می‌شود

۱۳۹۶/۱۰/۱۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۴۳۰۹
آیین‌نامه ساماندهی کودکان کار خارجی بازنگری می‌شود

تعدادی از کودکان کار و خیابان، کودکانی هستند که از کشورهای دیگر و بیشتر از افغانستان وارد کشور شده‌اند؛ جمع‌آوری و انتقال برخی از آنها به افغانستان، اتفاقی بود که انتقاد شدید فعالان حقوق کودکان را در پی داشت.

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی از بازنگری آیین‌نامه مربوط به ساماندهی کودکان کار و خیابان، با رویکرد «خانواده‌محور» و «توانمندسازی» آنها و همچنین همکاری سایر دستگاه‌های مربوطه مانند وزارت کشور و وزارت امور خارجه در خصوص کودکان کار غیرایرانی خبر داد. حبیب‌الله مسعودی فرید درباره این گفت: «آیین‌نامه مربوط به ساماندهی کوکان کار و خیابان در معاونت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور مورد بازنگری و برای بررسی مجدد در اختیار رییس این سازمان قرار گرفته است. این آیین‌نامه سپس به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارجاع داده می‌شود و در نهایت در شورای عالی رفاه مورد بازنگری قرار خواهد گرفت. »

او با بیان اینکه آیین‌نامه قبلی مصوب سال 84 نیز آیین‌نامه خوبی بود اما نقش یک یا دو دستگاه در آن دیده نشده بود افزود: وزارت کشور و امور مربوط به اتباع بیگاه در وزارت امور خارجه از جمله دستگاه‌هایی بودند که نقش آنها در حوزه ساماندهی به این کودکان به اندازه کافی دیده نشده بود. از آنجایی که در تهران بیش از 70 درصد از کودکانی که به کار مشغول هستند و اخیرا جمع‌آوری شده‌اند، اتباع بیگانه و غیر ایرانی هستند، باید نسبت به وضعیت آنان به شکل چند دستگاهی رسیدگی کرد.

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی در ادامه با اشاره به اینکه بسیاری از این کودکان اتباع غیرمجاز هستند و برای حضور در ایران مدارک هویتی و ویزا ندارند، اظهار کرد: قرار است این کودکان در آیین‌نامه جدید، ساماندهی شوند. معتقد هستیم همه این کودکان باید بر اساس این آیین ساماندهی شوند.

مسعودی فرید با تاکید بر اینکه باید این کودکان با نگاه خانواده محور جذب شوند و نسبت به آنها رویکرد توانمند‌سازی را در پیش بگیریم، تصریح کرد: بنا داریم تا در بررسی‌های مددکاری و همکاری با NGOها این اقدامات را انجام دهیم. همچنین اگر خانواده‌یی واقعا نیازمند است باید نهادهای حمایتی از آنها حمایت کنند. ممکن است این خانواده‌ها زن سرپرست باشند یا اینکه سرپرست آنها از کارافتاده یا بیمار باشد که لازم است با نگاه حمایتی به وضعیت آنها رسیدگی کنیم. او با اشاره به اینکه برخی از سرپرستان کودکان کار و خیابان به اعتیاد مبتلا هستند و گاهی نیز شاهدیم که این خانواده‌ها در کنار آسیب دیدگی از کودکان نیز سوءاستفاده می‌کنند، به ایسنا گفت: در این حالت باید این خانواده‌ها را سلب صلاحیت کنیم و کودکانشان را با انتقال به بهزیستی تحت حمایت قرار دهیم. این کودکان چه ایرانی و چه غیر ایرانی باشند تفاوتی برای سازمان بهزیستی وجود نخواهد داشت. بنابراین کودکانی که ایرانی نیستند با حمایت‌های وزارت امور خارجه مورد رسیدگی قرار خواهند گرفت. معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی در ادامه از معرفی دو نفر کاردار از سفارت افغانستان برای شناسایی این کودکان و همکاری با سازمان بهزیستی کشور خبر داد و گفت: بر اساس آیین‌نامه ساماندهی کودکان کار، کلیه مکان‌هایی که برای نگهداری کودکان کار تخصیص داده می‌شود باید با هماهنگی بهزیستی باشد. در حال حاضر آنچه در آیین‌نامه درباره ساماندهی کودکان آمده، این است که تامین مکان و تجهیز آن برای کودکان خیابانی بر عهده شهرداری است، اما نظارت بر محتوای آموزش این کودکان با سازمان بهزیستی است.

مسعودی فرید مسوولیت حضور مددکار، روانشناس و رویه‌های کاری این‌چنینی در این مراکز را بر عهده سازمان بهزیستی عنوان کرد و افزود: همچنین مسوولیت تامین بهداشت این مکان‌ها با وزارت بهداشت است و این نهاد باید یک پزشک را در این مکان‌ها مستقر کند. بر اساس آیین‌نامه جدید اصرار داریم تا همه دستگاه‌های متولی بر انجام همه این وظایف ملزم شوند. هماهنگی اصلی ساماندهی وضعیت کودکان کار با وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی است و در سطح استان نیز با استانداری و فرمانداری است که باید همه این دستگاه‌ها وظایفشان را انجام دهند.