اخبار کلان
حذف 3100 میلیارد ریال بودجه شرکتهای دانشبنیان خصوصی و تعاونی
کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی بودجه 3هزار و 100میلیارد ریالی پیشنهادی دولت برای بودجه سال 1397جهت ارائه تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان را حذف کرد.
علت موضوع را عدم اعلام موافقت مقام معظم رهبری با برداشت از صندوق توسعه ملی عنوان کردهاند. این قانون شامل هر برداشت جدیدی از آن صندوق میشود و شامل دیگر برداشتهای جدید پیشبینی شده برای دستگاههای دیگر هم میشود امّا اعتبارات صندوق نوآوری و شکوفایی مشمول این موضوع نمیشود. زیرا در سال 89 در قانون دایمی مجلس مصوب شده است. در 5 سال گذشته به استناد همان قانون قسطهای مختلف پرداخت شده است و در سال 97 آخرین قسط و سهم از سرمایه اولیه صندوق است که طبق قانون، قرار بوده است حداکثر تا پایان سال 93 تادیه شود، دیده شده بود. طبیعتا دفتر معظم بیت رهبری مخالفتی با قانونی که سالها پیش مصوب شده و طی سالها و با تاخیر در حال انجام بوده است، نخواهد داشت.
مبلغ یادشده براساس قانون تاسیس شرکتهای دانشبنیان باید از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق نوآوری و شکوفایی تخصیص یابد. هدف از تخصیص منابع یادشده تکمیل سرمایه صندوق جهت ارائه تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان است و قبلاً در سال 89 در قانون دایمی مجلس مصوب شده است و طی 4 سال گذشته در بودجه مصوب بوده است. و این در حالی است که این مبلغ حالت هزینهیی ندارد بلکه جز سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی بهشمار میآید.
این درحالی است که تاکنون بند دیگر قانون شرکتهای دانشبنیان که موظف میکند سالانه 5/0درصد از بودجه عمومی کشور را جهت مباحثی همچون سرمایهگذاری خطرپذیر، سوخت ناشی از آن و پرداختهای بلاعوض به صندوق نوآوری و شکوفایی داده شود، تاکنون اجرایی نشده است و صندوق مذکور نمیتواند پوشش خوبی در موارد ذکر شده داشته باشد.
به نام شرکتهای دانشبنیان به کام دستگاههای دولتی
کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در مصوبه خود 2هزار میلیارد ریال از منابع صندوق نوآوری و شکوفایی را که باید به صورت تسهیلات در اختیار شرکتهای دانشبنیان خصوصی یا تعاونی قرار گیرد به معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری اختصاص داد تا صرف خرید تجهیزات آزمایشگاهی دانشگاهها شود. درحالی که در بندهای دیگر لایحه بودجه برای تجهیزات آزمایشگاهی منابع مالی دیده شده است.
براساس قانون تاسیس شرکتهای دانشبنیان، سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی از صندوق توسعه ملّی تامین میشود و طبق قانون مصوب مجلس هزینه این سرمایه در بخش دولتی ممنوع است. صندوق نوآوری و شکوفایی براساس قانون یادشده مجاز است مبلغ یادشده را به صورت تسهیلات در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار دهد.
کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی بدون در نظر گرفتن عدم امکان تخصیص سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی به بخشهای دولتی و نیز بدون توجه به اینکه نمیتوان منابع سایر دستگاهها آنهم سرمایه اولیه را در منابع دیگر دستگاهها لحاظ نمود، بند مذکور را مصوب کرده است.
اگر چنین اقدامی با هر توجیهی توسط مجلس مجاز شود، در سالهای بعد دیگر دستگاههای دولتی که کسری بودجهیی ناشی از عملکرد خود دارند به سرمایهیی که برای شرکتهای خصوصی دانشبنیان تخصیص یافته است، طمع خواهند کرد و عملاً مجلس صندوقی را که خود ایجاد کرده را به سمت تعطیلی میکشاند. نکته جالب توجه این که اگر قرار است سرمایه اولیه صندوق کمتر از قانون شود و این پول برای تجهیزات داده شود چرا صندوق نوآوری و شکوفایی خودش پرداخت نکند و از طرف معاونت علمی انجام شود؟ در صورت تصویب چنین بندی، حتی انتشار خبر آن، در شرکتهای دانشبنیان (بیش از 2200 شرکت دانشبنیان که تاکنون از صندوق تسهیلات گرفتهاند و حدود 600 شرکت که طرح در دست بررسی دارند) باعث ضعف و ناامیدی شده و تاثیر روانی بسیار منفی خواهد داشت. این حرکت به وضوح خلاف سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی و حمایت از بخش خصوصی است و بعید است نمایندگان محترم مجلس که همیشه به سیاستهای اقتصاد مقاومتی توجه کردهاند، در صحن علنی این بند را مصوب کنند به ویژه که تصویب آن نیاز به دو سوم آرا دارد.
سرنوشت ۷۵درصد بودجه صندوق نوآوری و شکوفایی
سرنوشت ۷۵درصد بودجه صندوق نوآوری و شکوفایی در سالهای ۹۱ تا ۹۵ از موضوعات
قابل تامل گزارش تفریغ بودجه سال ۹۵ است. بحثی که واکنش رییس مجلس را نیز در پی داشت.
به گزارش خانه ملت، آنطور که در گزارش تفریغ بودجه سال 1395 آمده و عادل آذر رییس دیوان محاسبات کشور در مجلس در نشست علنی دیروز (چهارشنبه 4 بهمن) مجلس شورای اسلامی قرائت کرد، از سال 1391 تا پایان سال 1395 معادل 2هزار و 203 میلیارد تومان یعنی حدود 67درصد سرمایه اولیه صندوق نوآوری و شکوفایی تامین شده است. بالغ بر 503 میلیارد تومان (حدود 25درصد) منابع مذکور در قالب تسهیلات دراختیار شرکتهای دانشبنیان قرار گرفته و 75درصد مابقی منابع مذکور براساس اساسنامه صندوق یاد شده در بانکها سپردهگذاری شده است. در قبال سپردهگذاری صورت گرفته بانکها اقدام به پرداخت حدود 266 میلیارد تومان تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان نمودهاند. علی لاریجانی در واکنش به توضیحات عادل آذر رییس دیوان محاسبات کشور، درباره عملکرد صندوق توسعه نوآوری و شکوفایی اظهار داشت: فلسفه ایجاد صندوق توسعه نوآوری و شکوفایی این بوده که تسهیلات راحتتری به شرکتهای دانشبنیان داده شود تا فعال شوند. رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه براساس گزارش ارائه شده توسط دیوان محاسبات، 75درصد شرکتهای دانشبنیان در بانکها سپردهگذاری کردهاند تا از سود آن استفاده کنند، گفت: اگر قانون چنین اجازهیی به شرکتها میدهد، توسط کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس بررسی شود تا اشکال قانونی آن رفع شود. همچنین به مسوولان امر اعلام کنند تا روش خود را تغییر دهند. لاریجانی در پایان خاطرنشان کرد: شرکتهای دانشبنیان تسهیلات راحتی را دریافت میکنند تا این سرمایه چرخش داشته باشد نه اینکه آن را حصر کنند.